Uutiset

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa
Maailma kylässä -festivaali kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. (Kuva: Saara Kivimäki / Fingo)

Maailma kylässä -festivaali järjestetään ensi viikonloppuna 20. kertaa. Poikkitaiteellisen festivaalin teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos, joka näkyy paitsi keskustelujen ja elokuvien aiheissa myös käytännön järjestelyissä.

Festivaalin sähkönä käytetään kokonaan jätteistä tehtyä dieseliä ja ruokamyyjien kertakäyttöastiat ovat biohajoavia. Lastenohjelmassa on keksijä Janne Käpylehdon kehittelemä liike-energialla toimiva ilmastoystävällinen autopomppurata.

Festivaaleilla vierailevat muun muassa ilmastonmuutosta vastaan
taisteleva ympäristöaktivisti Nike Mahlhaus, kansainvälinen dokumentaristi Iara Lee ja Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt Adal Negusea.

Ohjelmassa on huomioitu myös festivaalisunnuntaille osuva eurovaalien äänestyspäivä. FingoTalks-vaalipaneelissa pohditaan Euroopan suuntaa ja Fingon ilmastotentissä testataan, miten EU-vaaliehdokkaat hallitsevat ilmastopolitiikan. Euroopan unionin keskustelussa etsitään toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Yhtenä aiheena on median rooli ilmastonmuutoksen ja kehitysmaa-aiheiden uutisoijana. Keskusteluissa tarkastellaan ilmastonmuutosuutisoinnin eroja eri puolilla maailmaa ja pohditaan, onko media osa ilmastonmuutoksen ongelmaa vai ratkaisuja.

Lisäksi pureudutaan kuluttajan rooliin ilmastonmuutoksen torjumisessa, matkailun ilmastovaikutuksiin, pakolaisuuteen, kestäviin elämäntapoihin, ilmastoahdistukseen ja turvallisuuteen.

Maailma kylässä 20 vuotta -juhlakonsertissa lauantaina päivällä esiintyy Helsinki-Cotonou Ensemble solisteinaan Paleface & Matre (USA), Tuure Kilpeläinen, Anne-Mari Kähärä, Seksikäs-Suklaa, VG+, Yeaboyah ja Koiton Laulu.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Liniker e os Caramelows Brasiliasta, espanjalainen Amparanoia, turkkilainen Gaye Su Akyol, Timo Lassy ja Ricky-Tick Big Band Brass ja Suistamon Sähkö.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo. Kaikille avoin tapahtuma kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. Ohjelmanumeroita on tänä vuonna yli sata ja näytteilleasettajia lähes neljäsataa.

Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 25.–26.5. Avoinna lauantaina klo 11.00-21.00 ja sunnuntaina 11.00-19.00. Tapahtumaan ei ole ikärajaa ja se on ilmainen.

KORJATTU 21.5.2019: Muutettu "Lampedusan onnettomuudesta selvinnyt" muotoon "Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt".

kaupungitkulttuuriaktivismikansalaisyhteiskuntailmastonmuutos Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan