Maailman terveysjärjestö: Tupakanviljelyn loputtava, ruokaa tilalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman terveysjärjestö: Tupakanviljelyn loputtava, ruokaa tilalle

Nälkäisten määrä on viime vuosina kasvanut, mutta yli kolme miljoonaa hehtaaria hedelmällistä maata on yhä tupakkaviljelminä. Viljelijöiden on kuitenkin vaikea vaihtaa alaa, sillä moni on ylivelkaantunut.

Pieni talo ja viljelmä.

Tupakkaviljelmä Kuubassa Kuva: JoLynne Martinez / CC BY-NC-ND 2.0.

Valtioiden on lopetettava tupakanviljelyn tukeminen ja tuettava sen sijaan ruokakasvien kasvattavista, vaatii Maailman terveysjärjestö (WHO). 

Järjestön tuoreen raportin mukaan noin 3,2 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata 124 maassa on tupakkaviljelminä samaan aikaan, kun yli 300 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta. Nälkäisten määrä on viime vuosina kasvanut.

”Tupakka on vastuussa kahdeksasta miljoonasta kuolemasta vuosittain, ja silti hallitukset käyttävät miljoonia tupakkatilojen tukemiseen. Jos valitsemme kasvattaa ruokaa tupakan sijasta, asetamme etusijalle terveyden, säilytämme ekosysteemit ja vahvistamme kaikkien ruokaturvaa”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Tupakkaa kasvatetaan pääosin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, mutta viime vuosina sen viljely on lisääntynyt myös Afrikassa huolimatta nälkäisten määrän kasvusta. Suurimpia tuottajamaita ovat Kiina, Intia, Brasilia, Indonesia ja Zimbabwe. Osa tupakantuottajamaista, kuten Yhdysvallat ja osa Euroopan maista, myös tukee tupakanviljelyä valtion varoista.

WHO:n terveyden edistämisen johtajan Rüdiger Krechin mukaan moni köyhäkin viljelijä viljelee ruuan sijasta tupakkaa, koska tupakkateollisuus lainaa niille avokätisesti lannoitteita, siemeniä ja tuholaismyrkkyjä. Kasvukauden lopussa tupakkafirmat päättävät itse, minkä verran sadosta maksavat, ja se johtaa usein velkakierteeseen.

Hän myös muistuttaa, että käsitys tupakan taloudellisesta arvosta on tupakkateollisuuden vahvistama myytti. Alle prosentti useimpien tupakantuottajamaiden bruttokansantuotteesta koostuu tupakasta, ja voitot menevät suurille savukevalmistajille. 

WHO:n mukaan viljelijöiden pitäisikin siirtyä muihin elinkeinoihin. YK:lla on tätä varten oma aloite, ja osa maista tukee viljelijöitä kestävämpiin elinkeinoihin siirtymisessä. Esimerkiksi Keniassa viljelijät ovat siirtyneet papuihin. Malesiassa valtio tukee siirtymistä esimerkiksi biomuovissa ja paperissa tarvittavan kenafin viljelyyn.

Tupakanviljelystä pitäisi WHO:n mukaan luopua myös siksi, että tupakankasvatus vaatii paljon lannoitteita ja myrkkyjä, mikä sairastuttaa viljelijöitä ja heikentää maan hedelmällisyyttä. Tiloilla työskentelee arvioiden mukaan yli miljoonaa lasta.

Huomenna vietetään kansainvälistä tupakan vastaista päivää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia