Maailman terveysjärjestö: Koleratapausten määrä pudonnut 60 prosenttia – ”Rohkaiseva trendi” johtuu muun muassa rokotusten lisääntymisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman terveysjärjestö: Koleratapausten määrä pudonnut 60 prosenttia – ”Rohkaiseva trendi” johtuu muun muassa rokotusten lisääntymisestä

Viime vuoden raportoiduista tapauksista suurin osa oli Jemenistä, jossa on konfliktin vuoksi puhjennut koleraepidemia.

Ylhäältä päin otettu kuva äidistä, lapsesta ja hoitajasta, joka antaa nestettä lapselle

Lapsi saa hoitoa koleraan Nigerissä. Koleratapausten määrä on viime aikoina vähentynyt maailmalla. Kuva: Ollivier Girard / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Koleran ehkäisyssä on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita. Raportoitujen koleratapausten määrä putosi viime vuonna peräti 60 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO) tuoreessa raportissaan.

34 maasta peräisin olevien tietojen mukaan viime vuonna WHO:lle raportoitiin viime vuonna vajaat puoli miljoonaa koleratapausta, joista 2 990 johti kuolemaan.

Vaikka tautiaaltoja on käynnissä yhä monissa maissa, trendi on järjestön mukaan rohkaiseva. Hyvä kehitys on jatkunut tänä vuonna.

Syynä menestykseen on tapausten onnistunut ehkäiseminen etenkin Haitissa, Somaliassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, joissa tautia on paljon.

”Väheneminen osoittaa maiden lisääntyneen sitoutumisen globaaleihin ponnisteluihin sekä kolerarokotuskampanjoiden tärkeän roolin. Korostamme kuitenkin edelleen, että pitkäaikainen ratkaisu koleran lopettamiseksi on puhtaan veden sekä kunnollisen hygienian ja sanitaation saatavuus”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Vuonna 2017 sovitun globaalin tiekartan tarkoituksena on vähentää kolerakuolemia 90 prosenttia ja poistaa tartunnat jopa 20 maassa vuoteen 2030 mennessä esimerkiksi lisäämällä tapausten varhaista havaitsemista, lisäämällä rokottamista, parantamalla vesi-, sanitaatio- ja hygieniatilannetta sekä ottamalla yhteisöt mukaan taudin ehkäisyyn.

Viime vuonna lähes 18 miljoonaa kolerarokoteannosta kuljetettiin 11 maahan, raportissa kerrotaan.

Kolera on ripulitauti, joka johtuu saastuneesta vedestä tai ruuasta. Se voi tappaa tunneissa, jos sitä ei hoideta. Tutkijat ovat aiemmin arvioineet, että maissa, joissa tautia on kotoperäisenä, sen saa vuosittain 1–4 miljoonaa ihmistä ja siihen kuolee jopa 143 000 ihmistä.

Vuoden 2018 raportoiduista tapauksista yli 370 000 oli Jemenistä, jossa on konfliktin takia puhjennut koleraepidemia.

Lisää uusi kommentti