Uutiset Ruokaturva

Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta

Jos eteläsudanilaisen perusruoka-annoksen hinta suhteutettaisiin yhdysvaltalaiseen tulotasoon, ateriasta saisi pulittaa peräti 336 euroa.
Riisiä ja papuja pahvilautasella.
Perusruoka-annoksen hinta maksaa köyhissä maissa suhteessa enemmän kuin rikkaissa, selviää WFP:n raportista. (Kuva: stu_spivack / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Miljoonilla ihmisillä ei ole varaa tavalliseen ruoka-annokseen. Syynä ovat konfliktit, ilmastonmuutos, taloudelliset ongelmat ja uusimpana koronavirus, summaa Maailman ruokaohjelman (WFP) tänään ilmestynyt raportti.

Kolmatta kertaa julkistettava raportti vertailee perusruoka-aterian, kuten papu- ja riisilautasellisen, hintaa 36 kehittyvässä maassa. Hinta suhteutetaan maan keskitulotasoon, jotta voidaan selvittää, kuinka suuri prosenttiosuus ihmisten tuloista menee ruokaan. Ruuan kustannusten havainnollistamiseksi prosenttiosuutta verrataan New Yorkin osavaltion keskitulotasoon.

Tilanne on pahin Etelä-Sudanissa. Siellä perusruoka-ateria maksaa peräti 186 prosenttia henkilön päivittäisistä tuloista. Newyorkilaisen keskitulotasoon suhteutettuna se tarkoittaisi 393:a dollaria (336 euroa).

Sisäisestä konfliktista pitkään kärsinyt Etelä-Sudan oli kärkisijalla myös vuonna 2018, kun raportti viimeksi julkistettiin. Tällä hetkellä noin 7,5 miljoonaa eteläsudanilaista tarvitsee humanitaarista apua.

WFP muistuttaa, että jo ennen koronaviruspandemiaa käsillä oli pahin humanitaarinen kriisi sitten toisen maailmansodan. Nyt pandemia uhkaa 270 miljoonan ihmisen henkeä ja elinkeinoja.

”Myös kaupungeissa ihmiset ovat alttiita, sillä koronvirus johtaa työttömyyden kasvuun eivätkä ihmiset pystyvät käyttämään markkinoita, joita he tarvitsevat saadakseen ruokaa. Miljoonille ihmisille päivän palkan menettäminen tarkoittaa päivän ruuan menettämistä itseltä ja lapsilta. Tämä voi aiheuttaa myös sosiaalisten jännitteiden ja epävakauden kasvua”, muistuttaa järjestön pääjohtaja David Beasley tiedotteessa.

Indeksin 20 kärkimaasta 17 sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Etelä-Sudanin jälkeen ruoka on kalleinta Burundissa, jossa perusruoka-aterian hinta länsimaiseen tasoon suhteutettuna olisi 78 euroa. Kolmantena olevassa Malawissa hinta olisi 63 euroa. Sen jälkeen tulevat Haiti ja Sudan. Halvinta ruoka on Yhdysvaltain (1,1 euroa) jälkeen Turkissa (2,6 euroa), Kolumbiassa (3,2 euroa) ja Panamassa (3,3 euroa).

WFP:lle myönnettiin viime viikolla Nobelin rauhanpalkinto. Järjestö muistuttaa raportissaan, että myös konfliktit ovat tärkeä tekijä nälän kasvussa, sillä väkivalta pakottaa ihmiset pois kodeistaan, mailtaan ja työpaikoiltaan ja vähentää näin tuloja sekä kohtuuhintaisen ruuan saatavuutta.

Ruokaturva köyhyysruokakonflikti

Lue myös

Mies pöydän takana puolilähikuvassa.

YK:n ruokajärjestöt varoittavat: Nälänhätä uhkaa Jemeniä, Etelä-Sudania ja Nigerian pohjoisosia

Yli 34 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on ruokahätätilassa, varoittavat FAO ja WFP. Noin 20 maassa akuutista nälästä kärsivien määrä uhkaa kasvaa lähikuukausina, ellei apua lisätä nopeasti.
Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä