Makedonialle tuomio pidätetyn luovutuksesta CIA:lle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Makedonialle tuomio pidätetyn luovutuksesta CIA:lle

Ensimmäinen Euroopan valtio joutuu vastuuseen osallistumisesta Yhdysvaltojen laittomaan pidätysohjelmaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen viime viikolla tekemän päätöksen mukaan Makedonian tulee kantaa oikeudellinen vastuu kolmannen maan kansalaisen luovuttamisesta Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelulle osana kiistanalaista terrorismin vastaista sotaa 2000-luvun alussa.

EIT:n päätöksen mukaan Makedonian tulee maksaa 60 000 euroa saksalaiselle Khaled El-Masrille, joka pidätettiin joulukuun 2003 lopussa Makedonian rajalla ja luovutettiin CIA:lle. Tiedustelupalvelu siirsi El-Masrin Afganistaniin, jossa häntä pidettiin kuukausia salaisessa pidätyskeskuksessa ja kidutettiin. Lopulta El-Masri vapautettiin keväällä 2004.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Euroopan valtio tuomitaan osallisuudesta CIA:n ohjelmaan. Tapaus oli osa CIA:n laajaa kiistanalaista pidätysohjelmaa, johon osallistui EU-maista ainakin Puola, Liettua ja Romania. Myös Suomen osuutta lentoihin selvitellään

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät tapausta historiallisena ennakkotapauksena.

"Makedonia ei ole yksin. Monet muutkin Euroopan hallitukset tekivät Yhdysvaltain kanssa salaisen sopimuksen siepatakseen, siirtääkseen, 'kadottaakseen' ja kiduttaakseen ihmisiä luovutusoperaatioissa. Tuomio heijastaa edistystä, mutta on tehtävä paljon enemmän Euroopan vastuun varmistamiseksi", muistuttaa Amnesty Internationalin terrorismiasiantuntija Julia Hall.

Kidnappausten jälkipyykki etenee hitaasti Yhdysvalloissa

El-Masrin tapausta on yritetty käsitellä aiemmin yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa menestyksettä.

Pidätysohjelman jälkipyykki on kuitenkin edennyt Yhdysvaltojen senaatissa, jossa on juuri käsitelty toistaiseksi salaista raporttia CIA:n toimista. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin siteeraaman senaattori Dianne Feinsteinin mukaan pidätetyksistä, kuulustelutekniikoista sekä pidätysolosuhteista kertova raportti osoittaa vääriksi tiedot siitä, että kovaotteiset kuulustelutekniikat olisivat tuottaneet tiedustelumateriaalia tehokkaasti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia