Uutiset Tasa-arvo

Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet

”Maailma jättää periaatteessa 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme naisten ja miesten väliset ansioerot huomiotta”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristlalina Georgieva. Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasa-arvo vie maailman vauraudesta jopa viidenneksen.
Kaksi naista kaataa viljaa
Naisten työntekoa pitää helpottaa, vaatii Maailmanpankki. Kuva Malista. (Kuva: Ralf Steinberger / CC BY 2.0)

Maailma menettää noin 160 biljoonaa dollaria (137 biljoonaa euroa) naisten ja miesten välisten ansioerojen vuoksi, selviää Maailmanpankin uudesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 141 maata, mikä tarkoittaa, että henkeä kohti menetykset ovat 23 620 dollaria, runsaat 20 000 euroa.

Sukupuolten tasa-arvon vaikutuksia esimerkiksi talouskasvuun on tutkittu aiemminkin, mutta Maailmanpankin tutkimus keskittyy ”inhimilliseen vaurauteen”, ansioihin, jotka kansalainen voi eläessään saavuttaa.

Tutkimuksen mukaan se on sukupuolten epätasa-arvon vuoksi 20 prosenttia pienempi kuin se voisi olla.

”Maailman jättää pohjimmiltaan 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme huomiotta epätasa-arvon elinikäisissä ansioissa naisten ja miesten välillä. Tämä on karu muistutus siitä, että maailman johtajien on toimittava päättäväisesti ja investoitava politiikkaan, jotka takaavat naisille enemmän ja parempia töitä ja samaa palkkaa”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgieva tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan naisilla on maansa pääomasta keskimäärin 38 prosenttia. Matalan tulotason sekä keskitulotason maissa osuus on kolmanneksen tai vähemmän. Syynä on pääosin se, että naiset tekevät vähemmän työtä kuin miehet ja saavat huonompaa palkkaa.

Suurimmat absoluuttiset menetykset ovat Itä-Aasiassa ja Tyynellämerellä, Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Keski-Aasiassa, koska niillä on muutenkin suurin osa vauraudesta. Köyhemmillä alueilla suhteelliset menetykset ovat suurempia.

Raportin mukaan tilannetta voitaisiin parantaa esimerkiksi helpottamalla naisten työnsaantia, parantamalla perusinfrastruktuuria sekä rahoituspalveluita ja maaoikeuksia.

Sukupuolten tasa-arvon vahvistaminen on yksi G7-maiden puheenjohtajamaan Kanadan tärkeimmistä teemoista tänä vuonna. G7-maat kokoontuvat ensi viikolla huippukokoukseen.

Tasa-arvo gendertyötalous

Lue myös

Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Joulukynttilöitä ja -koristeita

Moni kenialaistyttö silvotaan joululomalla – Suomalaisjärjestö kerää varoja turvaleireihin

Kenian kristityssä kisii-yhteisössä silpominen tehdään avioliittokelpoisuuden takaamiseksi. Joulu on otollista aikaa, sillä loma-aikana jää aikaa toipua operaatiosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.