Madagaskarin ruokakriisi pahenee yhä – Nälkäisten lasten määrä voi jopa nelinkertaistua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Madagaskarin ruokakriisi pahenee yhä – Nälkäisten lasten määrä voi jopa nelinkertaistua

Noin 1,14 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Madagaskarin eteläosissa. Osa ihmisistä etsii vettä nyt tienvarsien lätäköistä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Käsi, jossa jauhoa.

Muun muassa Madagaskarin kassavasato on epäonnistunut. Kuvituskuva. Kuva: Arne Hoel / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien alle 5-vuotiaiden määrä voi jopa nelinkertaistua Madagaskarin eteläosissa lähikuukausina viime vuoden lokakuuhun verrattuna, varoittavat YK:n lastenjärjestö Unicef ja Maailman ruokaohjelma (WFP).

”Se, mitä eteläisessä Madagaskarissa tällä hetkellä tapahtuu, on sydäntä särkevää. -- Meidän on kaksinkertaistettava toimemme estääksemme tämä katastrofaalisen nälän kasvun, mutta emme voi tehdä sitä ilman merkittäviä resursseja ja kumppanien apua”, vetosi WFP:n Madagaskarin edustaja Moumini Ouedraogo tiedotteessa viime viikolla.

Madagaskarin eteläosa kärsii pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen. Neljä peräkkäistä kuivaa vuotta ovat tuhonneet sadot, ja yhteensä noin 1,14 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta maan eteläosissa.

Esimerkiksi kassavantuotanto on 60–90 prosenttia normaalin alapuolella, arvioi nälänhätiä tarkkaileva Fews-verkosto. Ruuan hinta on joillakin alueilla noussut jopa 30 prosenttia.

Kriisiä pahentavat huonot terveys- ja sanitaatiopalvelut, koronarajoitukset, kulkusirkat sekä vesipula. Osa perheistä on jättänyt maaseudun ja etsii töitä nyt kaupungeista, mikä asettaa lisää paineita palveluille.

”Olemme nähneet ihmisten hakevan vettä teiden lätäköistä tai käyttäneen lammikoiden vettä juomiseen ja ruuanlaittoon. Vanhemmat ja lapset kävelevät joskus maileja päivittäin kerätäkseen vettä, vain myydäkseen sen ja saadakseen kulhon riisiä tai muutaman kasviksen”, kertoo Pelastakaa Lapset järjestön Kenian ja Madagaskarin johtaja Yvonne Arunga tiedotteessa.

Madagaskar kärsii kroonisesta ruokapulasta, ja tänä vuonna avustusjärjestöt ovat varoittaneet useampaan otteeseen tilanteen kärjistymisestä. Maalle on ohjattu humanitaarista apua, mutta järjestöjen mukaan sitä tarvitaan lisää, sillä edessä on loppuvuodesta vielä aika, jolloin niukat ruokavarastot on käytetty loppuun.

”Tämä on unohdettu ja hyvin alirahoitettu kriisi, ja se osuu lapsiin kovimmin. He eivät menetä vain ravinteita vaan he myös jäävät pois koulusta nälän vuoksi ja siksi, etteivät vanhemmat pysty maksamaan koulumaksuja”, Arunga muistuttaa.

Lisää uusi kommentti