Maapallo on kuumimmillaan sitten jääkauden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maapallo on kuumimmillaan sitten jääkauden

Teollistuneen ajan lämpötilan nousu on ollut nopeampaa kuin koko jääkauden jälkeisen ajan lämpötilan muutokset, paljastaa uusi tutkimus.

Maapallolla eletään maailmanhistorian kuuminta aikakautta sitten jääkauden, sanotaan vertaisarvioidussa Science-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Ilmastotutkijoiden käyttämät uudet tutkimusmenetelmät ovat mahdollistaneet lämpötilojen vaihtelun tarkastelun 11 000 vuoden taakse. Aikaisemmilla menetelmillä on päästy vain 2000 vuoden päähän ja ne ovat perustuneet arvioihin.

Tutkimustulokset vesittävät nyt myös ilmastonmuutoskriitikoiden argumentit, joiden mukaan ilmastonmuutos ei ole sen suurempaa kuin mitä se on ollut sitten jääkauden.

Ennusteiden mukaan ilmaston arvioidaan lämpenevän tämän vuosisadan aikana jopa kuudella asteella. Jopa alhaisimpien ennustusten mukaan vuosisadan lopussa ilmasto tulee olemaan lämpimin, mitä se on ollut kertaakaan jääkauden päättymisen jälkeen.

"Näkemykseni mukaan muutos on niin merkittävä, että olemme matkalla kohti aivan uudenlaista aikakautta, aivan toisenlaista planeetta, kuin missä olemme tähän mennessä eläneet", sanoo tutkimusta tehnyt Jeremy Shakun Harvardin yliopistosta.

Ilmastonmuutoksen seurauksista on jo tällä vuosisadalla kärsitty erilaisten ääri-ilmiöiden muodossa. Maapalloa ovat koetelleet muun muassa kuivuus, tulvat sekä keskimääräistä rajummat hirmumyrskyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia