Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti – Korona-ajan innovaatiot voivat näkyä myös tulevaisuudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti – Korona-ajan innovaatiot voivat näkyä myös tulevaisuudessa

Maailma kylässä -festareilla nähdään tänä vuonna muun muassa laulaja Sanni, presidentti Tarja Halonen sekä aktivisti ja näyttelijä Laura Eklund Nhaga. Korona vei festareilta yleisön ja ruokakojut, mutta ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski uskoo, että virtuaalisuus tuo myös lisäarvoa.

Festivaalilava ja yleisöä

Maailma kylässä -festivaali järjestettiin viimeksi vuonna 2019. Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net.

Kulttuuri- ja järjestöfestivaali Maailma kylässä järjestetään tänä vuonna koronapandemian takia virtuaalisesti. Ensi viikonloppuna järjestettävällä festivaalilla on mukana yli 60 ohjelmanumeroa, sata puhujaa ja 70 näytteilleasettajaa. Festivaalin teemana on tulevaisuus.  

Tavallisesti Helsingin Kaisaniemessä järjestetty ilmaisfestivaali peruuntui viime vuonna koronarajoitusten takia kokonaan. Nyt se on siirretty verkkoon.

”Festivaalin järjestäminen virtuaalisesti on ollut hyvin erilaista kuin aiemmin, etenkin tekniikan kannalta. Olemme kuitenkin kiitollisia ja iloisia, että pystymme ylipäätään toteuttamaan tapahtuman”, kertoo festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski.

Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon järjestämällä festarilla on tavallisesti puhe- ja kulttuuriohjelmaa, tekemistä lapsille, kansainvälisiä ja kotimaisia musiikkiesiintyjiä, ruokakojuja ja näytteilleasettajia, kuten kansalaisjärjestöjä.

Ohjelman sisältö on virtuaaliversiossa pysynyt suhteellisen samantyyppisenä, mutta korona-aika on tuonut mukanaan paljon muutoksia. Osa ohjelmasta, kuten esimerkiksi kansainvälisten esiintyjien konsertit, on kuvattu etukäteen.

”Konsertteja on kuvattu eri paikoissa, esimerkiksi Haitilla, Venezuelassa, Iranissa ja Malawissa. Se tuo uuden näkökulman festareille – katsojat näkevät, millainen on esiintyjien oma ympäristö”, Eurakoski sanoo.

Virtuaalisuus tarkoittaa, että yleisö puuttuu, mutta se on tuonut mukanaan myös mahdollisuuksia. Ohjelma esitetään viikonloppuna oman aikataulunsa mukaisesti, mutta sen jälkeen se on vielä viiden päivän ajan nähtävissä verkossa vapaasti. Esimerkiksi dokumenttielokuvat ovat vapaasti katsottavissa 500 katsojan rajaan asti.

Eurakoski uskoo, että koronan jälkeenkin osaa virtuaaliominaisuuksista hyödynnetään edelleen festareilla.

”Koronavuoden tai oikeastaan -vuosien aikana ihmiset ovat tottuneet siihen, että sisältöjä pystyy seuraamaan omalta kotisohvalta. Se on selkeä lisäarvo.”

Dokumentteja ja keskusteluita

Maailma kylässä -festivaalin kotimaisista esiintyjistä tunnetuin on sunnuntaina esiintyvä Sanni. Kansainvälisiin artisteihin kuuluvat muun muassa Small Island Big Song Taiwanista, Mauritiukselta, Tahitilta ja Madagascarilta, algerialais-equadorilainen Sarazino, saksalais-syyrialainen Shkoon sekä venezuelalainen Betsayda Machado & Parranda El Clavo.

Ruokakojut jäävät pois, mutta järjestöt pitävät edelleen esittelypöytiä, tällä kertaa virtuaalisesti. Festivaaleilla esitetään myös kahdeksan dokumenttielokuvaa, jotka käsittelevät muun muassa ilmastonmuutosta ja tekoälyä.

Luvassa on tuttuun tapaan myös puheohjelmaa. Vieraisiin kuuluu muun muassa kulttuuri- ja järjestöalan aktiiveja, bloggaajia, vaikuttajia ja poliitikkoja.

”Toivomme myös, että onnistumme luomaan yhteishenkeä. Meillä on chattikanavia, joiden kautta ihmiset voivat keskustella, kommentoida ja kysyä”, Eurakoski kertoo.

Puhujavieraisiin kuuluvat muun muassa Suomen ympäristökeskuksen johtaja Eeva Furman, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén, EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd), aktivisti Laura Eklund Nhaga, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr) sekä presidentti Tarja Halonen.

Eurakoski nostaa esiin uutena konseptina Powered by PechaKucha -ohjelman. PechaKucha on konsepti, jossa puhujan pitää esittää asiansa 20 kuvalla. Kuhunkin kuvaa saa käyttää 20 sekuntia aikaa. Maailma kylässä -festareilla PechaKucha-keskusteluiden aiheena ovat kestävä tulevaisuus ja aktivismin tulevaisuus. Tapahtumat juontaa toimittaja Ina Mikkola.

Maailma kylässä 29.–30.5.2021 virtuaalialustalla.

Maailma.netin tärpit Maailma kylässä -festareille

Miksi eettinen läppäri on mahdoton?

Eettisen kaupan puolesta ry:n tutkija Anna Härri metsästi eettisen läppärin reseptiä vuosina 2018–2019. Miten yrityksessä kävi? Siitä kertoo Maailma kylässä -festareilla esitettävä dokumentti Eettisen läppärin jäljillä. Dokumentin jälkeen aiheesta kertovat Härri sekä dokumenttielokuvaohjaaja Mari Pasula, jotka tutustuivat läppärien raaka-ainetuotantoon muun muassa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Dokumenttielokuva: Contradict – Antakaa rahaa amerikkalaisille!

Sveitsiläisohjaajien dokumentissa ohjat ovat oikeastaan ghanalaisilla muusikoilla. Syvällistä pohdintaa maailmantilasta ja vinoa huumoria yhdistävässä dokumentissa nähdään Donald Trump -naamareita ja muusikkoystävykset keräämässä Accran kaduilla rahaa Amerikan köyhille. Luvassa myös ohjaaja Thomas Burkhalterin haastattelu.

Musiikkia saarivaltioista: Small Island Big Song

Taiwanilaisen BaoBao Chenin ja australialaisen Tim Colen luotsaamassa musiikki- ja elokuvaprojektissa alkuperäiskansoja edustavat artistit taistelevat ilmastonmuutosta vastaan pelastaakseen kotinsa ja kulttuuriperinteensä. Maailma kylässä -festivaalilla nähdään eri saarilta kuvattu erikoiskonsertti sekä dokumenttielokuva. Artistit edustavat Taiwania, Mauritiusta, Tahitia ja Madagascaria.

Maailma kylässä 29.–30.5.2021 virtuaalialustalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia