Uutiset

Maailma kylässä -festivaaleille tullaan joka vuosi uudestaan – ”Täällä on valtavirrasta poikkeava meno”

Maailma kylässä -festivaali merkitsee monille kesän aloitusta, jonne tullaan vuosi toisensa jälkeen uudestaan. ”Tämä on tärkeä kohtaamispaikka ja alusta erilaisille keskusteluille", sanoo festivaalien viestintä- ja varainhankintapäällikkö Taija Lähdetie.
Gato Preto -bändin jäseniä lavalla
Mosambikilais-saksalais-ghanalainen Gato Preto tanssitti yleisöä afrofuturistiseksi kuvatulla teknorumpusoundillaan Savanni-lavalla lauantai-iltapäivänä. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)

Sade verotti kävijöitä Maailma kylässä -festivaaleilla sunnuntaina, mutta lauantaina festareilla vieraili noin 30 000 ihmistä, sanoo festivaalien viestintä- ja varainhankintapäällikkö Taija Lähdetie.

”Oli kaksi aika erilaista päivää. Sunnuntaina ihmiset kävivät piipahtamassa ja jatkoivat sitten matkaa. Kaatosade oli rankka sekä työntekijöille että kävijöille, mutta muuten tunnelma festivaaleilla oli yhtä hyvä kuin yleensäkin.”

Viime vuonna festivaaleilla kävi lähes 80 000 ihmistä, tänä vuonna jäätiin yhteensä 45 000 kävijään.

Kahdessakymmenessä vuodessa Maailma kylässä -festivaali on kasvanut ja monipuolistunut, Lähdetie sanoo.

”Tämä on tärkeä kohtaamispaikka ja alusta erilaisille keskusteluille. Kansalaisjärjestöt pääsevät kertomaan työstään ja tapaamaan ihmisiä, ja asiaohjelman kautta voidaan tuoda esiin festivaalin teemoja, kuten ilmastonmuutosta tänä vuonna. Tarvetta tällaiselle tapahtumalle on, aiheita joita voisi käsitellä suorastaan tulvii.”

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä festivaali merkitsee monelle kesän aloitusta, Lähdetie sanoo. Paikalle tullaan joka vuosi uudestaan.

”Musiikki ja ruoka kiinnostavat sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät festivaalin teemoista ole niin tietoisia. Meillä on paljon maailmanmusiikkiartisteja, jotka eivät välttämättä ole niin tunnettuja, mutta ihmiset tulevat uteliaisuuttaan katsomaan, mitä tällä kertaa on tarjolla. Mutta paljon on myös niitä, jotka tulevat asiaohjelman perässä ja haluavat kuulla järjestöjen toiminnasta.”

Alla Maailma.netin kuvakooste festivaalilauantailta.

Värikkäitä koruja
Caring Hands -järjestö myi festareilla paperisuikaleista tehtyjä ugandalaisia koruja. Myyntituotoilla järjestetään bisneskoulutusta ja etsivää sosiaalityötä nuorille Kampalassa, kertoi järjestön kojulla päivystänyt Anna Pulakka. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Värikkäitä mekkoja
Järjestöjen toiminta kiinnostaa monia festivaalikävijöitä. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Thaimaalaisia tanssijoita perinteisissä asuissa
Perinteisiin asuihin pukeutunut tanssiryhmä Thai Cultural Preservation in Finland tutustutti festivaalikävijöitä thai-tanssiin. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Pikkutyttö keltaisen sateenvarjon alla
Nadira Abdullahin, 3, keltainen kirahvisateenvarjo pääsi mukaan festareille. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Mies, kaksi lasta ja muita festivaalivieraita
"Ollaan oltu täällä varmaan joka vuosi. Täällä on kiva tunnelma, valtavirrasta poikkeava meno", sanoo Mete Ufacik vieressään lapset Valtti, 7, ja Elma, 5. Valtin mielestä kivointa festareilla ovat lokit, "koska ne nappaa kaiken", ja Elmasta jäätelö. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Nainen puhuu puhelimeen
Niina Touré kertoo käyneensä Maailma kylässä -festareilla melkein alusta asti. "Tulen tunnelman takia. Tämä on minulle jokavuotuinen tapahtuma. Täällä törmää tuttuihin, voi maistella erilaisia makuja ja kuunnella musiikkia." (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Festivaalivieraita
Lauantaina festivaaleilla kävi noin 30 000 vierasta. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)
Festivaalilava ja yleisöä
Festivaalivieraita ja Helsinki-Cotonou Ensamble Maailma kylässä 20 vuotta -juhlakonsertissa lauantaina päivällä. Lavalla nähtiin monia tuttuja esiintyjiä, jotka ovat vierailleet festivaaleilla aiempina vuosina, kuten Tuure Kilpeläinen ja Palecafe, sekä uudempia artisteja, kuten Yeboyah ja Seksikäs-Suklaa. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)

KORJATTU 28.5.2019: Caring Hands -järjestön kojulla päivysti Anna Pulakka, ei Milla Happonen, joka on on järjestön perustaja ja asuu Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan