Uutiset

Maailmanpankki aloittaa pandemiavakuutuksen kehitysmaille

Mikäli vakuutus olisi ollut olemassa ebolan aikana, rahaa olisi saatu liikkeelle nopeammin.
(Kuva: Toti Margliano / CC BY-NC 2.0)

Maailmanpankki on luonut uuden vakuutusrahaston ebolan kaltaisten pandemioiden välttämiseksi tulevaisuudessa. Pankki kertoi lauantaina lanseeranneensa uuden globaalin rahoitusmekanismin, johon G7-maiden tämänhetkinen puheenjohtajamaa Japani on luvannut ensimmäiset 50 miljoonaa dollaria, eli noin 45 miljoonaa dollaria.

"Pandemiat aiheuttavat valtavia uhkia ihmisten elämälle ja taloudelle. Ensimmäistä kertaa meillä on järjestelmä, joka voi siirtää rahoitusta ja asiantuntijatiimejä epidemia-alueille ennen kuin ne riistäytyvät käsistä", sanoo Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim.

Vakuutus kattaa alkuvaiheessa 500 miljoonaan dollariin eli 450 miljoonaan dollariin asti tartuntataudit, jotka voivat aiheuttaa isoja epidemioita, kuten uudet influenssavirukset, SARSin sekä ebolan. Rahoitus lasketaan liikkeelle, kun tietyt kriteerit täyttyvät. Kriteereissä huomioidaan esimerkiksi vakavuusaste ja levinneisyys. Vakuutukseen on oikeutettu 77 maailman köyhimpiin maihin kuuluva maata.

Rahoitusinstrumentin on määrä olla toiminnassa myöhemmin tämän vuoden aikana.

Rahasto sai kimmokkeen vuosien 2014–2015 ebolaepidemiasta, jonka hoitoa on moitittu hitaaksi. Maailmanpankin mukaan mikäli rahasto olisi ollut olemassa tuolloin, sen avulla olisi voitu saada liikkeelle 100 miljoonaa dollaria jo heinäkuussa 2014. Näin suuret rahasummat saatiin kokoon kuitenkin vasta kolme kuukautta myöhemmin, jolloin epidemia oli jo riistäytynyt pandemiaksi.

Yhteensä pandemiat maksavat maailmalle vuosittain noin 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, eli noin 570 miljardia dollaria, Maailmanpankki arvioi.

kehitystalousterveys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.