Maailmanpankki: Ilmastonmuutos voi ajaa yli 100 miljoonaa köyhyyteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos voi ajaa yli 100 miljoonaa köyhyyteen

Köyhyyden vastaisessa taistelussa vaivalla saavutetut tulokset voivat vesittyä äärimmäisten sääilmiöiden yleistyessä.

(Kuva: Bert Kaufmann / cc 2.0)

Ilmastonmuutos voi vesittää köyhyyden vastaisessa taistelussa vaivalla saavutetut tulokset. Vuoteen 2030 mennessä köyhiä voi olla ilmastonmuutoksen takia yli 100 miljoonaa nykyistä enemmän, varoittaa Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Tällä hetkellä maailmassa on äärimmäisen köyhiä noin 702 miljoonaa.

Maailmanpankin eilen ilmestyneen raportin mukaan tutkimukset osoittavat, että köyhät altistuvat muita väestöryhmiä enemmän ilmastonmuutoksen aiheuttamille äärimmäisille sääilmiöille ja he menettävät niiden seurauksena paljon enemmän vauraudestaan. Esimerkiksi satojen tuhoutuminen, ruuan hintojen nousu ja sääilmiöiden aiheuttamat sairaudet kurittavat erityisesti köyhiä.

Eniten köyhyyteen vaikuttavat raportin mukaan maatalouden ongelmat. Sadot saattavat vähentyä vuoteen 2030 mennessä viisi prosenttia ja vuoteen 2080 mennessä 30 prosenttia. Afrikassa ruuan hinta voi nousta 12 prosenttia vuoteen 2030 ja 70 prosenttia vuoteen 2080 mennessä, raportissa kerrotaan.

Raportissa vaaditaan esimerkiksi sosiaalisten turvaverkkojen vahvistamista sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista helpottamia toimia. Maailmanpankki myös ehdottaa, että esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tuet investoitaisiin mieluummin köyhien perheiden korkeiden polttoainekulujen kattamiseksi.

Avustusjärjestö Christian Aid on jo ehtinyt kritisoida raporttia. Vaikka köyhyyden ja ilmastonmuutoksen yhteyden korostaminen on hyvä asia, Maailmanpankin pitäisi toimia, kuten se opettaa ja lopettaa fossiilisten polttoaineiden hankkeiden tukeminen, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Lisää uusi kommentti