Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.

Tyttöjä urheiluasuissa

Ramallah'ssa Palestiinalaisalueella kampanjoitiin marraskuun alussa sukupuolten tasa-arvon ja lapsen oikeuksien sopimuksen 30-päivän kunniaksi. Kuva: Seung Deok Seo / UN Women Arab States / CC BY-NC-ND 2.0.

Tällä viikolla ympäri maailman juhlitaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotissyntymäpäivää.

20.11.1989 YK:n yleiskokouksessa hyväksytty sopimus on nykyisin maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Ainoastaan Yhdysvallat on sen ulkopuolella.

Lapsijärjestöt ovat julkaisseet juhlapäivän alla katsauksia, joissa listataan sekä lapsen oikeuksien edistysaskeleita että takapakkeja. Vaikka monia ongelmia on pystytty ratkomaan, viime vuosina kehitys monilla tärkeillä alueilla on pysähtynyt ja uusia ongelmia on syntynyt, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

”Terveyden, ravitsemuksen ja koulutuksen kaltaisten sitkeiden haasteiden lisäksi nykypäivän lasten pitää taistella uusia uhkia, kuten ilmastonmuutosta, netissä tapahtuvaa hyväksikäyttöä ja kyberkiusaamsta vastaan. Vain innovaatioiden, uuden teknologian, poliittisen tahdon ja lisäresurssien avulla lapsen oikeuksien sopimuksen visio voidaan muuttaa todellisuudeksi kaikille lapsille”, sanoo Unicefin johtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Lapsen oikeuksien sopimuksen ydinalueet ovat syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemyksen kunnioittaminen. Se takaa muun muassa oikeuden perheeseen ja koulutukseen. Sopimuksen noudattamista valvoo YK:n lapsen oikeuksien komitea.

Sopimuksen avainalueista on tullut 30 vuoden aikana tärkeä osa monia perustuslakeja, lainsäädäntöä, politiikkaa ja käytäntöä, Unicef sanoo. Samaan aikaan alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on pudonnut 60 prosenttia, koulusta poissa olevien alakoululaisten osuus on laskenut 18 prosentista 8 prosenttiin ja lapsiavioliitot ovat vähentyneet.

Silti matalan ja keskitulotason maissa köyhimpien kotien lapset kuolevat alle 5-vuotiaaina ennalta estettäviin syihin kaksi kertaa useammin kuin rikkaat. Joissakin maissa köyhimmät tytöt ovat suuremmassa avioitumisen riskissä kuin 30 vuotta sitten, Unicef listaa.

Erityisesti lapsiin kohdistuvia haasteita ovat myös esimerkiksi muukalaisvihan kasvu, ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset, rokotuskattavuuden kasvun hidastuminen sekä koulusta poissa olevien lasten määrän laskun hidastuminen.

Myös muut lapsijärjestöt kritisoivat hidasta edistystä. Sopimuksen juhlavuoden YK-kampanjassa, jossa sitoudutaan uudelleen sopimukseen ja sen toimeenpanoon, on mukana alle puolet maailman maista, kritisoi kuusi muuta lapsijärjestöä omassa raportissaan. Niiden mukaan yksi avainongelmista on resurssien puute.

Unicef aikoo ryhtyä vuoden kestävään dialogiin siitä, mitä sopimuksen toteuttamiseksi pitäisi tehdä. Mukaan otetaan myös lapset, se lupaa.

Lapsen oikeuksien päivä 20.11. Suomessa päivän alla keskustellaan muun muassa lapsen oikeuksista ja militarismista.

Lisää uusi kommentti