Uutiset

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa
Maailma kylässä -festivaali kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. (Kuva: Saara Kivimäki / Fingo)

Maailma kylässä -festivaali järjestetään ensi viikonloppuna 20. kertaa. Poikkitaiteellisen festivaalin teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos, joka näkyy paitsi keskustelujen ja elokuvien aiheissa myös käytännön järjestelyissä.

Festivaalin sähkönä käytetään kokonaan jätteistä tehtyä dieseliä ja ruokamyyjien kertakäyttöastiat ovat biohajoavia. Lastenohjelmassa on keksijä Janne Käpylehdon kehittelemä liike-energialla toimiva ilmastoystävällinen autopomppurata.

Festivaaleilla vierailevat muun muassa ilmastonmuutosta vastaan
taisteleva ympäristöaktivisti Nike Mahlhaus, kansainvälinen dokumentaristi Iara Lee ja Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt Adal Negusea.

Ohjelmassa on huomioitu myös festivaalisunnuntaille osuva eurovaalien äänestyspäivä. FingoTalks-vaalipaneelissa pohditaan Euroopan suuntaa ja Fingon ilmastotentissä testataan, miten EU-vaaliehdokkaat hallitsevat ilmastopolitiikan. Euroopan unionin keskustelussa etsitään toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Yhtenä aiheena on median rooli ilmastonmuutoksen ja kehitysmaa-aiheiden uutisoijana. Keskusteluissa tarkastellaan ilmastonmuutosuutisoinnin eroja eri puolilla maailmaa ja pohditaan, onko media osa ilmastonmuutoksen ongelmaa vai ratkaisuja.

Lisäksi pureudutaan kuluttajan rooliin ilmastonmuutoksen torjumisessa, matkailun ilmastovaikutuksiin, pakolaisuuteen, kestäviin elämäntapoihin, ilmastoahdistukseen ja turvallisuuteen.

Maailma kylässä 20 vuotta -juhlakonsertissa lauantaina päivällä esiintyy Helsinki-Cotonou Ensemble solisteinaan Paleface & Matre (USA), Tuure Kilpeläinen, Anne-Mari Kähärä, Seksikäs-Suklaa, VG+, Yeaboyah ja Koiton Laulu.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Liniker e os Caramelows Brasiliasta, espanjalainen Amparanoia, turkkilainen Gaye Su Akyol, Timo Lassy ja Ricky-Tick Big Band Brass ja Suistamon Sähkö.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo. Kaikille avoin tapahtuma kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. Ohjelmanumeroita on tänä vuonna yli sata ja näytteilleasettajia lähes neljäsataa.

Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 25.–26.5. Avoinna lauantaina klo 11.00-21.00 ja sunnuntaina 11.00-19.00. Tapahtumaan ei ole ikärajaa ja se on ilmainen.

KORJATTU 21.5.2019: Muutettu "Lampedusan onnettomuudesta selvinnyt" muotoon "Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt".

kaupungitkulttuuriaktivismikansalaisyhteiskuntailmastonmuutos Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat