Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Maan sisäisten pakolaisten määrä nousi huippulukemiin – Viime vuonna sääilmiöt ajoivat ihmisiä enemmän pakosalle kuin konfliktit

Maan sisäisiä pakolaisia on jo kaksi kertaa enemmän kuin kansainvälisiä pakolaisia. Tuore raportti peräänkuuluttaa etenkin paikallisia ratkaisuja pakolaisuuden ehkäisemiseksi.
Lapsia keinumassa.
Muun muassa Etiopian Tigrayn konflikti lisäsi maan sisäistä pakolaisuutta vuonna 2020. Eniten ihmisiä ajoivat pakosalle kuitenkin luonnonkatastrofit. (Kuva: Zerihun Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Viime vuoden aikana tilastoitiin 40,5 miljoonaa tapausta, joissa ihmiset joutuivat lähtemään kodistaan luonnonkatastrofin tai konfliktin vuoksi. Määrä on suurempi kuin vuosikymmeneen, selviää kansainvälisten pakolaisjärjestöjen tuoreesta raportista.

Suurin osa, noin 31 miljoonaa tapausta, liittyi luonnonkatastrofeihin. Syynä olivat esimerkiksi Amerikan, Etelä- ja Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen aktiiviset syklonikaudet sekä pitkät sadekaudet Lähi-idässä ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Pelkästään viime keväänä riehunut sykloni Amphan ajoi viisi miljoonaa ihmistä kodeistaan Bangladeshissa, Bhutanissa, Intiassa ja Myanmarissa.

”On erityisen huolestuttavaa, että nämä korkeat luvut raportoitiin koronapandemian aikana, jolloin liikkumisrajoitukset estivät datan keräämistä ja harvempi ihminen hakeutui hätäsuojiin tartunnan pelossa”, huomauttaa sveitsiläisen IDMC-tutkimuskeskuksen johtaja Alexandra Bilak tiedotteessa.

Vuosittain julkaistavan raportin teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos. Vaikka nousevat lämpötilat kiihdyttävät äärimmäisiä sääilmiöitä, myös muut ilmiöt vaikuttavat pakolaisuuteen. Dataa tarvitaan lisää, jotta suora yhteys ilmastonmuutoksen ja pakolaisriskin välillä voidaan osoittaa, raportissa todetaan.

Maan sisäistä pakolaisuutta tilastoidaan raportissa kahdella tavalla: 40,5 miljoonaa viittaa kaikkiin vuonna 2020 tapahtuneisiin maan sisäisiin pakenemisiin, myös silloin, kun pakeneminen on toistuvaa.

Lisäksi lasketaan, kuinka monta ihmistä yhteensä oli vuoden 2020 lopulla maan sisäisenä pakolaisena, mukaan lukien ne, jotka ovat paenneet aiempina vuosina mutta eivät ole kyenneet palaamaan koteihinsa. Heitä oli viime vuoden lopulla 55 miljoonaa, joista suurin osa oli paennut konflikteja.

Raportin mukaan kärjistynyt väkivalta ja ääriryhmien leviäminen Etiopiassa, Mosambikissa ja Burkina Fasossa pahensivat viime vuonna maailman nopeimmin kasvavia pakolaiskriisejä. Myös pitkäaikaisemmat konfliktit, kuten Kongon demokraattisen tasavallan, Syyrian ja Afganistanin, konfliktit, näkyvät tilastoissa.

Maan sisäisten pakolaisten määrä on kasvanut vuosittain tasaisesti jo yli vuosikymmenen ajan, ja heitä on noin kaksi kertaa enemmän kuin kansainvälisiä pakolaisia.

Raportin mukaan monet maat ovat kuitenkin alkaneet puuttua ongelmaan esimerkiksi tekemällä ihmisten uudelleensijoittamisesta suunnitellumpaa ja panostamalla yhteisöpohjaisiin pakolaisuuden ehkäisymalleihin.

”Nykypäivän pakolaiskriisit nousevat monista toisiinsa kietoutuvista tekijöistä, kuten ilmasto- ja ympäristömuutoksesta, pitkittyneistä konflikteista ja poliittisesta epävakaudesta. Maailmassa, jonka koronapandemia on tehnyt hauraammaksi, kestävä poliittinen tahto ja investointi paikallisiin ratkaisuihin on tärkeämpää kuin koskaan”, Bilak muistuttaa.

IlmastonmuutosSiirtolaisuus ja pakolaisuusYmpäristö pakolaisetsiirtolaisuuskonfliktiympäristöilmastonmuutosluonnonkatastrofit

Lue myös

Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti