Uutiset

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa
Maailma kylässä -festivaali kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. (Kuva: Saara Kivimäki / Fingo)

Maailma kylässä -festivaali järjestetään ensi viikonloppuna 20. kertaa. Poikkitaiteellisen festivaalin teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos, joka näkyy paitsi keskustelujen ja elokuvien aiheissa myös käytännön järjestelyissä.

Festivaalin sähkönä käytetään kokonaan jätteistä tehtyä dieseliä ja ruokamyyjien kertakäyttöastiat ovat biohajoavia. Lastenohjelmassa on keksijä Janne Käpylehdon kehittelemä liike-energialla toimiva ilmastoystävällinen autopomppurata.

Festivaaleilla vierailevat muun muassa ilmastonmuutosta vastaan
taisteleva ympäristöaktivisti Nike Mahlhaus, kansainvälinen dokumentaristi Iara Lee ja Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt Adal Negusea.

Ohjelmassa on huomioitu myös festivaalisunnuntaille osuva eurovaalien äänestyspäivä. FingoTalks-vaalipaneelissa pohditaan Euroopan suuntaa ja Fingon ilmastotentissä testataan, miten EU-vaaliehdokkaat hallitsevat ilmastopolitiikan. Euroopan unionin keskustelussa etsitään toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Yhtenä aiheena on median rooli ilmastonmuutoksen ja kehitysmaa-aiheiden uutisoijana. Keskusteluissa tarkastellaan ilmastonmuutosuutisoinnin eroja eri puolilla maailmaa ja pohditaan, onko media osa ilmastonmuutoksen ongelmaa vai ratkaisuja.

Lisäksi pureudutaan kuluttajan rooliin ilmastonmuutoksen torjumisessa, matkailun ilmastovaikutuksiin, pakolaisuuteen, kestäviin elämäntapoihin, ilmastoahdistukseen ja turvallisuuteen.

Maailma kylässä 20 vuotta -juhlakonsertissa lauantaina päivällä esiintyy Helsinki-Cotonou Ensemble solisteinaan Paleface & Matre (USA), Tuure Kilpeläinen, Anne-Mari Kähärä, Seksikäs-Suklaa, VG+, Yeaboyah ja Koiton Laulu.

Muita esiintyjiä ovat muun muassa Liniker e os Caramelows Brasiliasta, espanjalainen Amparanoia, turkkilainen Gaye Su Akyol, Timo Lassy ja Ricky-Tick Big Band Brass ja Suistamon Sähkö.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo. Kaikille avoin tapahtuma kerää vuosittain noin 80 000 kävijää Kaisaniemen puistoon ja Helsingin Rautatientorille. Ohjelmanumeroita on tänä vuonna yli sata ja näytteilleasettajia lähes neljäsataa.

Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla 25.–26.5. Avoinna lauantaina klo 11.00-21.00 ja sunnuntaina 11.00-19.00. Tapahtumaan ei ole ikärajaa ja se on ilmainen.

KORJATTU 21.5.2019: Muutettu "Lampedusan onnettomuudesta selvinnyt" muotoon "Lampedusan onnettomuudessa perheenjäsenensä menettänyt".

kaupungitkulttuuriaktivismikansalaisyhteiskuntailmastonmuutos Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.