Uutiset Ruokaturva

Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa Saint Lucian saarivaltiossa. Maailman ruokaohjelma on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yhteensä jo yli 6,7 miljardia euroa ympäri maailman, mutta järjestön johtaja johtaja David Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.
Rakennuksia meren rannalla.
Saint Lucia elää turismista, ja koronaviruspandemia on ajanut maan vaikeaan kriisiin. (Kuva: Terry Ott / CC BY 2.0)

Ruokaturva nousi tärkeysjärjestyslistan kärkeen Karibialla, kun koronapandemiasta johtuvat matkustusrajoitukset iskivät. Isku oli kova, sillä alue on riippuvainen turismista.

Jotkin Karibian valtiot nojautuvat turismiin siinä määrin, että 90 prosenttia niiden bruttokansantuotteesta ja työllisyydestä riippuu matkailusta. Hotellien sulkeminen ja risteilysatamien tyhjentyminen on kylvänyt tuhoa niin talouteen kuin perheisiinkin.

Saint Lucia on yksi eniten kärsineistä pikkuvaltioista. Saint Lucian Punaisen ristin covid-19-projektijohtaja Marva Daniel kertoo, että turismityöpaikkojen menetys on ollut erityisen raskasta pienituloisille kotitalouksille.

”Kun hotellit suljettiin, ruokaturva heikentyi jyrkästi. Jo maaliskuussa aloimme jakaa ruokapaketteja. Nyt olemme siirtymässä vaiheeseen, jossa jaamme ruokakuponkeja. Siten ihmiset saavat myös tuoretta ruokaa. Paketeissa saatoimme toimittaa vain pitkään säilyviä tuotteita. Kupongit mahdollistavat ruokavalion laajentamisen tuoreella ruualla, lihalla ja maitotuotteilla”, Daniel sanoo.

Saint Lucian Punainen Risti antaa ruoka-apua 2 300 kotitaloudelle.

Nälän ja koronan kaksoispandemia

Hallitusten avustuspaketit Karibialla oli tarkoitettu vain muutaman kuukauden tarpeisiin. Lomakohteet ovat kyllä hiljalleen avautumassa jälleen, ja nyt ne houkuttelevat turisteja tekemään turvallista etätyötä. Silti miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa.

Karibian alueen vaikeudet eivät ole tuntemattomia muualla maailmassa. Koronarajoitukset katkoivat ruuan toimitusketjuja maailmanlaajuisesti maissa, joissa miljoonat äidit, lapset ja kaikkein haavoittuvimmat jo valmiiksi näkivät nälkää.

Jo huhtikuussa YK:n ruokaohjelma WFP :n johtaja David Beasley varoitti, että maailmaa uhkaa kaksoispandemia – covid-19 ja nälkä. Beasleyn mielestä kansainvälisen yhteisön pitää ottaa prioriteeteiksi nälän, konfliktien ja muuttoliikkeen hallinta, jotta torjuttaisiin maailmanlaajuinen ruokakriisi.

”Kun aloitin WFP:n toimitusjohtajana kolme vuotta sitten, nälän partaalla hoippuvien ihmisten lukumäärä oli 80 miljoonaa. Ihmistekoisten konfliktien ansiosta luku on hypähtänyt 135–145 miljoonaan ihmiseen. Nyt koronan aiheuttama taloustaantuma ja sen heijastusvaikutukset ympäri maailman uhkaavat nostaa nälkäkuoleman partaalle työnnettyjen ihmisten lukumäärän 270 miljoonaan”, Beasley sanoo.

Enemmän apua kuin milloinkaan aiemmin

Nobelin rauhanpalkinnon tänä vuonna voittanut WFP jatkaa työskentelyä eturintamilla ja toimittaa enemmän apua kuin milloinkaan aiemmin. Se työskentelee Jemenin kaltaisissa maissa, jotka kärsivät armottoman aseellisen konfliktin lisäksi äärimmäisistä sääilmiöistä, veden vähyydestä ja koronan pahentamasta nälästä. Beasley kuvaa juuri Jemeniä ”kiistatta maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi”.

WFP on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yli 6,7 miljardia euroa, mutta Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.

”2021 tulee olemaan erittäin, erittäin vaikea vuosi. Suoraan sanottuna, jos me emme saa strategisiin kohteisiimme tarvitsemaamme rahaa, saamme sen sijaan maailmaan nälänhätää, epävakautta ja massamuuttoliikettä. Niin yksinkertaista se on”, Beasley toteaa.

KoronaviruspandemiaRuokaturva maatalousruokatalousterveys Saint Lucia Suomen IPS

Lue myös

Mies pöydän takana puolilähikuvassa.

YK:n ruokajärjestöt varoittavat: Nälänhätä uhkaa Jemeniä, Etelä-Sudania ja Nigerian pohjoisosia

Yli 34 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on ruokahätätilassa, varoittavat FAO ja WFP. Noin 20 maassa akuutista nälästä kärsivien määrä uhkaa kasvaa lähikuukausina, ellei apua lisätä nopeasti.
Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä