Maailman ensimmäisen malariarokotteen toimittamisesta sopimus – Kaikille sitä ei vielä riitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman ensimmäisen malariarokotteen toimittamisesta sopimus – Kaikille sitä ei vielä riitä

Lääkeyhtiö GSK on luvannut toimittaa uutta Mosquirix-rokotetta 18 miljoonaa annosta seuraavien kolmen vuoden aikana.

Hansikkaisiin puetut kädet kirjaavat testitulosta vihkoon

Malaria voidaan havaita pikatestillä. Tautiin sairastuu vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä. Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0.

YK:n lastenjärjestö Unicef on sopinut lääkeyhtiö GSK:n kanssa 18 miljoonan malariarokoteannoksen toimittamisesta seuraavien kolmen vuoden aikana.

Malariarokote on ensimmäinen laatuaan, ja sen toivotaan johtavan tuhansien lasten hengen pelastumiseen vuosittain.

Rokotteen pilottiohjelma aloitettiin Ghanassa, Keniassa ja Malawissa vuonna 2019. Viime syksynä Maailman terveysjärjestö WHO näytti vihreää valoa sen käytölle laajemmin. 

GSK:n kanssa tehdyn sopimuksen arvo on noin 170 miljoonaa dollaria (167 miljoonaa euroa), Unicef kertoi eilen.

Luvatut 18 miljoonaa annosta eivät riitä kaikille, sillä WHO on aiemmin arvioinut, että vuosittain tarvitaan noin sata miljoonaa rokoteannosta. Rokotetta annetaan neljä annosta. Unicefin mukaan odotettavissa kuitenkin on, että tarjonta lisääntyy ajan mittaan, ja samalla kustannukset laskevat.

Malaria on hyttysten levittämä, loisalkueläimen aiheuttama tauti, joka tarttuu etenkin sadekauden aikana. GSK:n Mosquirix-rokote on ensimmäinen taudin ehkäisemiseen kehitetty rokote ja samalla myös ensimmäinen rokote, joka tehoaa loistautiin. 

Rokotteen tehon arvioidaan olevan vain noin 30 prosenttia. Sen vaikutusten uskotaan silti olevan merkittävät, sillä vuonna 2020 lähes puoli miljoonaa lasta kuoli malariaan pelkästään Afrikassa. 

Lisää uusi kommentti