Maailmassa yli miljardi vammaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmassa yli miljardi vammaista

WHO:n ja Maailmanpankin mukaan vammaisuus on yleisempää köyhissä maissa, joissa vammaista usein pidetään toisen luokan kansalaisena.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Maailmanpankin uuden tutkimuksen mukaan maailmassa on miljardi ihmistä, jotka kärsivät jonkinlaisesta vammasta, kirjoittaa Lauri Haapanen Kepan internetsivuilla.

Nykyisellä väkiluvulla tämä tarkoittaa 15 prosenttia maapallon väestöstä. Kun vammaisten osuutta selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970, heitä arvioitiin olevan kymmenen prosenttia.

Haapasen haastattelema Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys FIDIDA ry:n ohjelmasuunnittelija Juha Valta ei kuitenkaan usko vammaisuuden sinänsä lisääntyneen. Hänen mukaansa vammaisten rekisteröinti kehitysmaissa on täsmentynyt verrattuna ensimmäisen tutkimuksen aikaan.

WHO:n ja Maailmanpankin tutkimuksen mukaan 80 prosenttia vammaisista elää matalan tulotason maissa. Erityisesti kehitysmaissa vammaiset ovat edelleen kakkosluokan kansalaisia: vammaisten palvelut ja sosiaaliturva ovat heikot ja kehitysmaissa vain muutama prosentti vammaisista pääsee perusopetukseen.

Maailman köyhimmistä ihmisistä joka viidennellä on jonkin asteinen vamma. WHO:n ja Maailmanpankin tutkimus muistuttaa, että köyhyyden ja vammaisuuden tiivis yhteys jää kehitystyössä usein liian vähälle huomiolle. YK:n määrittelemissä vuosituhattavoitteissa vammaisuutta ei yksiselitteisesti mainita. Maailmanpankin presidentti Robert Zoellick kuitenkin korostaa, että panostaminen vammaisten ihmisten kehitystarpeisiin on välttämätöntä vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

FIDIDAn Juha Valta painottaa erityisesti kansalaisyhteiskunnan tukemista, mikäli halutaan saada aikaan kestäviä muutoksia vammaisten asemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia