Maailman halvin bensiini tulee kalliiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman halvin bensiini tulee kalliiksi


Venezuelassa myydään maailman halvinta bensiiniä: esimerkiksi virvoitusjuomapullo maksaa maassa 20 kertaa enemmän kuin bensalitra. Valtion tukiaiset hyödyttävät autoilijoita, mutta kaventavat öljyteollisuuden investointimahdollisuuksia.

Venezuelassa myydään maailman halvinta bensiiniä. Valtion tukiaiset hyödyttävät autoilijoita, mutta kaventavat öljyteollisuuden investointimahdollisuuksia.

"Mikä tässä on ongelmana? Otaksun, että jos tuottaisimme vehnää tai traktoreita, niin nekin olisivat täällä halpoja", bussinkuljettaja Alexis Santana, 38, ihmettelee.

Bensiini on maksanut Venezuelassa kymmenen viime vuoden ajan 3-4 Yhdysvaltain senttiä litralta. Virvoitusjuomapullo maksaa 20, mineraalivesi 25 ja kahvikupponen 30 kertaa enemmän.

Huoltoasemien asiakkaiden jättämät juomarahat ylittävät usein heidän bensalaskunsa summan.

"Polttoainetta jaetaan käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi", valtiovarainministeri Ali Rodríquez myöntää.

Presidentti Hugo Chávez tuomitsi käytännön jo vuoden 2007 alussa ja vaati tutkimaan mahdollisuuksia nostaa polttoaineen hintaa. Se voisi kuitenkin olla poliittinen itsemurha rajatonta jatkokautta havittelevalle johtajalle.

Yksityisautoilijat hyötyvät

Valtion öljy-yhtiö PDVSA ja hallitus tukevat raskaasti bensiinikauppaa. Siitä hyötyvät erityisesti yksityisautoilijat, joita on 27 miljoonan asukkaan maassa nelisen miljoonaa.

Viime vuoden heinäkuussa Venezuela myi öljyään ulkomaille 116 dollarilla tynnyriltä. Maan keskuspankin pääekonomisti José Guerra arvioi tuolloin kotimaisten tukiaisten nousevan 19 miljardiin dollariin vuodessa. Jo joulukuussa tynnyrihinta oli kuitenkin romahtanut 31 dollariin.

Virallisten tilastojen mukaan Venezuelan autoliikenne kuluttaa bensiiniä ja dieseliä 400 000 tynnyriä päivässä. Vienti- ja kotimaisen hinnan erotus merkitsi sen mukaan 12,5 miljardin dollarin tukiaisia.

Bensiinilitran valmistus maksaa PDVSA:lle kaksi senttiä ja se myydään kotimaassa kolmella sentillä.

"Lahjoittamalla jokaiselle autoilijalle yli 3 000 dollaria vuodessa PDVSA menettää rahat, jotka voitaisiin käyttää polttoaineen jakelun kohentamiseen, muiden alojen kehittämiseen ja yhtiön velkojen maksuun", firmaa 1990-luvulla johtanut Ramón Espinasa harmittelee.

Asiantuntijoiden mukaan Venezuela joutuu ostamaan kasvavia määriä öljyjalosteita, vaikka onkin merkittävä öljynviejä.

Talouskriisi voi nostaa hintoja

Taloustieteilijä José Luis Cordeiro puhuu varakkaita suosivasta "käänteisestä Robin Hood -ilmiöstä", koska yksityisautot käyttävät 80 prosenttia polttoaineesta, mutta kuljettavat vain 20 prosenttia väestöstä. Köyhät joutuvat tyytymään kehnoon joukkoliikenteeseen.

Maailmanmarkkinahinnan ollessa korkealla Venezuela saattoi rahoittaa öljytuloilla sosiaaliohjelmiaan, joilla on onnistuttu kohentamaan köyhien elintasoa.

PDVSA raportoi antaneensa vuonna 2007 valtion sosiaaliohjelmiin 14 miljardia dollaria. Ohjelmat ulottuvat lukutaitokampanjoista terveydenhuoltoon, soppakeittiöihin, mikroluottoihin ja koulutukseen.

Tilastojen mukaan köyhien osuus on pudonnut 44:stä 29 prosenttiin Chávezin kymmenvuotisella valtakaudella.

Öljyn hinnan romahdus ja maailmantalouden kriisi uhkaavat kuitenkin Venezuelan saavutuksia.

"Tilanne voi ajaa hallituksen turvautuman devalvaatioon, veronkorotuksiin tai bensiinin hinnan nostoon. Menojaan se ei aio karsia", taloustieteilijä Emeterio Gómez ennusti viime vuoden lopulla.

Asiantuntijat suosittelevat bensiinin hinnan asteittaista korottamista kotimaisen ja vientihinnan puoliväliin. Samalla olisi kuitenkin kyettävä hillitsemään inflaatiota, joka on muutenkin mantereen kiivain: 35 prosenttia ja ruokatavaroiden osalta 50 prosenttia vuodessa.

Yritykset korottaa polttoaineen hintaa ovat aiemmin johtaneet levottomuuksiin, joista vakavimmat koettiin 1989, kun poliisi surmasi satoja mielenosoittajia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia