Malarian vastainen taistelu pelastanut yli miljoona ihmistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malarian vastainen taistelu pelastanut yli miljoona ihmistä

YK:n tavoitteena on saada malariakuolemat maailmanlaajuisesti lähelle nollaa vuoteen 2015 mennessä.

Malariakuolemat ovat vähentyneet 38 prosenttia maailmanlaajuisesti viime vuosikymmenen aikana. Tuoreen raportin mukaan tämä on pelastanut yli miljoona ihmistä.

Jopa 43 maassa, joista 11 on Afrikan mantereella, malariakuolemat ja -tapaukset olivat vähentyneet jopa yli puolella.

Malariaa vastaan taisteleva YK:n johtama kansainvälinen kumppanuusohjelma Roll Back Malaria Partnership (RBMP) julkaisi raportin tuloksistaan viime viikolla. RBMP pyrkii ehkäisemään tautia ja hoitamaan sitä tehokkaammin.

Eräs sen keskeisistä toimintatavoista on ollut hyönteismyrkyllä käsiteltyjen hyttysverkkojen käytön edistäminen, jotta malarialoista kantavat hyttyset eivät pääsisi pistämään ihmisiä. Verkkoja on jaettu niin paljon, että ne kattavat jopa 80 prosenttia Saharan eteläpuoleisen Afrikan malarialle alttiista väestöstä.

Tulosten julkaisutilaisuudessa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon painotti kuitenkin, että tehtävää vielä löytyy. "Tulevaisuuden päämäärämme ovat vielä kunnianhimoisemmat: liki nollakuolleisuus vuoteen 2015 mennessä ja malarian hävittäminen kymmenestä uudesta maasta", Ki-Moon sanoi.

Raportin mukaan on odotettavissa, että malaria on hävinnyt kaikista Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan alueen jäsenmaista vuoteen 2015 mennessä.

Malarian vastaista työtä jatkavat monet tahot, ja esimerkiksi Plan International aloitti juuri 25,2 miljoonan dollarin projektin Länsi-Afrikassa malarian, guineamadon ja jokisokesinfektioiden vähentämiseksi. Projekti tehdään yhteistyössä Togon, Burkina Fason ja Kamerunin terveysministeriöiden ja Global Fundin kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia