Maailman ruokaohjelma ahtaalla kriisien kärjistymisen vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman ruokaohjelma ahtaalla kriisien kärjistymisen vuoksi

Maailman ruokaohjelma WFP elää yhtä historiansa vaikeimmista ajoista. Konfliktien ja Ebola-kriisin vuoksi muita ohjelmia on jouduttu supistamaan, kertoo järjestön Suomessa vieraillut johtaja Ertharin Cousin.

(Kuva: World Economic Forum / cc 2.0)

Maailmalla viime aikoina kärjistyneet kriisit ovat pakottaneet YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n leikkaamaan muita operaatioitaan. Järjestön pääjohtajan Ertharin Cousinin mukaan 53-vuotias järjestö elää nyt yhtä haastavimmista ajoistaan.

"Meillä on viisi suurta kriisiä, joihin toimitamme apua: Syyria, Irak, Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta ja Kamerun. Ja nyt vielä Ebola. Lisäksi pakolaisia on enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen", Suomessa torstaina vieraillut Cousin kertoo.

Cousinin mukaan järjestö on saanut lisärahoitusta avunantajilta mutta ei tarpeeksi.

"75 prosenttia lisäavusta menee isoihin kriiseihin. Se tarkoittaa, että pakolaisilta on pitänyt leikata annoksia jopa puoleen ja ihmisten sietokykyä vahvistavia ohjelmia vähennetään. Haiti on yksi esimerkki. Meidän piti puolittaa siellä viime vuonna kouluruokaohjelmamme, ja nyt monet lapset eivät enää tule kouluun", hän kertoo.

Cousin kiittelee Suomea, jolle WFP on toiseksi suurin humanitaarisen avun kohde.

"Mikä tärkeintä, raha on korvamerkitsemätöntä, eli sitä voidaan suunnata kohteisiin, joissa rahaa ei ole tarpeeksi. Tarvitsemme lisää Suomen kaltaisia rahoittajia", hän sanoo.

Järjestö vastaanotti Cousinin Suomen-vierailulla 29 miljoonan euron lahjoituksen.

"Nälkä on poistettavissa"

Cousin vieraili Suomessa tapaamassa muun muassa kehitysministeri Pekka Haavistoa (vihr) sekä puhumassa ulkoministeriön ja ympäristöministeriön järjestämässä YK:n tulevia kehitystavoitteita käsittelevässä seminaarissa.

Ehdotus uusista kestävän kehityksen tavoitteista valmistui kesällä, ja YK:n on määrä hyväksyä lopulliset uudet kehitystavoitteet noin vuoden kuluttua.

Yksi uusista tavoite-ehdotuksista on poistaa nälkä maailmasta – vaikka vanhaakaan tavoitetta, nälän puolittamista, ei ole saavutettu globaalisti. Cousinin mukaan nälän vähentämisessä on kuitenkin edetty hyvin.

"40 maassa nälkä on puolitettu, se on merkittävää. Ja edistymme yhä. Totuus on, että meillä on välineet poistaa nälkä. Se vaatii ennen kaikkea universaaliutta. Talouskasvun pitää ottaa mukaan myös kaikkein köyhimmät ja haavoittuvimmat", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti