Maailman lajiston määrä laskettu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman lajiston määrä laskettu

Suurinta osaa maailman 8,7 miljoonasta lajista ei tunneta, raportoi Census of Marine Life -tiedeverkosto.

Census of Marine Life -tutkimusverkoston innovatiivisiin analyysimenetelmiin perustuvan uuden arvion mukaan maapallolla on 8,7 miljoonaa eläin-, kasvi-, sieni- ja muuta lajia. Arvion tarkkuus on 1,3 miljoonaa suuntaan tai toiseen, mikä tekee siitä huomattavasti aiempia kolmen ja sadan miljoonan välille asettuineita arvioita tarkemman.

Lajiston määrän tarkentamisen ohella toinen hämmästyttävä tulos on se, että suurinta osa lajeista ei tunneta. Tutkimusverkoston mukaan maalla elävistä lajeista 86 prosenttia ja merissä elävistä 91 prosenttia ei ole tunnistettu eikä kuvailtu. "Monet lajit voivat hävitä, ennen kuin ne ehditään tunnistaa", sanoo tutkimusverkoston raportin pääkirjoittaja Camilo Mora.

Tiedemiesten mukaan lajiston määrän tarkka arvio on tärkeä osa luonnonsuojelun suunnittelua.

"Jos emme tietäisi yksittäisestä valtiosta edes ihmisten suuruusluokkaa (miljoona?, 10 miljoonaa?, 100 miljoonaa), kuinka voisimme suunnitella tulevaisuutta?" raportin kirjoittamiseen osallistunut Boris Worm toteaa.

Worm myös huomauttaa, että uhanalaisiksi luokiteltujen lajien lista kattaa vain prosentin kaikista lajeista.

Suurin osa lajistosta on eläimiä, kaikkiaan 7,7 miljoonaa. Kasvilajien määräksi arvioidaan vajaa 300 000 ja sienien määräksi yli 600 000. Alkueläimiä lasketaan olevan runsaat 36 000 ja levien, homesienien ja vastaavien määräksi arvioidaan 27 500.

Lajien määritystä on tehty aina vuodesta 1758, jolloin ruotsalainen Carl Linnaeus loi yhä käytössä olevan lajien nimeämis ja kuvailujärjestelmän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia