Uutiset

Maailmanpankki aloittaa pandemiavakuutuksen kehitysmaille

Mikäli vakuutus olisi ollut olemassa ebolan aikana, rahaa olisi saatu liikkeelle nopeammin.
(Kuva: Toti Margliano / CC BY-NC 2.0)

Maailmanpankki on luonut uuden vakuutusrahaston ebolan kaltaisten pandemioiden välttämiseksi tulevaisuudessa. Pankki kertoi lauantaina lanseeranneensa uuden globaalin rahoitusmekanismin, johon G7-maiden tämänhetkinen puheenjohtajamaa Japani on luvannut ensimmäiset 50 miljoonaa dollaria, eli noin 45 miljoonaa dollaria.

"Pandemiat aiheuttavat valtavia uhkia ihmisten elämälle ja taloudelle. Ensimmäistä kertaa meillä on järjestelmä, joka voi siirtää rahoitusta ja asiantuntijatiimejä epidemia-alueille ennen kuin ne riistäytyvät käsistä", sanoo Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim.

Vakuutus kattaa alkuvaiheessa 500 miljoonaan dollariin eli 450 miljoonaan dollariin asti tartuntataudit, jotka voivat aiheuttaa isoja epidemioita, kuten uudet influenssavirukset, SARSin sekä ebolan. Rahoitus lasketaan liikkeelle, kun tietyt kriteerit täyttyvät. Kriteereissä huomioidaan esimerkiksi vakavuusaste ja levinneisyys. Vakuutukseen on oikeutettu 77 maailman köyhimpiin maihin kuuluva maata.

Rahoitusinstrumentin on määrä olla toiminnassa myöhemmin tämän vuoden aikana.

Rahasto sai kimmokkeen vuosien 2014–2015 ebolaepidemiasta, jonka hoitoa on moitittu hitaaksi. Maailmanpankin mukaan mikäli rahasto olisi ollut olemassa tuolloin, sen avulla olisi voitu saada liikkeelle 100 miljoonaa dollaria jo heinäkuussa 2014. Näin suuret rahasummat saatiin kokoon kuitenkin vasta kolme kuukautta myöhemmin, jolloin epidemia oli jo riistäytynyt pandemiaksi.

Yhteensä pandemiat maksavat maailmalle vuosittain noin 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, eli noin 570 miljardia dollaria, Maailmanpankki arvioi.

kehitystalousterveys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset