Uutiset Naisten oikeudet

Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet

”Maailma jättää periaatteessa 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme naisten ja miesten väliset ansioerot huomiotta”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristlalina Georgieva. Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasa-arvo vie maailman vauraudesta jopa viidenneksen.
Kaksi naista kaataa viljaa
Naisten työntekoa pitää helpottaa, vaatii Maailmanpankki. Kuva Malista. (Kuva: Ralf Steinberger / CC BY 2.0)

Maailma menettää noin 160 biljoonaa dollaria (137 biljoonaa euroa) naisten ja miesten välisten ansioerojen vuoksi, selviää Maailmanpankin uudesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 141 maata, mikä tarkoittaa, että henkeä kohti menetykset ovat 23 620 dollaria, runsaat 20 000 euroa.

Sukupuolten tasa-arvon vaikutuksia esimerkiksi talouskasvuun on tutkittu aiemminkin, mutta Maailmanpankin tutkimus keskittyy ”inhimilliseen vaurauteen”, ansioihin, jotka kansalainen voi eläessään saavuttaa.

Tutkimuksen mukaan se on sukupuolten epätasa-arvon vuoksi 20 prosenttia pienempi kuin se voisi olla.

”Maailman jättää pohjimmiltaan 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme huomiotta epätasa-arvon elinikäisissä ansioissa naisten ja miesten välillä. Tämä on karu muistutus siitä, että maailman johtajien on toimittava päättäväisesti ja investoitava politiikkaan, jotka takaavat naisille enemmän ja parempia töitä ja samaa palkkaa”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgieva tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan naisilla on maansa pääomasta keskimäärin 38 prosenttia. Matalan tulotason sekä keskitulotason maissa osuus on kolmanneksen tai vähemmän. Syynä on pääosin se, että naiset tekevät vähemmän työtä kuin miehet ja saavat huonompaa palkkaa.

Suurimmat absoluuttiset menetykset ovat Itä-Aasiassa ja Tyynellämerellä, Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Keski-Aasiassa, koska niillä on muutenkin suurin osa vauraudesta. Köyhemmillä alueilla suhteelliset menetykset ovat suurempia.

Raportin mukaan tilannetta voitaisiin parantaa esimerkiksi helpottamalla naisten työnsaantia, parantamalla perusinfrastruktuuria sekä rahoituspalveluita ja maaoikeuksia.

Sukupuolten tasa-arvon vahvistaminen on yksi G7-maiden puheenjohtajamaan Kanadan tärkeimmistä teemoista tänä vuonna. G7-maat kokoontuvat ensi viikolla huippukokoukseen.

Naisten oikeudet gendertyötalous

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.