Madagaskar kärsii ryöstökalastuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Madagaskar kärsii ryöstökalastuksesta

Maan merialueet vallannut ulkomaalainen kalastusteollisuus estää paikallisia hyötymästä elinkeinostaan.

YK tuomitsee Euroopan ja Aasian harjoittaman teollistuneen kalastuksen Madagaskarin merialueilla. Vientiin suuntautuva kalastus estää paikallisia harjoittamasta elinkeinoaan ja köyhdyttää kalasta riippuvaisen maan ravintoa.

Madagaskarin eteläisen osan asukkaat ovat riippuvaisia meren tuomasta elinkeinosta, sillä maanviljely alueella ei ole mahdollista. Perinteisin menetelmin kalastusta harjoittavat joutuvat kuitenkin kilpailemaan saaliista ulkomaalaisen kalastusteollisuuden kanssa.

Maan asukkaat menettävätkin teollisuudelle jatkuvasti merkittävää ravinnonlähdettään, mikä on erityisen huolestuttavaa, sillä joka toisen Madagaskarin asukkaan kerrotaan kärsivän ruokaturvattomuudesta. Tämän seurauksena aliravittujen lasten määrä on yksi suurimmista maailmassa.

Asiantuntijoiden mukaan kestävän, pienimuotoisen kalastuksen voi nähdä paikallisten asukkaiden ihmisoikeutena, minkä vuoksi se tulisi asettaa etusijalle suhteessa vientiin suuntautuvaan ja ulkomaalaisten yritysten harjoittamaan kalastukseen.

YK:n mielestä Euroopan ja Aasian tapaa käyttää hyväksi Madagaskarin kalavesiä voi verrata kolonialismin ajan Afrikan resurssien hyväksikäyttöön. Esimerkiksi Madagaskarin alueen meriä ryöstökalastetaan, vaikka kalastuksesta voisi tulla keino maan kehittymiseen.

Worldwatch Instituten mukaan maa- ja vesi-alueita yleisesti haltuun ottavat kansainväliset tahot perustelevat toimintaansa pyrkimyksellä helpottaa ruokakriisiä hyödyntämällä käyttämättömiksi jääneet alueet. Kriitikoiden mielestä toiminnalla on kuitenkin yleensä haitallisia seurauksia. Se esimerkiksi marginalisoi paikallisten oikeuksia ja tekee pienviljelijöistä näin alttiita hyväksikäytölle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia