Malawin albiinot uhattuina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawin albiinot uhattuina

Viimeisten kahden vuoden aikana on tapahtunut 65 hyökkäystä albiinoja vastaan, mutta silti lehmän varastamisesta voi saada kovemman tuomion.

Malawissa on tapahtunut viimeisten kahden vuoden aikana 65 väkivaltaista hyökkäystä maan albiinovähemmistöä kohtaan. YK:n albinismin erikoisasiantuntija Ikponwosa Ero varoittaa, että he ovat vaarassa kadota maasta kokonaan.

Ero vieraili Malawissa viime viikolla ja vaati hallitusta käyttämään enemmän voimavaroja albiinojen ihmisoikeuksien suojaamiseen. Hänen mukaansa myös kansalaisyhteiskunnan ja kehitysyhteistyökumppaneiden tulee ottaa osaa hätätilan ratkaisemiseen.

"Monet eivät voi nukkua rauhassa ja ovat joutuneet rajoittamaan liikkumistaan mahdollisimman vähään. Lähisukulaisten osallistuminen hyökkäyksiin on järkyttävää, ja albinismista kärsivät henkilöt eivät voi luottaa edes ihmisiin, joiden pitäisi hoitaa ja suojella heitä. Hyökkäysten seurauksena albinismista kärsivät ihmiset ovat joutuneet pelon ja köyhyyden noidankehään", hän sanoi.

Albinismi on yleisempää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuin muualla maailmassa. Se on perintötekijöiden aiheuttama ihopigmentin muutos, joka ilmenee ihon, hiuksien ja karvoituksen valkoisuutena. Malawissa albinoja on noin 10 000.

Albiinoihin kohdistuvat väkivaltaisuudet johtuvat paljolti taikauskosta, jonka mukaan albiinojen ruumiinosia voi käyttää taikuuteen. Albiinolasten myös nähdään taikauskoisesti aiheuttavan epäonnea vanhemmilleen.

Eron mukaan hyökkäyksistä albiinoja vastaan saa Malawissa usein varsin lievän rangaistuksen. Kun rikoksen tekijät palaavat nopeasti takaisin yhteisöön, on vaarana että rikoksia pidetään sallittuina ja väkijoukot saattavat helpommin ryhtyä väkivaltaisuuksiin, hän sanoi.

"Tuomituille rikollisille annetut tuomiot eivät vastaa rikoksen törkeyttä. Monet eri tahot huomauttivat vierailuni aikana, että lehmän varastamisesta voi saada kovemman tuomion."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia