"Maailman seksityöntekijöitä yhdistää oikeuksien toteutumattomuus" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Maailman seksityöntekijöitä yhdistää oikeuksien toteutumattomuus"

Suomessa vieraillut UNAIDSin pääjohtaja Michel Sidibé oli kiinnostunut kiristyneestä poliittisesta ilmapiiristä, jonka nojalla seksityöntekijöiden kontrollia halutaan tiukentaa.

(Kuva: Thomas Leuthard / cc 2.0)

"Riippumatta maan varallisuudesta, yhteistä seksityöntekijöille näyttäisi olevan ihmisoikeuksien toteutumattomuus", arvioi YK:n hiv ja aids -ohjelman pääjohtaja Michel Sidibé Helsingissä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa alkuviikosta.

Sidibé tutustui käynnillään seksityöntekijöiden oikeuksia edistävän Pro-tukipisteen toimintaan.

Sibidé oli hyvin kiinnostunut Suomen tilanteesta ja järjestön kohtaamista haasteista. Pro-tukipiste nimesi yhdeksi suurimmista haasteista Suomen poliittisen ilmapiirin kiristymisen, jonka nojalla kontrollia halutaan tiukentaa ja seksityö osin jopa kriminalisoida.

"Poliisin otteet ovat Helsingissä selkeästi tiukentuneet ja esimerkiksi kondomien tai Pro-tukipisteen käyntikorttien hallussapitoa voidaan käyttää todisteena tai perusteena sakkojen antamiselle", kuvaili Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

Tilanne on johtanut siihen, että seksityöntekijät pitävät harvemmin mukana kondomeja, mikä altistaa heidät todennäköisemmin sukupuolitaudeille. Toimenpiteet vesittävät haittoja ehkäisevää politiikkaa, työntekijät kritisoivat.

"Hämmästyn aina, kun kuulen, että liberaaleina ja edistyksellisinä pitämäni maat harjoittavat tällaisia kontrollitoimenpiteitä", kommentoi UNAIDSin pääjohtaja tilannetta.

YK ja WHO ovat viime aikoina kääntyneet yhä julkisemmin suosittelemaan prostituution kansainvälistä dekriminalisoimista haittojen ehkäisemiseksi. Lukuisat tutkimukset todistavat, että haittoja vähentävä politiikka on täyskieltoa tehokkaampaa, muistutti Pro-tukipiste tilaisuudessa.

Myös Suomessa yleisesti käytetty argumentti ihmiskaupan estämisestä vie liiaksi huomiota haittoja ehkäisevältä politiikalta, joka on monien tutkimusten valossa tehokkain keino edistää prostituoitujen oikeuksia, Pro-tukipiste muistuttaa.

"Juuri teidän kaltaisenne järjestöt auttavat meitä muuttamaan tilannetta paremmaksi", Sidibé kiitteli.

Lisää uusi kommentti