Uutiset Ilmastopolitiikka

Maiden joustohaluttomuus näivetti YK:n ilmastoneuvottelut

"Elämme tällä hetkellä maailmantilanteessa, jossa oma napa on huomattavasti lähempänä kuin yhteinen napa", kommentoi Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen viikonloppuna saavutettua neuvottelutulosta.
(Kuva: Ministerio de Relaciones Exteriores / cc 2.0)

YK:n viikonloppuna päättyneet ilmastoneuvottelut saavuttivat odotuksiin nähden laihan lopputuloksen. Neuvotteluilta odotettiin paljon, mutta käytännössä tärkeimmistä asioista päättäminen jää ensi vuoteen.

Suomalaisjärjestöt ovat tulokseen pettyneitä.

"Henkisesti osasimme varautua tähän, mutta kyllä se silti on aikamoinen pettymys. Jotenkin toivoi, että tulos olisi ollut hiukan parempi, mutta näköjään yhteinen tahto ei riitä tällä hetkellä parempaan", toteaa suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen.

Perun pääkaupungissa Limassa oli tarkoitus sopia muun muassa ensi Pariisissa solmittavan globaalin ilmastosopimuksen peruselementeistä sekä siitä, millaisia asioita jokaisen yksittäisen maan on ilmoitettava omissa kansallisissa sitoumuksissaan. Sitoumukset on määrä ilmoittaa maaliskuun loppuun mennessä.

Kokouksessa saatiinkin aikaan loppuasiakirja, jossa muun muassa tunnustetaan tämänhetkisten päästövähennyslupausten riittämättömyys. Neuvottelijat sorvasivat myös sopimusluonnoksen, joka sisältää useita vaihtoehtoja siihen, mitä Pariisin sopimus lopulta tulee sisältämään. Muun muassa kunnianhimoinen tavoite saavuttaa nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä on mukana.

Tulos: Neuvottelut jatkuvat

Loppuasiakirjasta huolimatta neuvotteluissa ei onnistuttu sopimaan käytännössä mitään siitä, mitä maiden pitäisi kansallisissa ilmastositoumuksissaan tarkalleen ottaen ilmoittaa.

Se onkin ympäristöjärjestö WWF:n ilmastovastaavan Hanna-Liisa Kankaan mukaan yksi neuvotteluiden suurimmista epäonnistumisista.

"Maat saavat käytännössä itse valita, mitä ilmoittavat. Ei ole yhteistä linjaa, joka kannustaisi kunnianhimoiseen tavoitteiden asettamiseen", hän toteaa.

Niinpä maiden sitoumuksia tulee olemaan vaikea verrata keskenään. Kokouksen parhaaksi anniksi jääkin Kankaan mukaan se, että neuvotteluprosessi ylipäätään jatkuu.

Oma napa tärkein napa

Neuvotteluihin suhtauduttiin etukäteen optimistisesti, sillä Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat juuri neuvotteluiden alla uusista päästövähennyssitoumuksista.

Itse kokouksessa kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välit kuitenkin kiristyivät. Taustalla on vanha kiista siitä, mikä on kummankin maaryhmän vastuu ilmastotoimista. Loppuasiakirjaan saatiin lopulta kirjaus "eriytetyistä vastuista".

Kankaan mukaan suurin syy neuvotteluiden epäonnistumiseen on, että osapuolet tulivat niihin ilman minkäänlaista neuvotteluvaraa.

"Sopimus on joka tapauksessa kompromissi, ja isoin kompromissi on teollisuus- ja kehitysmaiden välillä siinä, kuinka paljon kehitysmaat lähtevät mukaan päästövähennystalkoisiin ja kuinka paljon teollisuusmaat auttavat niitä. Molempien pitäisi tulla vastaan. Ei voida odottaa, että kaikkien maiden jokainen toive toteutuu, vaan jokaisen pitää olla valmis tinkimään."

Neuvottelutulokseen vaikuttaa myös maailmantilanne. Kehyksen Rilli Lappalainen muistuttaa, että samanlaisia ongelmia on tällä hetkellä myös muissa kansainvälisissä neuvotteluprosesseissa.

"Elämme tällä hetkellä maailmantilanteessa, jossa oma napa on huomattavasti lähempänä kuin yhteinen napa. Ensin hoidetaan omat asiat, ja jos siitä on meille hyötyä, sitten voidaan miettiä ehkä muitakin. Olisi ollut hienoa mutta poikkeuksellista, jos yhteinen sävel olisi tätä kautta löytynyt", hän toteaa.

Sekä Kangas että Lappalainen kuitenkin uskovat, että Pariisin sopimus on yhä saavutettavissa.

"Sopimus saadaan aikaan, mutta enemmän kyse on siitä, onko se hyvä sopimus. Tuskin kukaan enää uskoo, että Pariisin sopimus tulee yksi pelastamaan ilmastoa. Kyllä siihen tarvitaan teknologian kehittämistä ja muutakin maiden välistä yhteistyötä", Kangas toteaa.

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutos Kehys ryWWF Suomi

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria naisia kerrossängyillä

Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut

Mehrdad Oskouei käsittelee dokumenteissaan yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita mutta ei halua tunnustautua aktivistiksi vaan paremminkin kanavaksi dokumenttiensa henkilöiden ja yleisön välillä. ”Halusin tehdä elokuvan heidän kanssaan, en heistä”, hän kuvailee uutta dokumenttiaan Sunless Shadows, joka kertoo murhasta tuomituista nuorista naisista.
Nainen puolilähikuvassa

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kolmen päivän tehokoulutuksessa opiskellaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaa aina bussin käytöstä tasa-arvon kunnioittamiseen. ”Kulttuuriorientaatiosta oli hyötyä, sillä arabimaissa Suomea ei tunneta kovin hyvin”, kertoo Suomeen hyvin kotiutunut Heba Almahrous.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.

Tuoreimmat

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla
Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”