Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö

Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti – Korona-ajan innovaatiot voivat näkyä myös tulevaisuudessa

Maailma kylässä -festareilla nähdään tänä vuonna muun muassa laulaja Sanni, presidentti Tarja Halonen sekä aktivisti ja näyttelijä Laura Eklund Nhaga. Korona vei festareilta yleisön ja ruokakojut, mutta ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski uskoo, että virtuaalisuus tuo myös lisäarvoa.
Festivaalilava ja yleisöä
Maailma kylässä -festivaali järjestettiin viimeksi vuonna 2019. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)

Kulttuuri- ja järjestöfestivaali Maailma kylässä järjestetään tänä vuonna koronapandemian takia virtuaalisesti. Ensi viikonloppuna järjestettävällä festivaalilla on mukana yli 60 ohjelmanumeroa, sata puhujaa ja 70 näytteilleasettajaa. Festivaalin teemana on tulevaisuus.  

Tavallisesti Helsingin Kaisaniemessä järjestetty ilmaisfestivaali peruuntui viime vuonna koronarajoitusten takia kokonaan. Nyt se on siirretty verkkoon.

”Festivaalin järjestäminen virtuaalisesti on ollut hyvin erilaista kuin aiemmin, etenkin tekniikan kannalta. Olemme kuitenkin kiitollisia ja iloisia, että pystymme ylipäätään toteuttamaan tapahtuman”, kertoo festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski.

Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon järjestämällä festarilla on tavallisesti puhe- ja kulttuuriohjelmaa, tekemistä lapsille, kansainvälisiä ja kotimaisia musiikkiesiintyjiä, ruokakojuja ja näytteilleasettajia, kuten kansalaisjärjestöjä.

Ohjelman sisältö on virtuaaliversiossa pysynyt suhteellisen samantyyppisenä, mutta korona-aika on tuonut mukanaan paljon muutoksia. Osa ohjelmasta, kuten esimerkiksi kansainvälisten esiintyjien konsertit, on kuvattu etukäteen.

”Konsertteja on kuvattu eri paikoissa, esimerkiksi Haitilla, Venezuelassa, Iranissa ja Malawissa. Se tuo uuden näkökulman festareille – katsojat näkevät, millainen on esiintyjien oma ympäristö”, Eurakoski sanoo.

Virtuaalisuus tarkoittaa, että yleisö puuttuu, mutta se on tuonut mukanaan myös mahdollisuuksia. Ohjelma esitetään viikonloppuna oman aikataulunsa mukaisesti, mutta sen jälkeen se on vielä viiden päivän ajan nähtävissä verkossa vapaasti. Esimerkiksi dokumenttielokuvat ovat vapaasti katsottavissa 500 katsojan rajaan asti.

Eurakoski uskoo, että koronan jälkeenkin osaa virtuaaliominaisuuksista hyödynnetään edelleen festareilla.

”Koronavuoden tai oikeastaan -vuosien aikana ihmiset ovat tottuneet siihen, että sisältöjä pystyy seuraamaan omalta kotisohvalta. Se on selkeä lisäarvo.”

Dokumentteja ja keskusteluita

Maailma kylässä -festivaalin kotimaisista esiintyjistä tunnetuin on sunnuntaina esiintyvä Sanni. Kansainvälisiin artisteihin kuuluvat muun muassa Small Island Big Song Taiwanista, Mauritiukselta, Tahitilta ja Madagascarilta, algerialais-equadorilainen Sarazino, saksalais-syyrialainen Shkoon sekä venezuelalainen Betsayda Machado & Parranda El Clavo.

Ruokakojut jäävät pois, mutta järjestöt pitävät edelleen esittelypöytiä, tällä kertaa virtuaalisesti. Festivaaleilla esitetään myös kahdeksan dokumenttielokuvaa, jotka käsittelevät muun muassa ilmastonmuutosta ja tekoälyä.

Luvassa on tuttuun tapaan myös puheohjelmaa. Vieraisiin kuuluu muun muassa kulttuuri- ja järjestöalan aktiiveja, bloggaajia, vaikuttajia ja poliitikkoja.

”Toivomme myös, että onnistumme luomaan yhteishenkeä. Meillä on chattikanavia, joiden kautta ihmiset voivat keskustella, kommentoida ja kysyä”, Eurakoski kertoo.

Puhujavieraisiin kuuluvat muun muassa Suomen ympäristökeskuksen johtaja Eeva Furman, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén, EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd), aktivisti Laura Eklund Nhaga, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr) sekä presidentti Tarja Halonen.

Eurakoski nostaa esiin uutena konseptina Powered by PechaKucha -ohjelman. PechaKucha on konsepti, jossa puhujan pitää esittää asiansa 20 kuvalla. Kuhunkin kuvaa saa käyttää 20 sekuntia aikaa. Maailma kylässä -festareilla PechaKucha-keskusteluiden aiheena ovat kestävä tulevaisuus ja aktivismin tulevaisuus. Tapahtumat juontaa toimittaja Ina Mikkola.

Maailma kylässä 29.–30.5.2021 virtuaalialustalla.

Maailma.netin tärpit Maailma kylässä -festareille

Miksi eettinen läppäri on mahdoton?

Eettisen kaupan puolesta ry:n tutkija Anna Härri metsästi eettisen läppärin reseptiä vuosina 2018–2019. Miten yrityksessä kävi? Siitä kertoo Maailma kylässä -festareilla esitettävä dokumentti Eettisen läppärin jäljillä. Dokumentin jälkeen aiheesta kertovat Härri sekä dokumenttielokuvaohjaaja Mari Pasula, jotka tutustuivat läppärien raaka-ainetuotantoon muun muassa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Dokumenttielokuva: Contradict – Antakaa rahaa amerikkalaisille!

Sveitsiläisohjaajien dokumentissa ohjat ovat oikeastaan ghanalaisilla muusikoilla. Syvällistä pohdintaa maailmantilasta ja vinoa huumoria yhdistävässä dokumentissa nähdään Donald Trump -naamareita ja muusikkoystävykset keräämässä Accran kaduilla rahaa Amerikan köyhille. Luvassa myös ohjaaja Thomas Burkhalterin haastattelu.

Musiikkia saarivaltioista: Small Island Big Song

Taiwanilaisen BaoBao Chenin ja australialaisen Tim Colen luotsaamassa musiikki- ja elokuvaprojektissa alkuperäiskansoja edustavat artistit taistelevat ilmastonmuutosta vastaan pelastaakseen kotinsa ja kulttuuriperinteensä. Maailma kylässä -festivaalilla nähdään eri saarilta kuvattu erikoiskonsertti sekä dokumenttielokuva. Artistit edustavat Taiwania, Mauritiusta, Tahitia ja Madagascaria.

Maailma kylässä 29.–30.5.2021 virtuaalialustalla.

Järjestöjen toiminta ja avustustyö kestävän kehityksen tavoitteetinformaatioteknologiainternetkulttuuri Suomi Fingo

Lue myös

Kaksi naista sekä opaskoira seisovat esiintymislavalla.

Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää

Maailma kylässä -festivaaleilla palkittu Abilis-säätiö tukee kehittyvien maiden vammaisjärjestöjä. Viime vuonna se myönsi tukea etenkin saavutettavan koronatiedon levittämiseen ja hygieniatarvikkeiden jakamiseen. Toiminnanjohtaja Marjo Heinosen mukaan pandemiasta on syytä ottaa opiksi.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Oikeusministeriö palkitsi tyttö-, ympäristö- ja vammaisjärjestöt demokratian edistämisestä

”Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla osoittavat, että rakentavan yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen ovat tärkeä osa toimivaa demokratiaa”, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r). Oikeusministeriö jakoi tällä viikolla kuudetta kertaa kansalaisyhteiskunnan demokratiapalkinnon.
Maapallo lapsen käsissä

20 vuotta täyttävä Maailman sosiaalifoorumi järjestetään virtuaalisena

Maailman sosiaalifoorumi järjestetään yhdeksän päivän mittaisena tapahtumana verkossa. Luvassa on keskusteluja muun mussa ilmastosta, demokratiasta ja taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia