Uutiset

Maailmantalouden taantuma jarruttaa kehitystä Afrikassa

Afrikka on jäänyt tavoitteestaan puolittaa köyhyys vuoteen 2015 mennessä. YK:n kehitysohjelman UNDP:n mukaan tavoite saavutetaan nykyvauhdilla vasta vuonna 2047. Reilut 50 prosenttia Afrikan väestöstä, yli 350 miljoonaa ihmistä, elää köyhyysrajan alapuolella eli alle 90 sentillä päivässä.

"Afrikka on monenlaisten maiden manner. Jotkut menestyvät sosiaali- ja talouskehityksessä toisia paremmin", sanoo kehitysohjelman taloustieteilijä Azghar Adelzadeh.

"Koko Afrikkaa ei voi enää niputtaa yhteen toivottomaksi tapaukseksi. Jotkut maat kehittyvät, toiset junnaavat paikallaan."

Adelzadeh luottaa Afrikan kehitykseen, vaikka kasvu on hitaampaa ja sekalaisempaa kuin esimerkiksi Aasiassa tai Latinalaisessa Amerikassa.

Reilut 50 prosenttia Afrikan väestöstä, yli 350 miljoonaa ihmistä, elää köyhyysrajan alapuolella eli alle 90 sentillä päivässä.

UNDP:n johtaja Mark Malloch-Brown varoittaa, että Afrikka on vaarassa jäädä jälkeen muista maista köyhien elintason parantamisessa. "34 maailman köyhintä maata on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta tilanne voidaan muuttaa", hän toteaa.

Afrikan talouskomissio ECA pitää mantereen taloudellista suoritusta ponnettomana. Talouskasvu hidastui vuoden 2001 keskimääräisestä 4,3 prosentista 3,2 prosenttiin vuonna 2002. ECA julkaisi kuun vaihteessa talousraportin, jossa tutkitaan köyhyyden puolittumiseen johtavia taloudellisia kasvutoimenpiteitä.

"Taantuma on seuraus heikosta maailmantaloudesta, kulutustavaroiden alhaisista hinnoista vuonna 2001, Etelä- ja Itä-Afrikan kuivuudesta sekä Norsunluurannikon, Zimbabwen, Madagaskarin ja Keski-Afrikan tasavallan konflikteista", luetellaan raporttia edeltäneessä lehdistötiedotteessa.

ECA:n mukaan suuntaus ei ulottunut niihin maihin, joissa oli rauhallista, hyvä hallintotapa ja hyvinhoidettu talous. Esimerkiksi Ugandan kasvu oli 6,2, Ruandan 9,9 ja Mosambikin 12 prosenttia. Mauritiuksen, Tansanian, Seychellien ja Mosambikin BKT on kasvanut köyhyyden alentamiseksi tarvitun 7-8 prosentin verran.

Talouskomission raportissa mainitaan muitakin edistysaskeleita. Swazimaa ja Malawi ovat lisänneet koulujen sisäänottoja viidenneksellä kuluneen vuosikymmenen aikana. Senegal ja Uganda ovat pystyneet hillitsemään hiv-tartuntojen ja aidsin leviämistä ja Malissa juomaveden saanti on parantunut 12 prosentilla. Tsad on parantanut kymmeneksen viemäröintiä ja puhtaanapitoa. Egyptissä, Gambiassa, Kap Verdessä ja Tunisiassa lapsikuolleisuus on laskenut vähintään kolmanneksella.

Afrikan lähivuosien talousnäkymät ovat paljolti riippuvaisia mantereen ulkopuolisesta kehityksestä. Afrikan onnettomuudeksi maailman kauppajärjestö WTO:n maatalouskauppauudistus ontuu pahasti. Dohan neuvottelukierroksella uudistus oli kiistatta tärkein asia Afrikalle.

Yhdysvaltain toukokuinen maataloustukiuudistus ei paranna tilannetta. Kuusivuotinen, reilun 45 miljardin euron uudistus nostaa maataloustukia 67 prosenttia ja laskee samalla maataloustuotteiden hintoja. Afrikan pienten maiden on entistä vaikeampaa kilpailla maailmanmarkkinoilla.

Hyvä hallintotapa ja avoimet markkinat ovat Malloch-Brownin mielestä tarpeellisia, mutta riittämättömiä uudistuksia.

"Hidas kehitys ei johdu yrittämisen, vaan perusuudistuksia täydentävien toimienpiteiden vähyydestä. Maiden on puututtava syvemmällä oleviin rakenteellisiin epäkohtiin, kuten maantieteelliseen eristäytyneisyyteen sekä yksipuolisiin ja hyödykemarkkinoista riippuvaisiin talouksiin. Lisäksi huomiota on kiinnitettävä naisten yhteiskunnalliseen asemaan sekä viljelymaiden heikkoon kuntoon."

(Inter Press Service)

köyhyys Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset