Maailmanpankki: Palestiinalaiset köyhtyvät yhä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Palestiinalaiset köyhtyvät yhä

Maailmanpankki moittii avunantajia avun vähentämisestä ja Gazan jälleenrakentamisrahojen hitaasta maksamisesta.

Palestiinalaisalueiden talous kutistuu jo kolmatta vuotta peräkkäin, varoittaa Maailmanpankki. Syynä ovat sen tuoreen raportin (pdf) mukaan avun väheneminen, sota sekä Israelin asettamat rajoitukset ja verotulojen jäädyttäminen.

Alueen bruttokansantuote henkeä kohti on vähentynyt heikon talouden vuoksi vuodesta 2013, ja tällä hetkellä noin neljännes palestiinalaisista elää köyhyydessä. Esimerkiksi Gazassa nuorisotyöttömyys on yli 60 prosenttia. Tilanne on muutettava, Maailmanpankki vaatii.

"Talouskehitys voisi rakentaa luottamusta diplomatiaan, jota tarvitaan epätoivoisesti molemmilla puolilla", sanoo Maailmanpankin Länsirannan ja Gazan johtaja Steen Lau Jorgensen.

Maailmanpankki kritisoi myös avunantajia siitä, että viime syksynä pidetyn Gazan apukonferenssin lupaukset eivät ole toteutuneet. Avunantajat lupasivat tuolloin Gazan jälleenrakentamiseen noin 3,5 miljardia dollaria, mutta vasta reilu kolmannes on maksettu, lähes 900 miljoonaa dollaria vähemmän kuin tähän mennessä olisi pitänyt. Lisäksi avun määrä on viime vuosina ylipäätään vähentynyt.

Gazaan on kesän 2014 sodan jälkeen myös saatu vain noin seitsemän prosenttia tarvittavista rakennustarvikkeista, raportissa kerrotaan.

Myös muut järjestöt ovat varoittaneet Palestiinalaisalueen heikosta taloustilanteesta. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD sanoi syyskuussa, että mikäli nykytrendit jatkuvat, Gazasta voi tulla asuinkelvoton vuoteen 2020 mennessä. Lähes kolme neljäsosaa Gazan väestöstä kärsii ruokapulasta.

YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestö UNRWA puolestaan varoitti elokuussa, ettei se pysty avaamaan kaikkia kouluja, ellei se saa lisärahoitusta. Koulut onnistuttiin kuitenkin avaamaan lahjoitusten turvin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia