Uutiset

Malawin albiinot uhattuina

Viimeisten kahden vuoden aikana on tapahtunut 65 hyökkäystä albiinoja vastaan, mutta silti lehmän varastamisesta voi saada kovemman tuomion.
Albinomies Kongossa. (Kuva: Kaysha / CC BY-NC-ND 2.0)

Malawissa on tapahtunut viimeisten kahden vuoden aikana 65 väkivaltaista hyökkäystä maan albiinovähemmistöä kohtaan. YK:n albinismin erikoisasiantuntija Ikponwosa Ero varoittaa, että he ovat vaarassa kadota maasta kokonaan.

Ero vieraili Malawissa viime viikolla ja vaati hallitusta käyttämään enemmän voimavaroja albiinojen ihmisoikeuksien suojaamiseen. Hänen mukaansa myös kansalaisyhteiskunnan ja kehitysyhteistyökumppaneiden tulee ottaa osaa hätätilan ratkaisemiseen.

"Monet eivät voi nukkua rauhassa ja ovat joutuneet rajoittamaan liikkumistaan mahdollisimman vähään. Lähisukulaisten osallistuminen hyökkäyksiin on järkyttävää, ja albinismista kärsivät henkilöt eivät voi luottaa edes ihmisiin, joiden pitäisi hoitaa ja suojella heitä. Hyökkäysten seurauksena albinismista kärsivät ihmiset ovat joutuneet pelon ja köyhyyden noidankehään", hän sanoi.

Albinismi on yleisempää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuin muualla maailmassa. Se on perintötekijöiden aiheuttama ihopigmentin muutos, joka ilmenee ihon, hiuksien ja karvoituksen valkoisuutena. Malawissa albinoja on noin 10 000.

Albiinoihin kohdistuvat väkivaltaisuudet johtuvat paljolti taikauskosta, jonka mukaan albiinojen ruumiinosia voi käyttää taikuuteen. Albiinolasten myös nähdään taikauskoisesti aiheuttavan epäonnea vanhemmilleen.

Eron mukaan hyökkäyksistä albiinoja vastaan saa Malawissa usein varsin lievän rangaistuksen. Kun rikoksen tekijät palaavat nopeasti takaisin yhteisöön, on vaarana että rikoksia pidetään sallittuina ja väkijoukot saattavat helpommin ryhtyä väkivaltaisuuksiin, hän sanoi.

"Tuomituille rikollisille annetut tuomiot eivät vastaa rikoksen törkeyttä. Monet eri tahot huomauttivat vierailuni aikana, että lehmän varastamisesta voi saada kovemman tuomion."

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Malawi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä