Uutiset

Malawin albiinot uhattuina

Viimeisten kahden vuoden aikana on tapahtunut 65 hyökkäystä albiinoja vastaan, mutta silti lehmän varastamisesta voi saada kovemman tuomion.
Albinomies Kongossa. (Kuva: Kaysha / CC BY-NC-ND 2.0)

Malawissa on tapahtunut viimeisten kahden vuoden aikana 65 väkivaltaista hyökkäystä maan albiinovähemmistöä kohtaan. YK:n albinismin erikoisasiantuntija Ikponwosa Ero varoittaa, että he ovat vaarassa kadota maasta kokonaan.

Ero vieraili Malawissa viime viikolla ja vaati hallitusta käyttämään enemmän voimavaroja albiinojen ihmisoikeuksien suojaamiseen. Hänen mukaansa myös kansalaisyhteiskunnan ja kehitysyhteistyökumppaneiden tulee ottaa osaa hätätilan ratkaisemiseen.

"Monet eivät voi nukkua rauhassa ja ovat joutuneet rajoittamaan liikkumistaan mahdollisimman vähään. Lähisukulaisten osallistuminen hyökkäyksiin on järkyttävää, ja albinismista kärsivät henkilöt eivät voi luottaa edes ihmisiin, joiden pitäisi hoitaa ja suojella heitä. Hyökkäysten seurauksena albinismista kärsivät ihmiset ovat joutuneet pelon ja köyhyyden noidankehään", hän sanoi.

Albinismi on yleisempää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuin muualla maailmassa. Se on perintötekijöiden aiheuttama ihopigmentin muutos, joka ilmenee ihon, hiuksien ja karvoituksen valkoisuutena. Malawissa albinoja on noin 10 000.

Albiinoihin kohdistuvat väkivaltaisuudet johtuvat paljolti taikauskosta, jonka mukaan albiinojen ruumiinosia voi käyttää taikuuteen. Albiinolasten myös nähdään taikauskoisesti aiheuttavan epäonnea vanhemmilleen.

Eron mukaan hyökkäyksistä albiinoja vastaan saa Malawissa usein varsin lievän rangaistuksen. Kun rikoksen tekijät palaavat nopeasti takaisin yhteisöön, on vaarana että rikoksia pidetään sallittuina ja väkijoukot saattavat helpommin ryhtyä väkivaltaisuuksiin, hän sanoi.

"Tuomituille rikollisille annetut tuomiot eivät vastaa rikoksen törkeyttä. Monet eri tahot huomauttivat vierailuni aikana, että lehmän varastamisesta voi saada kovemman tuomion."

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Malawi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat