Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet

”Maailma jättää periaatteessa 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme naisten ja miesten väliset ansioerot huomiotta”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristlalina Georgieva. Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasa-arvo vie maailman vauraudesta jopa viidenneksen.

Kaksi naista kaataa viljaa

Naisten työntekoa pitää helpottaa, vaatii Maailmanpankki. Kuva Malista. Kuva: Ralf Steinberger / CC BY 2.0.

Maailma menettää noin 160 biljoonaa dollaria (137 biljoonaa euroa) naisten ja miesten välisten ansioerojen vuoksi, selviää Maailmanpankin uudesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 141 maata, mikä tarkoittaa, että henkeä kohti menetykset ovat 23 620 dollaria, runsaat 20 000 euroa.

Sukupuolten tasa-arvon vaikutuksia esimerkiksi talouskasvuun on tutkittu aiemminkin, mutta Maailmanpankin tutkimus keskittyy ”inhimilliseen vaurauteen”, ansioihin, jotka kansalainen voi eläessään saavuttaa.

Tutkimuksen mukaan se on sukupuolten epätasa-arvon vuoksi 20 prosenttia pienempi kuin se voisi olla.

”Maailman jättää pohjimmiltaan 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme huomiotta epätasa-arvon elinikäisissä ansioissa naisten ja miesten välillä. Tämä on karu muistutus siitä, että maailman johtajien on toimittava päättäväisesti ja investoitava politiikkaan, jotka takaavat naisille enemmän ja parempia töitä ja samaa palkkaa”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgieva tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan naisilla on maansa pääomasta keskimäärin 38 prosenttia. Matalan tulotason sekä keskitulotason maissa osuus on kolmanneksen tai vähemmän. Syynä on pääosin se, että naiset tekevät vähemmän työtä kuin miehet ja saavat huonompaa palkkaa.

Suurimmat absoluuttiset menetykset ovat Itä-Aasiassa ja Tyynellämerellä, Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Keski-Aasiassa, koska niillä on muutenkin suurin osa vauraudesta. Köyhemmillä alueilla suhteelliset menetykset ovat suurempia.

Raportin mukaan tilannetta voitaisiin parantaa esimerkiksi helpottamalla naisten työnsaantia, parantamalla perusinfrastruktuuria sekä rahoituspalveluita ja maaoikeuksia.

Sukupuolten tasa-arvon vahvistaminen on yksi G7-maiden puheenjohtajamaan Kanadan tärkeimmistä teemoista tänä vuonna. G7-maat kokoontuvat ensi viikolla huippukokoukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia