Uutiset

Maailman sosiaalifoorumi ensimmäistä kertaa Aasiassa

Intian Mumbaissa tänään alkavan Maailman sosiaalifoorumin odotetaan keräävän paikalle noin 75 000 osanottajaa. Järjestyksessä neljäs foorumi sijoittuu ensimmäistä kertaa Aasiaan; kolme aikaisempaa järjestettiin Brasiliassa. Matkan varrella yksittäinen tapahtuma on kehittynyt yhtäjaksoiseksi prosessiksi, jonka siipien alle mahtuu monenlaisia aatteita ja liikkeitä.

Vuosittain kymmeniä tuhansia osanottajia keräävästä Maailman sosiaalifoorumista on neljässä vuodessa kasvanut laaja, kansalaisyhteiskuntaa kokoava liike, joka yhdistää monenlaisia ruohonjuuritason pyrkimyksiä kapinoida nykyistä maailmanjärjestystä vastaan.

Tämänvuotinen foorumi järjestetään Intian Mumbaissa 16.-21.1., ja se on järjestyksessä neljäs. Paikalle odotetaan noin 75 000 osanottajaa. Kolmena edellisvuonna tapahtuma järjestettiin Brasiliassa, joten tällä kertaa Maailman sosiaalifoorumin toivotaan paremmin nostavan esiin myös aasialaisten ja afrikkalaisten näkökulmia.

Foorumin moninaisia teemoja yhdistää pettymys globalisaation vaikutuksiin erityisesti maailmantaloudessa, imperialismin ja uusliberalismin vastustus sekä halu lisätä demokraattista päätöksentekoa yhteiskunnan eri osa-alueilla. Satojen seminaarien, työpajojen ja paneelikeskustelujen teemoihin kuuluvat muun muassa imperialismi, militarismi ja rauha, yhteisöllisyys, uskonnollinen fanaattisuus, rasismi, kastijärjestelmä ja syrjintä sekä sukupuolten tasa-arvo.

Alueelliset foorumit kasvussa

Ensimmäinen Maailman sosiaalifoorumi järjestettiin Brasilian Porto Alegressa vuonna 2001, ja tuolloin se kokosi yhteen 20 000 osallistujaa. Sen teemoissa oli yhtäläisyyksiä globalisaatiota arvostelleeseen, poikkikansalliseen liikkeeseen, joka nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokouksessa Seattlessa vuonna 1999.

Sosiaalifoorumi on kuitenkin kurkottanut paljon protestointia pidemmälle etsimällä konkreettisia vaihtoehtoja ja toimintaohjelmia nykyiselle uusliberalismille. Foorumilla ei ole yhteistä poliittista julistusta, vaan se tarjoaa erilaisille liikkeille tilan keskustelulle, kokemusten vaihdolle ja verkostojen tiivistämiselle.

Joukossa on ryhmiä, jotka uskovat mahdolliseksi uudistaa nykyisiä valtaa käyttäviä instituutioita (esimerkiksi Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa) siten, että niistä tulee demokraattisempia päätöksenteon areenoita. Toisaalta on myös niitä, joiden mielestä tällaiset muutokset olisivat kosmeettisia ja näennäisiä, ja että tarvitaan kokonaan uudenlainen järjestelmä.

Osa liikkeistä kannattaa rauhallista dialogia, osa uskoo kovan protestin voimaan. Sosiaalifoorumin yhteydessä on puhuttu myös “uuden vasemmiston” esiinmarssista. Viimevuotinen foorumi antoi merkittävän kimmokkeen maailmanlaajuisille, Irakin sodan vastaisille mielenosoituksille.

Vuotuisen päätapahtuman rinnalle on kasvanut yhä useampia kansallisia, alueellisia ja teemakohtaisia foorumeita, joita järjestetään eri puolilla maailmaa ympäri vuoden. Yksittäisestä tapahtumasta on siten kehittymässä yhtäjaksoinen prosessi, mikä onkin tarpeen, sillä päätapahtuman valtavat mittasuhteet ovat monien mielestä vaarassa hankaloittaa itse asioiden käsittelyä.

Suomalaisjärjestöistä Maailman sosiaalifoorumiin Mumbaihin osallistuvat aktiivisesti ainakin Kepa, SASK, Suomen YK-liitto, Attac, Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakam sekä Ympäristö ja Kehitys ry. maailma.net seuraa foorumiuutisointia sivuillaan lähipäivinä.

globalisaatio

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti