Uutiset Asekauppa

Maailman sotilasmenot kasvoivat vuosien tauon jälkeen

Euroopan ja Yhdysvaltain trendi leikata sotilasmenoja saattaa olla ohi, arvioivat Siprin asiantuntijat.
(Kuva: Adrian Wallace / CC BY 2.0)

Maailman maiden yhteenlasketut sotilasmenot kasvoivat viime vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Vaikka kasvua oli vain prosentin verran, on merkkejä siitä, että länsimaiden sotilasmenojen leikkaamisen kausi on loppumassa, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri uusissa tilastoissaan.

Tänään julkistettujen tilastojen mukaan maailma käytti viime vuonna sotilasmenoihin noin 1,5 biljoonaa euroa. Kasvua oli etenkin Aasiassa ja Oseaniassa, Keski- ja Itä-Euroopassa sekä osassa Lähi-idän valtioista.

Sotilasmenot laskivat Afrikassa sekä Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, syynä etenkin Angolan ja Venezuelan öljytulojen lasku.

Eniten aseisiin käyttivät Yhdysvallat, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Iso-Britannia. Yhdysvaltain menot laskivat, mutta Kiinan ja Saudi-Arabian nousivat, jälkimmäisen tapauksessa pääosin Jemenin sotilasoperaatioon käytettävien rahojen vuoksi, Siprin tiedotteessa kerrotaan. Sen mukaan sekä Venäjä että Saudi-Arabia suunnittelevat sotilasmenoihinsa leikkauksia tälle vuodelle.

Vaikka Pohjois-Amerikan sekä Länsi- ja Keski-Euroopan sotilasmenot laskivat edelleen edellisvuosien tapaan, vuosi 2015 osoitti, että trendi on ehkä päättymässä, Sipri arvelee. Yhdysvalloissa sotilasmenot laskivat enää 2,4 prosenttia ja Länsi- ja Keski-Euroopassa 0,2 prosenttia, mikäli ne käsitellään yhtenäisenä alueena. Keski-Euroopassa yksinään oli nousua 13 prosenttia, mikä johtui etenkin Venäjän ja Ukrainan naapurimaiden kasvaneista sotilasmenoista.

Siprin tietokannan mukaan Suomi käytti sotilasmenoihin viime vuonna vajaat 2,7 miljardia euroa, noin prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Suomen sotilasmenot nousivat viimeksi vuonna 2013.

Suomalaiset rauhanjärjestöt kritisoivat tilastojen julkistuksen yhteydessä trendiä, jossa hyvinvointia edistäviltä sektoreilta leikataan mutta puolustusmenoja kasvatetaan.

"Suomessa on leikattu niin koulutuksesta ja terveydenhuollosta kuin humanitaarista avustustyötä tekeviltä järjestöiltäkin, mutta sotilasmenoja ei edelleenkään kyseenalaisteta", Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sanoo.

Järjestöt muistuttavat, että esimerkiksi vain prosentilla globaaleista sotilasmenoista katettaisiin koko maailman humanitaarisen avustustyön rahoituksen tarve eli noin 18 miljardia euroa.

Asekauppa aseet & armeijakonfliktirauhakauppa SadankomiteaSuomen Rauhanliitto

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.