Maan sisäisten pakolaisten määrä kasvanut tänä vuonna – ”Suurin osa säähän liittyvistä katastrofeista vasta tulossa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maan sisäisten pakolaisten määrä kasvanut tänä vuonna – ”Suurin osa säähän liittyvistä katastrofeista vasta tulossa”

Sekä konfliktit että luonnonkatastrofit ovat ajaneet ihmisiä pakolaiseksi kotimaidensa sisällä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Koronavirus pahentaa tilannetta, sillä osa ihmisistä pelkää saavansa tartunnan evakuointikeskuksissa, kertoo tuore raportti.

Ihmisiä ja telttoja leirillä.

Somalian maan sisäisten pakolaisten määrä on kasvanut viime vuosina. Kuva Baidoasta. Kuva: Abdulkadir Ali / Kalu Institute / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 14,6 miljoonaa ihmistä joutui lähtemään pakolaiseksi oman maansa sisällä tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, kertoo maan sisäistä pakolaisuutta seuraava sveitsiläinen Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) tuoreessa raportissaan (pdf).

Määrä on noin kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna saman ajanjakson aikana. Kolmannes ihmisistä pakeni konfliktia, loput erilaisia luonnonkatastrofeja.

Konfliktien ja väkivallan vuoksi paenneiden määrä kasvoi miljoonalla verrattuna viime vuoden samaan ajanjaksoon. Eniten määrä kasvoi Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Burkina Fasossa. Näistä Burkina Fason tilanne on kehittynyt nopeasti Länsi-Afrikan pahimmaksi pakolaiskriisiksi, kun aseelliset ryhmät ovat kasvaneet ja vahvistaneet otettaan, raportissa kerrotaan.

Muualla Afrikassa Kamerun, Mosambik, Niger ja Somalia ovat raportoineet enemmän pakolaisia kuin vuonna 2019 yhteensä.

”On äärimmäisen huolestuttavaa raportoida näin korkeita lukuja näin varhain varsinkin, kun tiedämme, että suurin osa säähän liittyvistä katastrofeista vuonna 2020 on vasta tulossa. Raportti vahvistaa jälleen kerran, että kansainvälisen yhteisön pitää tukea hallituksia näiden trendien muuttamisessa ja pitkäaikaisten ratkaisujen löytämisessä pakolaisuuteen”, sanoo IDMC:n johtaja Alexandra Bilak tiedotteessa.

Luonnonkatastrofien takia paenneiden määrä on kasvanut lähes kolmella miljoonalla. Luonnonkatastrofeista pahin oli sykloni Amphan, joka johti 3,3 miljoonan ihmisen ennalta ehkäisevään evakuointiin Intiassa ja Bangladeshissa.

Tilannetta pahentaa koronaviruspandemia, sillä se on heikentänyt terveyspalveluiden saantia ja vaikeuttanut pakolaisten toimeentuloa. Raportin mukaan monet katastrofialueiden ihmiset ovat myös haluttomia lähtemään kodeistaan, sillä he pelkäävät saavansa koronatartunnan evakuointikeskuksissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia