Maailman sosiaalifoorumi ensimmäistä kertaa Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman sosiaalifoorumi ensimmäistä kertaa Aasiassa

Intian Mumbaissa tänään alkavan Maailman sosiaalifoorumin odotetaan keräävän paikalle noin 75 000 osanottajaa. Järjestyksessä neljäs foorumi sijoittuu ensimmäistä kertaa Aasiaan; kolme aikaisempaa järjestettiin Brasiliassa. Matkan varrella yksittäinen tapahtuma on kehittynyt yhtäjaksoiseksi prosessiksi, jonka siipien alle mahtuu monenlaisia aatteita ja liikkeitä.

Vuosittain kymmeniä tuhansia osanottajia keräävästä Maailman sosiaalifoorumista on neljässä vuodessa kasvanut laaja, kansalaisyhteiskuntaa kokoava liike, joka yhdistää monenlaisia ruohonjuuritason pyrkimyksiä kapinoida nykyistä maailmanjärjestystä vastaan.

Tämänvuotinen foorumi järjestetään Intian Mumbaissa 16.-21.1., ja se on järjestyksessä neljäs. Paikalle odotetaan noin 75 000 osanottajaa. Kolmena edellisvuonna tapahtuma järjestettiin Brasiliassa, joten tällä kertaa Maailman sosiaalifoorumin toivotaan paremmin nostavan esiin myös aasialaisten ja afrikkalaisten näkökulmia.

Foorumin moninaisia teemoja yhdistää pettymys globalisaation vaikutuksiin erityisesti maailmantaloudessa, imperialismin ja uusliberalismin vastustus sekä halu lisätä demokraattista päätöksentekoa yhteiskunnan eri osa-alueilla. Satojen seminaarien, työpajojen ja paneelikeskustelujen teemoihin kuuluvat muun muassa imperialismi, militarismi ja rauha, yhteisöllisyys, uskonnollinen fanaattisuus, rasismi, kastijärjestelmä ja syrjintä sekä sukupuolten tasa-arvo.

Alueelliset foorumit kasvussa

Ensimmäinen Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin Brasilian Porto Alegressa vuonna 2001, ja tuolloin se kokosi yhteen 20 000 osallistujaa. Sen teemoissa oli yhtäläisyyksiä globalisaatiota arvostelleeseen, poikkikansalliseen liikkeeseen, joka nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokouksessa Seattlessa vuonna 1999.

Sosiaalifoorumi on kuitenkin kurkottanut paljon protestointia pidemmälle etsimällä konkreettisia vaihtoehtoja ja toimintaohjelmia nykyiselle uusliberalismille. Foorumilla ei ole yhteistä poliittista julistusta, vaan se tarjoaa erilaisille liikkeille tilan keskustelulle, kokemusten vaihdolle ja verkostojen tiivistämiselle.

Joukossa on ryhmiä, jotka uskovat mahdolliseksi uudistaa nykyisiä valtaa käyttäviä instituutioita (esimerkiksi Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa) siten, että niistä tulee demokraattisempia päätöksenteon areenoita. Toisaalta on myös niitä, joiden mielestä tällaiset muutokset olisivat kosmeettisia ja näennäisiä, ja että tarvitaan kokonaan uudenlainen järjestelmä.

Osa liikkeistä kannattaa rauhallista dialogia, osa uskoo kovan protestin voimaan. Sosiaalifoorumin yhteydessä on puhuttu myös “uuden vasemmiston” esiinmarssista. Viimevuotinen foorumi antoi merkittävän kimmokkeen maailmanlaajuisille, Irakin sodan vastaisille mielenosoituksille.

Vuotuisen päätapahtuman rinnalle on kasvanut yhä useampia kansallisia, alueellisia ja teemakohtaisia foorumeita, joita järjestetään eri puolilla maailmaa ympäri vuoden. Yksittäisestä tapahtumasta on siten kehittymässä yhtäjaksoinen prosessi, mikä onkin tarpeen, sillä päätapahtuman valtavat mittasuhteet ovat monien mielestä vaarassa hankaloittaa itse asioiden käsittelyä.

Suomalaisjärjestöistä Maailman sosiaalifoorumiin Mumbaihin osallistuvat aktiivisesti ainakin Kepa, SASK, Suomen YK-liitto, Attac, Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakam sekä Ympäristö ja Kehitys ry. maailma.net seuraa foorumiuutisointia sivuillaan lähipäivinä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia