Maailma on rikkaampi kuin koskaan, mutta tuloerot kasvavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma on rikkaampi kuin koskaan, mutta tuloerot kasvavat

Maailman rikkain prosentti pitää hallussaan melkein puolta koko maailman vauraudesta, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Jos ihmisellä on 2 880 euron edestä vaurautta, hän kuuluu maailman rikkaampaan puolikkaaseen. Rikkaimpaan kymmenykseen taas pääsee reilulla 60 000 eurolla, käy ilmi sveitsiläisen rahoituspalveluyritys Credit Suissen vuotuisesta vaurauskatsauksesta.

Raportin mukaan maailma on vauraampi kuin koskaan. Vuosien 2013 ja 2014 puolivälien välillä vauraus kasvoi noin kahdeksan prosenttia, ja nyt maailmassa on yhteensä noin 207 biljoonan euron edestä vaurautta. Talouskriisistä huolimatta vauraus on yli kaksinkertaistunut vuoteen 2000 nähden, raportissa kerrotaan.

Vauraudeksi lasketaan raportissa kotitalouksien rahavarat sekä kiinteä omaisuus, josta on vähennetty velat.

Rikkaus jakautuu epätasaisesti. Runsas kolmannes maailman vauraudesta keskittyy Pohjois-Amerikkaan ja hieman alle kolmannes Eurooppaan. Afrikassa taas on vain hieman yli prosentti rikkauksista. Maailman rikkain prosentti puolestaan omistaa 48,2 prosenttia koko vauraudesta, köyhempi puolikas taas alle prosentin, raportissa kerrotaan.

Suomessa rikkain kymmenys omistaa noin 54,5 prosenttia vauraudesta.

Raportti käsittelee tänä vuonna etenkin tuloerojen kasvua. Miljonäärien ja miljardöörien määrä on kasvanut nopeammin kuin vauraus keskimäärin. Asiasta voi tehdä vain vähän johtopäätöksiä, mutta näyttää siltä, että tuloerot ovat kasvaneet vuodesta 2008 alkaen, raportissa kerrotaan. Ultrarikkaita, eli ihmisiä, joiden omaisuus on yli 39 miljoonaa euroa, on nyt noin 128 200.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan tulokset osoittavat, että köyhät ovat maksaneet talouskriisin kustannukset.

"Luvut antavat todisteita siitä, että eriarvoisuus on äärimmäistä, että se kasvaa, ja että talouskriisin jälkeinen toipuminen on suosinut vauraimpia", järjestön asiantuntija Emma Seery toteaa.

Artikkelia on päivitetty 16.10. Vauraudeksi on tutkimuksessa määritelty rahavarat ja kiinteä omaisuus, josta on vähennetty velat.

Kommentit

Lähettänyt Eero Pulkkinen (ei varmistettu) 17.10.2014 - 12:13

Mielenkiintoisia numeroita. Varsinkin tuo ajatus siitä, että huonot ajat suhteessa "suosivat" rikkaita jopa hyviä aikoja enemmän (vrt. tuloerot ennen ja jälkeen 2008). Pienenä kritiikkinä kuitenkin, miksi Suomesta puhuttaessa käytetään rikkaimman desiilin varallisuutta ja koko maailman tasolla sentiilin? Tämä tekee vertailun mahdottomaksi, ja ainakin itselle syntyy ajatus, että tässä halutaan saada Suomenkin varallisuuserot näyttämään jotenkin epäreilun suurilta, mitä ne eivät kv. tasolla tai kansantaloudenkaan kannalta missään nimessä ole...

Lähettänyt Teija Laakso 20.10.2014 - 10:02

In reply to by Eero Pulkkinen (ei varmistettu)

Kiitos palautteesta. Raportti ei valitettavasti tarjonnut Suomesta muita lukuja kuin kymmenykset vuosilta 2000, 2007 ja 2014.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia