Uutiset

Maailmantalouden taantuma jarruttaa kehitystä Afrikassa

Afrikka on jäänyt tavoitteestaan puolittaa köyhyys vuoteen 2015 mennessä. YK:n kehitysohjelman UNDP:n mukaan tavoite saavutetaan nykyvauhdilla vasta vuonna 2047. Reilut 50 prosenttia Afrikan väestöstä, yli 350 miljoonaa ihmistä, elää köyhyysrajan alapuolella eli alle 90 sentillä päivässä.

"Afrikka on monenlaisten maiden manner. Jotkut menestyvät sosiaali- ja talouskehityksessä toisia paremmin", sanoo kehitysohjelman taloustieteilijä Azghar Adelzadeh.

"Koko Afrikkaa ei voi enää niputtaa yhteen toivottomaksi tapaukseksi. Jotkut maat kehittyvät, toiset junnaavat paikallaan."

Adelzadeh luottaa Afrikan kehitykseen, vaikka kasvu on hitaampaa ja sekalaisempaa kuin esimerkiksi Aasiassa tai Latinalaisessa Amerikassa.

Reilut 50 prosenttia Afrikan väestöstä, yli 350 miljoonaa ihmistä, elää köyhyysrajan alapuolella eli alle 90 sentillä päivässä.

UNDP:n johtaja Mark Malloch-Brown varoittaa, että Afrikka on vaarassa jäädä jälkeen muista maista köyhien elintason parantamisessa. "34 maailman köyhintä maata on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta tilanne voidaan muuttaa", hän toteaa.

Afrikan talouskomissio ECA pitää mantereen taloudellista suoritusta ponnettomana. Talouskasvu hidastui vuoden 2001 keskimääräisestä 4,3 prosentista 3,2 prosenttiin vuonna 2002. ECA julkaisi kuun vaihteessa talousraportin, jossa tutkitaan köyhyyden puolittumiseen johtavia taloudellisia kasvutoimenpiteitä.

"Taantuma on seuraus heikosta maailmantaloudesta, kulutustavaroiden alhaisista hinnoista vuonna 2001, Etelä- ja Itä-Afrikan kuivuudesta sekä Norsunluurannikon, Zimbabwen, Madagaskarin ja Keski-Afrikan tasavallan konflikteista", luetellaan raporttia edeltäneessä lehdistötiedotteessa.

ECA:n mukaan suuntaus ei ulottunut niihin maihin, joissa oli rauhallista, hyvä hallintotapa ja hyvinhoidettu talous. Esimerkiksi Ugandan kasvu oli 6,2, Ruandan 9,9 ja Mosambikin 12 prosenttia. Mauritiuksen, Tansanian, Seychellien ja Mosambikin BKT on kasvanut köyhyyden alentamiseksi tarvitun 7-8 prosentin verran.

Talouskomission raportissa mainitaan muitakin edistysaskeleita. Swazimaa ja Malawi ovat lisänneet koulujen sisäänottoja viidenneksellä kuluneen vuosikymmenen aikana. Senegal ja Uganda ovat pystyneet hillitsemään hiv-tartuntojen ja aidsin leviämistä ja Malissa juomaveden saanti on parantunut 12 prosentilla. Tsad on parantanut kymmeneksen viemäröintiä ja puhtaanapitoa. Egyptissä, Gambiassa, Kap Verdessä ja Tunisiassa lapsikuolleisuus on laskenut vähintään kolmanneksella.

Afrikan lähivuosien talousnäkymät ovat paljolti riippuvaisia mantereen ulkopuolisesta kehityksestä. Afrikan onnettomuudeksi maailman kauppajärjestö WTO:n maatalouskauppauudistus ontuu pahasti. Dohan neuvottelukierroksella uudistus oli kiistatta tärkein asia Afrikalle.

Yhdysvaltain toukokuinen maataloustukiuudistus ei paranna tilannetta. Kuusivuotinen, reilun 45 miljardin euron uudistus nostaa maataloustukia 67 prosenttia ja laskee samalla maataloustuotteiden hintoja. Afrikan pienten maiden on entistä vaikeampaa kilpailla maailmanmarkkinoilla.

Hyvä hallintotapa ja avoimet markkinat ovat Malloch-Brownin mielestä tarpeellisia, mutta riittämättömiä uudistuksia.

"Hidas kehitys ei johdu yrittämisen, vaan perusuudistuksia täydentävien toimienpiteiden vähyydestä. Maiden on puututtava syvemmällä oleviin rakenteellisiin epäkohtiin, kuten maantieteelliseen eristäytyneisyyteen sekä yksipuolisiin ja hyödykemarkkinoista riippuvaisiin talouksiin. Lisäksi huomiota on kiinnitettävä naisten yhteiskunnalliseen asemaan sekä viljelymaiden heikkoon kuntoon."

(Inter Press Service)

köyhyys Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.