Uutiset Lasten oikeudet

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Tyttöjä urheiluasuissa
Ramallah'ssa Palestiinalaisalueella kampanjoitiin marraskuun alussa sukupuolten tasa-arvon ja lapsen oikeuksien sopimuksen 30-päivän kunniaksi. (Kuva: Seung Deok Seo / UN Women Arab States / CC BY-NC-ND 2.0)

Tällä viikolla ympäri maailman juhlitaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotissyntymäpäivää.

20.11.1989 YK:n yleiskokouksessa hyväksytty sopimus on nykyisin maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Ainoastaan Yhdysvallat on sen ulkopuolella.

Lapsijärjestöt ovat julkaisseet juhlapäivän alla katsauksia, joissa listataan sekä lapsen oikeuksien edistysaskeleita että takapakkeja. Vaikka monia ongelmia on pystytty ratkomaan, viime vuosina kehitys monilla tärkeillä alueilla on pysähtynyt ja uusia ongelmia on syntynyt, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

”Terveyden, ravitsemuksen ja koulutuksen kaltaisten sitkeiden haasteiden lisäksi nykypäivän lasten pitää taistella uusia uhkia, kuten ilmastonmuutosta, netissä tapahtuvaa hyväksikäyttöä ja kyberkiusaamsta vastaan. Vain innovaatioiden, uuden teknologian, poliittisen tahdon ja lisäresurssien avulla lapsen oikeuksien sopimuksen visio voidaan muuttaa todellisuudeksi kaikille lapsille”, sanoo Unicefin johtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Lapsen oikeuksien sopimuksen ydinalueet ovat syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemyksen kunnioittaminen. Se takaa muun muassa oikeuden perheeseen ja koulutukseen. Sopimuksen noudattamista valvoo YK:n lapsen oikeuksien komitea.

Sopimuksen avainalueista on tullut 30 vuoden aikana tärkeä osa monia perustuslakeja, lainsäädäntöä, politiikkaa ja käytäntöä, Unicef sanoo. Samaan aikaan alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on pudonnut 60 prosenttia, koulusta poissa olevien alakoululaisten osuus on laskenut 18 prosentista 8 prosenttiin ja lapsiavioliitot ovat vähentyneet.

Silti matalan ja keskitulotason maissa köyhimpien kotien lapset kuolevat alle 5-vuotiaaina ennalta estettäviin syihin kaksi kertaa useammin kuin rikkaat. Joissakin maissa köyhimmät tytöt ovat suuremmassa avioitumisen riskissä kuin 30 vuotta sitten, Unicef listaa.

Erityisesti lapsiin kohdistuvia haasteita ovat myös esimerkiksi muukalaisvihan kasvu, ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset, rokotuskattavuuden kasvun hidastuminen sekä koulusta poissa olevien lasten määrän laskun hidastuminen.

Myös muut lapsijärjestöt kritisoivat hidasta edistystä. Sopimuksen juhlavuoden YK-kampanjassa, jossa sitoudutaan uudelleen sopimukseen ja sen toimeenpanoon, on mukana alle puolet maailman maista, kritisoi kuusi muuta lapsijärjestöä omassa raportissaan. Niiden mukaan yksi avainongelmista on resurssien puute.

Unicef aikoo ryhtyä vuoden kestävään dialogiin siitä, mitä sopimuksen toteuttamiseksi pitäisi tehdä. Mukaan otetaan myös lapset, se lupaa.

Lapsen oikeuksien päivä 20.11. Suomessa päivän alla keskustellaan muun muassa lapsen oikeuksista ja militarismista.

Lasten oikeudet kehityslapset Suomen UNICEFPlan International Suomi

Lue myös

Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”