Uutiset

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa
Maailma kylässä -festivaali kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. (Kuva: Saara Kivimäki / Fingo)

Maailma kylässä -festivaali järjestetään ensi viikonloppuna 20. kertaa. Poikkitaiteellisen festivaalin teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos, joka näkyy paitsi keskustelujen ja elokuvien aiheissa myös käytännön järjestelyissä.

Festivaalin sähkönä käytetään kokonaan jätteistä tehtyä dieseliä ja ruokamyyjien kertakäyttöastiat ovat biohajoavia. Lastenohjelmassa on keksijä Janne Käpylehdon kehittelemä liike-energialla toimiva ilmastoystävällinen autopomppurata.

Festivaaleilla vierailevat muun muassa ilmastonmuutosta vastaan
taisteleva ympäristöaktivisti Nike Mahlhaus, kansainvälinen dokumentaristi Iara Lee ja Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt Adal Negusea.

Ohjelmassa on huomioitu myös festivaalisunnuntaille osuva eurovaalien äänestyspäivä. FingoTalks-vaalipaneelissa pohditaan Euroopan suuntaa ja Fingon ilmastotentissä testataan, miten EU-vaaliehdokkaat hallitsevat ilmastopolitiikan. Euroopan unionin keskustelussa etsitään toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Yhtenä aiheena on median rooli ilmastonmuutoksen ja kehitysmaa-aiheiden uutisoijana. Keskusteluissa tarkastellaan ilmastonmuutosuutisoinnin eroja eri puolilla maailmaa ja pohditaan, onko media osa ilmastonmuutoksen ongelmaa vai ratkaisuja.

Lisäksi pureudutaan kuluttajan rooliin ilmastonmuutoksen torjumisessa, matkailun ilmastovaikutuksiin, pakolaisuuteen, kestäviin elämäntapoihin, ilmastoahdistukseen ja turvallisuuteen.

Maailma kylässä 20 vuotta -juhlakonsertissa lauantaina päivällä esiintyy Helsinki-Cotonou Ensemble solisteinaan Paleface & Matre (USA), Tuure Kilpeläinen, Anne-Mari Kähärä, Seksikäs-Suklaa, VG+, Yeaboyah ja Koiton Laulu.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Liniker e os Caramelows Brasiliasta, espanjalainen Amparanoia, turkkilainen Gaye Su Akyol, Timo Lassy ja Ricky-Tick Big Band Brass ja Suistamon Sähkö.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo. Kaikille avoin tapahtuma kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. Ohjelmanumeroita on tänä vuonna yli sata ja näytteilleasettajia lähes neljäsataa.

Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 25.–26.5. Avoinna lauantaina klo 11.00-21.00 ja sunnuntaina 11.00-19.00. Tapahtumaan ei ole ikärajaa ja se on ilmainen.

KORJATTU 21.5.2019: Muutettu "Lampedusan onnettomuudesta selvinnyt" muotoon "Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt".

kaupungitkulttuuriaktivismikansalaisyhteiskuntailmastonmuutos Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.