Maailman ylikulutuspäivää vietetään taas ennätysaikaisin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman ylikulutuspäivää vietetään taas ennätysaikaisin

Maapallon tämänvuotiset luonnonvarat on käytetty huomenna. Vielä 1970-luvun alussa päivää vietettiin vasta joulun tienoilla.

Puoliksi syöty omena

Maapallon tämänvuotiset luonnonvarat on huomenna kulutettu. Kuva: Filosoph / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Huomenna on maailman ylikulutuspäivä. Päivä on aikaistunut kuudella päivällä viime vuodesta, ja sitä vietetään nyt aiemmin kuin koskaan ennen.

Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan vuoden sitä päivää, jolloin ihmiskunnan luonnonvarojen kulutus ylittää niiden uudistumiskyvyn ja kasvihuonekaasupäästöjä on tuotettu enemmän kuin maailman metsät ja meret ehtivät niitä sitoa.

Päivän viettämisen taustalla on kansainvälinen Global Footprint Network -järjestö (GFN), joka tutkii ihmisen ekologista jalanjälkeä ja maapallon biokapasiteettia ja pyrkii siihen, että luonnonvarojen kulutus ja päästöjen tuottaminen olisivat tasapainossa maapallon kapasiteetin kanssa. Tällä hetkellä ihmiskunnan arvellaan kuluttavan vuodessa laskennallisesti noin 1,7 maapalloa.

Noin 60 prosenttia ihmiskunnan ekologisesta jalanjäljestä muodostuu hiilidioksidipäästöistä. Jos ne puolitettaisiin, ylikulutuspäivä siirtyisi nykyisestä noin kolme kuukautta taaksepäin. Ruokajätteen puolittaminen taas siirtäisi päivää taaksepäin 11 päivää, GFN kertoo.

Ylikulutuspäivä on siirtynyt viime vuosina jatkuvasti taaksepäin. Vielä 1990-luvun puolivälissä sitä vietettiin lokakuussa, ja 1970-luvun alussa se oli lähellä joulua. Maittainen vaihtelu on suurta: suomalaisten ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna jo huhtikuun 3. päivänä, luxemburgilaisten jo helmikuussa mutta moldovalaisten vasta joulupäivänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia