Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia

Jos kaikki ehdotetut hiilikaivosprojektit toteutuvat, vuonna 2030 hiilentuotanto on neljä kertaa suurempaa kuin 1,5 asteen lämpenemistavoite antaisi myöden, käy ilmi Global Energy Monitorin selvityksestä.

Tehdasrakennuksia ja tehtaan piippuja, joista nousee savua.

PGE Bełchatówin voimala ja hiilikaivos Puolassa. Kuva: Roman Ranniew / CC BY 2.0.

Maailmaan suunnitellaan yhä uusia hiilikaivosprojekteja, vaikka Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttäisi niiden alasajoa, käy ilmi yhdysvaltalaisen, energiankäyttöä tutkivan Global Energy Monitor -järjestön selvityksestä (pdf).

Sen mukaan maailmassa on suunnittelu- tai toteutusvaiheessa yhteensä 432 uutta hiilikaivosprojektia ja kaivosten laajennushanketta. Niiden tuotantokapasiteetti on noin 2,3 miljardia tonnia vuodessa. Se vastaa noin 30:tä prosenttia vuoden 2019 hiilentuotannosta.

Mikäli maapallon lämpeneminen halutaan pitää 1,5 asteessa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti, kaikki uudet hiilikaivosprojektit pitäisi pysäyttää ja hiilentuotantoa vähentää 11 prosenttia vuodessa vuoteen 2030 asti.

”Jos kaikki nyt ehdotettu hiilikaivoskapasiteetti toteutuu, vuonna 2030 hiilentuotanto on yli neljä kertaa korkeampaa kuin 1,5 asteen lämpenemistavoite edellyttäisi”, raportissa todetaan.

Uudet kaivokset tuottaisivat yhtä paljon päästöjä kuin Yhdysvallat.

Läheskään kaikki ehdotetut kaivosprojektit eivät välttämättä toteudu, sillä kolme neljäsosaa niistä on vasta kehittelyvaiheissa ja voi vielä peruuntua. Silti jo rakenteilla olevakin kapasiteetti olisi selvityksen mukaan 614 miljoonaa tonnia.

Eniten hiilikaivostoimintaa on selvityksen mukaan vireillä Kiinassa, Australiassa, Intiassa ja Venäjällä, joiden osuus kattaa yli kolme neljäsosaa kaikista projekteista. Kärjessä on Kiina, jossa hiilentuotanto keskittyy neljään maakuntaan, Sisä-Mongoliaan, Xinjiangiin, Shaanxiin ja Shanxiin.

Projektit eivät välttämättä ole hyödyllisiä myöskään hiilentuottajille, sillä raportin mukaan siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan voi johtaa 91 miljardin dollarin menetyksiin hiilikaivosprojekteissa.

Mukaan selvitykseen laskettiin kaikki hiilikaivokset, joiden kapasiteetti on vähintään miljoona tonnia vuodessa.

Lisää uusi kommentti