Uutiset Ruokaturva

Madagaskarin ruokakriisi pahenee yhä – Nälkäisten lasten määrä voi jopa nelinkertaistua

Noin 1,14 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Madagaskarin eteläosissa. Osa ihmisistä etsii vettä nyt tienvarsien lätäköistä, kertoo Pelastakaa Lapset.
Käsi, jossa jauhoa.
Muun muassa Madagaskarin kassavasato on epäonnistunut. Kuvituskuva. (Kuva: Arne Hoel / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien alle 5-vuotiaiden määrä voi jopa nelinkertaistua Madagaskarin eteläosissa lähikuukausina viime vuoden lokakuuhun verrattuna, varoittavat YK:n lastenjärjestö Unicef ja Maailman ruokaohjelma (WFP).

”Se, mitä eteläisessä Madagaskarissa tällä hetkellä tapahtuu, on sydäntä särkevää. -- Meidän on kaksinkertaistettava toimemme estääksemme tämä katastrofaalisen nälän kasvun, mutta emme voi tehdä sitä ilman merkittäviä resursseja ja kumppanien apua”, vetosi WFP:n Madagaskarin edustaja Moumini Ouedraogo tiedotteessa viime viikolla.

Madagaskarin eteläosa kärsii pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen. Neljä peräkkäistä kuivaa vuotta ovat tuhonneet sadot, ja yhteensä noin 1,14 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta maan eteläosissa.

Esimerkiksi kassavantuotanto on 60–90 prosenttia normaalin alapuolella, arvioi nälänhätiä tarkkaileva Fews-verkosto. Ruuan hinta on joillakin alueilla noussut jopa 30 prosenttia.

Kriisiä pahentavat huonot terveys- ja sanitaatiopalvelut, koronarajoitukset, kulkusirkat sekä vesipula. Osa perheistä on jättänyt maaseudun ja etsii töitä nyt kaupungeista, mikä asettaa lisää paineita palveluille.

”Olemme nähneet ihmisten hakevan vettä teiden lätäköistä tai käyttäneen lammikoiden vettä juomiseen ja ruuanlaittoon. Vanhemmat ja lapset kävelevät joskus maileja päivittäin kerätäkseen vettä, vain myydäkseen sen ja saadakseen kulhon riisiä tai muutaman kasviksen”, kertoo Pelastakaa Lapset järjestön Kenian ja Madagaskarin johtaja Yvonne Arunga tiedotteessa.

Madagaskar kärsii kroonisesta ruokapulasta, ja tänä vuonna avustusjärjestöt ovat varoittaneet useampaan otteeseen tilanteen kärjistymisestä. Maalle on ohjattu humanitaarista apua, mutta järjestöjen mukaan sitä tarvitaan lisää, sillä edessä on loppuvuodesta vielä aika, jolloin niukat ruokavarastot on käytetty loppuun.

”Tämä on unohdettu ja hyvin alirahoitettu kriisi, ja se osuu lapsiin kovimmin. He eivät menetä vain ravinteita vaan he myös jäävät pois koulusta nälän vuoksi ja siksi, etteivät vanhemmat pysty maksamaan koulumaksuja”, Arunga muistuttaa.

Ruokaturva maatalousruoka Madagaskar

Lue myös

Pelto, johon osuu vesisuihkuja, yllä pilviä.

Ruokajärjestelmä on rikki, ja sitä korjataan pian YK-huippukokouksessa – Yksimielisyys on kaukana, sillä kriitikoiden mukaan kokous vain vahvistaa suuryritysten valtaa

Historian ensimmäisessä ruokajärjestelmähuippukokouksessa yritetään keksiä, miten kaikille voitaisiin tuottaa riittävästi ruokaa pilaamatta ympäristöä. Kannattajien mielestä kokous ottaa mukaan kaikki tasavertaisesti, kriitikoiden mielestä suuryritykset ovat vallanneet kokouksen.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat taikinaa.

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

Nälänhätä ja aliravitsemus on kasvanut jyrkimmin Afrikassa, jossa joka viides oli aliravittu. Koronapandemian lisäksi nälkää ovat kasvattaneet konfliktit ja ilmastonmuutos. Aliravitsemus johtuu myös terveellisen ruoan kalleudesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti