Maailma sopi katastrofiriskien vähentämisestä, järjestöt pettyneitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma sopi katastrofiriskien vähentämisestä, järjestöt pettyneitä

Uuden kansainvälisen suunnitelman mukaan katastrofiriskiejä ja niiden vaikutuksia vähennetään "merkittävästi" vuoteen 2030 mennessä.

187 YK:n jäsenmaata sopi viime viikolla uudesta kansainvälisestä katastrofiriskien vähentämissuunnitelmasta. Japanin Sendaissa sorvatun tuoreen suunnitelman mukaan luonnonkatastrofien uhrien määrää vähennetään merkittävästi vuoteen 2030 mennessä, mutta etenkin avustusjärjestöt kritisoivat suunnitelmaa mitattavien tavoitteiden sekä rahoituslupausten puutteesta.

Pitkän neuvottelusession tuloksena saavutettu suunnitelma ohjaa maailman katastrofityötä seuraavat 15 vuotta. Suunnitelmassa on seitsemän tavoitetta, joihin luvataan vaikuttaa: kuolonuhrien ja muiden uhrien määrä, taloudelliset tappiot, infrastruktuurin ja palveluiden kärsimät vahingot, riskien vähentäminen, kansainvälinen yhteistyö sekä varoitusjärjestelmät.

Määrällisiä tavoitteita ei kuitenkaan aseteta. Siksi suunnitelma ei ole riittävä, järjestöt sanovat. Ne myös olisivat toivoneet rikkailta mailta rahallisia sitoumuksia. Vain Japani lupasi Sendaissa neljä miljardia dollaria eli noin 3,7 miljardia euroa katastrofityöhön seuraavien neljän vuoden aikana.

"Heikot tavoitteet, joissa ei ole numeroita eikä sitoutumista rahoitukseen, tekevät niistä merkityksettömät kaikkein haavoittuvimmille kehitysmaiden asukkaille", toteaa ActionAidin ilmastopolitiikan johtaja Harjeet Singh järjestön tiedotteessa.

Myöskään Oxfamin mukaan suunnitelma ei pysy kasvavien katastrofiriskien perässä.

"Suunnitelma ei kannusta rohkeaan toimintaan tai merkityksellisen vastuullisuuden luomiseen. Seitsemän tavoitetta ovat hataria ja epäkunnianhimoisia, ja ne asettavat hallituksille vain vähän painetta parantaa katastrofiriskien vähentämistä", kirjoittaa järjestön Australian edustaja Ben Murphy.

Punaisen Ristin mukaan vuonna 2013 yli 22 000 ihmistä kuoli luonnonkatastrofeissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia