Uutiset Terveys

Maailman terveysjärjestö: Koleratapausten määrä pudonnut 60 prosenttia – ”Rohkaiseva trendi” johtuu muun muassa rokotusten lisääntymisestä

Viime vuoden raportoiduista tapauksista suurin osa oli Jemenistä, jossa on konfliktin vuoksi puhjennut koleraepidemia.
Ylhäältä päin otettu kuva äidistä, lapsesta ja hoitajasta, joka antaa nestettä lapselle
Lapsi saa hoitoa koleraan Nigerissä. Koleratapausten määrä on viime aikoina vähentynyt maailmalla. (Kuva: Ollivier Girard / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Koleran ehkäisyssä on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita. Raportoitujen koleratapausten määrä putosi viime vuonna peräti 60 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO) tuoreessa raportissaan.

34 maasta peräisin olevien tietojen mukaan viime vuonna WHO:lle raportoitiin viime vuonna vajaat puoli miljoonaa koleratapausta, joista 2 990 johti kuolemaan.

Vaikka tautiaaltoja on käynnissä yhä monissa maissa, trendi on järjestön mukaan rohkaiseva. Hyvä kehitys on jatkunut tänä vuonna.

Syynä menestykseen on tapausten onnistunut ehkäiseminen etenkin Haitissa, Somaliassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, joissa tautia on paljon.

”Väheneminen osoittaa maiden lisääntyneen sitoutumisen globaaleihin ponnisteluihin sekä kolerarokotuskampanjoiden tärkeän roolin. Korostamme kuitenkin edelleen, että pitkäaikainen ratkaisu koleran lopettamiseksi on puhtaan veden sekä kunnollisen hygienian ja sanitaation saatavuus”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Vuonna 2017 sovitun globaalin tiekartan tarkoituksena on vähentää kolerakuolemia 90 prosenttia ja poistaa tartunnat jopa 20 maassa vuoteen 2030 mennessä esimerkiksi lisäämällä tapausten varhaista havaitsemista, lisäämällä rokottamista, parantamalla vesi-, sanitaatio- ja hygieniatilannetta sekä ottamalla yhteisöt mukaan taudin ehkäisyyn.

Viime vuonna lähes 18 miljoonaa kolerarokoteannosta kuljetettiin 11 maahan, raportissa kerrotaan.

Kolera on ripulitauti, joka johtuu saastuneesta vedestä tai ruuasta. Se voi tappaa tunneissa, jos sitä ei hoideta. Tutkijat ovat aiemmin arvioineet, että maissa, joissa tautia on kotoperäisenä, sen saa vuosittain 1–4 miljoonaa ihmistä ja siihen kuolee jopa 143 000 ihmistä.

Vuoden 2018 raportoiduista tapauksista yli 370 000 oli Jemenistä, jossa on konfliktin takia puhjennut koleraepidemia.

Terveys terveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.
Nainen nukkuu malariaverkon alla.

Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.