Maailma.netin luetuimmat jutut vuonna 2021: Nälkää, kuivuutta, konflikteja, mutta myös toivonpilkahduksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma.netin luetuimmat jutut vuonna 2021: Nälkää, kuivuutta, konflikteja, mutta myös toivonpilkahduksia

Maailma.netin luetuimmat jutut vuonna 2021 käsittelivät muun muassa lapsiorjien nostamaa oikeusjuttua, Ranskaan säädettyä huivikieltoa sekä Bhutanin koulutusjärjestelmää.

Osittain syöty suklainen joulupukki.

Kuva: Like_the_Grand_Canyon / Flickr / CC BY-NC 2.0.

Maailma.netin luetuimmat jutut vuonna 2021 käsittelivät muun muassa kaakaotilojen lapsiorjien nostamaa oikeuskannetta, Israelin ja Palestiinan konfliktia sekä Bhutanin koulutusjärjestelmää.

Vaikka Maailma.netin jutut käsittelevät pääasiassa globaaleja ilmiöitä ja kehittyvien maiden kysymyksiä, osa luetuimmista jutuista käsittelee nimenomaan suomalaista yhteiskuntaa.

Alta löydät päättyvän vuoden kymmenen luetuinta juttuamme. Listauksessa on huomioitu ainoastaan vuoden 2021 aikana julkaistut jutut. Myös vanhemmat jutut keräävät edelleen runsaasti lukijoita. Esimerkiksi vuosina 2018 ja 2019 julkaistut jutut akuissa käytettävien metallien tuotantoon liittyvistä ympäristö- ja ihmisoikeusongelmista ovat kiinnostaneet tänäkin vuonna.

Tämän suosikkijuttujen listauksen myötä Maailma.net jää lyhyelle joulutauolle. Sivuston päivitys jatkuu taas alkuvuodesta 2022. Toivotamme lukijoillemme hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Vuoden 2021 luetuimmat jutut:

10. Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Tammikuussa julkaistussa jutussa ennakoitiin Madagaskarille vakavaa nälkäkriisiä, joka nousikin isommaksi uutisaiheeksi kesäkuussa.

9. Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä

YK:n julkaiseman raportin mukaan kuivuus on parinkymmenen viime vuoden aikana vaikuttanut ainakin 1,5 miljardin ihmisen elämään, ja ilmastonmuutos uhkaa pahentaa tilannetta entisestään.

8. Israelin ja Palestiinan konflikti kärjistyi nopeasti, mutta taustalla on pitkään jatkunut ”hidas väkivalta” – ”Moni palestiinalainen haluaisi vain normaalia elämää”, sanoo tutkija Mikko Joronen

Ikuisuusaihe, Israel/Palestiina-konflikti, nousi taas ajankohtaiseksi toukokuisten yhteenottojen myötä. Akatemiatutkija Mikko Joronen taustoitti konfliktin taustatekijöitä.

7. Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen

Toimittaja-tietokirjailija Antti Halinen arvioi haastattelussa Kuuban kehitysnäkymiä Joe Bidenin presidenttikauden kynnyksellä.

6. Sosiaaliturva ei Suomessa riitä elämiseen – Kyseessä on ihmisoikeusongelma, mutta sitä ei julkisessa keskustelussa huomioida, sanovat järjestöt

Jutussa käsiteltiin Ihmisoikeusliiton ja Amnestyn raporttia, jonka mukaan perusturvan taso Suomessa ei ole riittävä.

5. Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen

Kasvatustieteilijä Päivi Ahonen kertoi kokemuksistaan Bhutanista ja maan koulujärjestelmästä, josta hän on tekemässä väitöskirjaa.

4. Ranskan uusi huivikielto uhkaa uskonnonvapautta globaalisti

Salaado ja Faisa Qasim tarkastelivat kriittisesti Ranskan uutta kiisteltyä lakia, joka kieltää alle 18-vuotiaita tyttöjä käyttämästä huivia julkisilla paikoilla.

3. Naisvihassa on kyse väkivaltaisesta radikalisaatiosta, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa

Tasa-arvoasiantuntija Elina Nikulainen pohdiskeli kolumnissaan niinsanottua Incel-kulttuuria ja sitä, milloin naisiin kohdistuva väkivalta on luokiteltavissa terrorismiksi. 

2. Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta

Helsingin kaupungin on kurssittanut opetushenkilöstöään rasismin torjumiseksi kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Jutussa kouluttajat ja opettajat arvioivat, millaisia eväitä koulutus on tarjonnut.

1. Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen

Vuoden ylivoimaisesti luetuin juttu käsitteli suuria kansainvälisiä elintarvikealan yrityksiä vastaan Yhdysvalloissa nostettua oikeusjuttua, jossa oli kyse malilaisten entisten lapsiorjien kohtelusta Norsunluurannikon kaakaotiloilla. Yhdysvaltain korkein oikeus hylkäsi oikeusjutun myöhemmin sillä perusteella, että Yhdysvaltain oikeuslaitoksella ei ole toimivaltaa ulkomailla tapahtuneisiin asioihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia