Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.

Ihmisiä veneessä

Maiden sisäinen ilmastosiirtolaisuus kasvaa lähivuosikymmeninä, varoittaa Maailmanpankki. Kuva Intian Assamista. Kuva: rajkumar1220 / Flickr.com / CC BY 2.0.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat ajaa yli 140 miljoonaa ihmistä kotimaansa sisäiseksi siirtolaiseksi vuoteen 2050 mennessä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, arvioidaan Maailmanpankin tuoreessa tutkimuksessa.

Vesipula, satojen epäonnistuminen, merenpinnan nousu ja myrskyt saattavat muuttaa monet alueet asuinkelvottomiksi, mikä lisää ihmisten tarvetta lähteä liikkeelle. Nämä siirtolaiset tulisivat niiden miljoonien päälle, jotka muuttavat jo nyt taloudellisista, poliittisista, yhteiskunnallisista tai muista syistä, tutkimuksessa muistutetaan.

”Ilman oikeaa suunnittelua ja tukea maaseudulta kaupunkeihin muuttavat ihmiset saattavat kohdata uusia ja vieläkin vaarallisempia riskejä. Jännitteet ja konfliktit saattavat lisääntyä, kun resursseihin kohdistuu paineita. Mutta sen ei tarvitse olla tulevaisuus”, sanoo tutkimustiimin johtaja Kanta Kumari Rigaud tiedotteessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmea tulevaisuusennustetta ja niiden vaikutuksia. Sen mukaan muutoksiin ehditään vielä varautua, kunhan se aloitetaan heti.

Tutkimuksen mukaan on tärkeää paitsi leikata päästöjä, myös lisätä koulutusta ja työpaikkoja sekä auttaa ihmisiä tekemään päätöksiä siitä, kannattaako lähteä vai ei. Ilmastosiirtolaisuus on otettava kaikessa kehityssuunnittelussa huomioon ja aihetta on tutkittava myös lisää, jotta trendejä ymmärrettäisiin paremmin.

Lisää uusi kommentti