Maahanmuuttajanuoret löysivät Sörnäisistä tukikohdan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maahanmuuttajanuoret löysivät Sörnäisistä tukikohdan

Kymmenet maahanmuuttajanuoret kokoontuvat viikoittain nuorisotalolle
Helsingin Sörnäisiin pelaamaan videopelejä. Pelitalokonsepti on
uudenlaista nuorisotyötä, joka tavoittaa erityisesti pojat.

Kymmenet maahanmuuttajanuoret kokoontuvat viikoittain nuorisotalolle Helsingin Sörnäisiin pelaamaan videopelejä. Pelitalokonsepti on uudenlaista nuorisotyötä, joka tavoittaa erityisesti pojat.

”Takana!”

Varoitushuutoa seuraa kiroilua. Counter-Strike-pelin sotilas on kuollut, ja joukkue on hävinnyt pelin.

Talvinen torstai-ilta Sörnäisten rantatiellä seisovassa Nuorten toimintakeskus Hapessa on kerännyt nelisenkymmentä nuorta. He tulevat pelaamaan yhdessä videopelejä, joista selvästi suosituin on ammuskelupeli Counter-Strike.

”Joidenkin mielestä räiskintäpelit eivät sovi nuorisotalon konseptiin. Tällaiset pelit kuitenkin kehittävät ryhmätyötaitoja, kun täytyy osata pelata yhteen muiden kanssa”, sanoo Hapen pelitalon projektisuunnittelija Juho Iso-Markku.

Puskaradio toimii

Juho Iso-Markku

Keskeinen tavoite on, etteivät nuoret jää yksin kotiin tietokoneen ääreen, vaan mieluummin kokoontuvat samaan paikkaan pelaamaan ja viettämään aikaa yhdessä.

Hapen pelikeskus on auki kolmena arki-iltana viikossa, keskiviikkoisin ja torstaisin kolmesta yhdeksään, perjantaisin kolmesta yhteentoista. 31 tietokonepaikkaa täyttyvät aina, omaa vuoroaan saa toisinaan odottaa.

Pelitalo avattiin viime syksynä. Sitä ei mainostettu, ei edes internetissä. Laitettiin vain sana kiertämään.

”Olikin hieman yllättävää, kun ovesta ei tullutkaan sisään tyypillistä suomalaista nörttiä”, Iso-Markku kertoo.

Kun katsoo pelisalissa ympärille, voisi helposti luulla, että koko konsepti on suunnattu maahanmuuttajille. Valtaosa nuorista on ulkomaalaislähtöisiä, Iso-Markun arvion mukaan 80 prosenttia.

”He ovat lähtöisin Somaliasta, Kosovosta, Venäjältä, Intiasta ja Egyptistä”, hän luettelee. ”Eniten on varmastikin somaleja.”

Maahanmuuttajat eivät kuitenkaan olleet kohderyhmä, vaan ylimalkaisesti sanoen 15-25-vuotiaat nuoret, joiden syrjäytymistä ja omaan kotitietokoneeseen kiintymistä haluttiin estää. Kun sana uudesta pelitalosta laitettiin liikkeelle, puskaradio toimi parhaiten juuri maahanmuuttajanuorilla.

”Kaverimme kertoivat tästä paikasta”, muistelevat somalialaislähtöiset Sabri, 16, ja Ahmed, 18. He ovat käyneet pelitalossa säännöllisesti viimeiset kolme kuukautta.

Sabri (vas.) ja Ahmed käyvät pelitalossa säännöllisesti.

Pelikeskuksia tulossa lisää

Sabri käy päivisin lukiota, Ahmed suorittaa kaupallisen alan kaksoistutkintoa. Koulupäivän päätteeksi on mukava kokoontua ystävien kanssa pelitalolla.

”Counter-Strikeen jää koukkuun, ja on kivempi pelata, kun on samassa paikassa muiden pelaajien kanssa”, Sabri sanoo.

”Täällä on tutustunut myös uusiin ihmisiin, muihinkin kuin somaleihin”, Ahmed kertoo.
Pelitalolla pyörivät usein samat nuoret, jotka ovat muodostaneet vakioporukan. Iso-Markun mukaan aktiivisia kävijöitä on noin sata. ”Porukkaa ei tule ainoastaan lähinurkilta, vaan Vantaalta ja Itä-Helsingistä asti.”

Sabri asuu Myyrmäessä, Ahmed Maunulassa.

Nuorisotoimen pelitoimintaa löytyy Helsingistä myös Pasilasta ja kauppakeskus Arabiasta. Sörnäisissä puitteet ovat kuitenkin parhaimmat.

”Olemme levittäneet nuorisotaloille tätä konseptia, ja Itä-Helsinkiin on suunnitteilla pelikeskus lähitulevaisuudessa”, Iso-Markku kertoo.

Sörnäisten pelitalon ilmapiiri ei ole stereotyyppinen. Yksin nurkassa istuvia ei ole. Kaikki ovat osa kokonaisuutta, keskustelut käyvät kuumina, musiikki soi taustalla. Samanaikaisesti keskittyminen tietokoneruudulla tapahtuviin tilanteisiin on vahva.

Counter-Striken käänteet aiheuttavat välillä riemua, välillä tuskailua puolihuumorilla.

”Täällä on ennen kaikkea erilainen ympäristö kuin kotona. Ollaan muiden nuorten kanssa ja keskustellaan pelaamisen lomassa.”, Iso-Markku pohtii.

Rahoitus haasteena

Pelivuoroaan joutuu jonottamaan.

Laman aikana pelitalokonseptin toteuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Rahaa pelitalo saa muun muassa opetusministeriöltä.

”Teemme tätä hommaa pienillä resursseilla”, Iso-Markku sanoo.

The Group –niminen tietokoneisiin suuntautunut ryhmä tekee yhteistyötä pelitalon kanssa. He avustavat teknisissä asioissa ja Happi puolestaan lainaa heidän tapahtumiin laitteistoa.

”Elämme hyvin symbioosissa”, Iso-Markku kehuu.

Nuoret toivoivat, että pelitalo olisi auki myös sunnuntaisin. Pyhäpäivänä on vaikea keksiä tekemistä.
”Se olisi kuitenkin ollut meille liian kallista. Sunnuntaisin joutuisi maksamaan työntekijöille suuremmat palkkiot ja niin edelleen.”

On toistaiseksi epävarmaa, onko Hapella varaa pitää pelitaloa auki kesällä. Sabri sanoo pelaavansa kesällä jalkapalloa, mutta sadepäivinä pelitalo olisi mielekäs vaihtoehto. Tärkeintä olisi päästä pois kotoa, viettämään aikaa ystävien kanssa, yhteisen harrastuksen parissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia