Uutiset

Luvatonta kalastusta aletaan vahtia satelliittien avulla

Kalastusalusten liikkeiden seuraaminen maailman merillä helpottuu uuden nettisovelluksen ansiosta.
Uusi kalastusta vahtiva nettisovellus pystyy päättelemään aluksen liikkeistä, onko kyse nuottapyynnistä, kuten kuvassa, vai muista menetelmistä. Kuvan alus pyytää tonnikalansukuista boniittia Mikronesian vesillä. (Kuva: Christopher Pala / IPS)

(IPS) -- Kalastusalusten liikkeiden seuraaminen maailman merillä helpottuu uuden nettisovelluksen ansiosta. Sen toivotaan suitsivan luvatonta pyyntiä, joka on yleistä varsinkin kehitysmaiden vesillä.

Satelliittipaikannusta hyödyntävä Global Fishing Watch -ohjelma kertoo kalastusalusten liikkeet. "Olen varma, että aina joku jossain tietää, onko tietyllä laivalla lupa kalastaa siellä, missä se on", hanketta toteuttavan SkyTruth-järjestön puheenjohtaja John Amos sanoo.

SkyTruth kehitti Googlen ja Oceana-järjestön tuella ohjelman, joka rekisteröi laivan reitin ja kertoo yli 80 prosentin tarkkuudella, missä se on kalastanut ja millä menetelmällä: nuotalla, pitkälläsiimalla vai troolilla.

"Tiedosta on valtavasti hyötyä laittoman kalastuksen rajoittamisessa", Sierra Leonen kalantutkimuslaitoksen johtaja Josephus Mamie uskoo. Hänen maansa lähivesillä pyörii pyytäjiä kaksin- tai kolminkertainen määrä lupiin verrattuna.

Kapteeni tunnusti

Tyynellämerellä sijaitseva Kiribati epäili viime vuonna taiwanilaista nuotta-alusta kalastuksesta Phoenix-saarten suojelualueella. SkyTruthin avulla tieto vahvistui, ja aiemmin rikoksen kiistänyt aluksen kapteeni tunnusti. Yhtiö sai liki kahden miljoonan euron sakot ja lahjoitti vielä yhden miljoonan tukena Kiribatille.

SkyTruth hyödyntää alusten automaattista tunnistusjärjestelmää (AIS), jossa satelliitti rekisteröi laivojen sijainnin muutaman sekunnin välein. Syyskuun puolivälissä avatulla Global Fishing Watch -sivustolla näkyvät laivojen sijainnit maailman merillä kolmen päivän viipeellä vuodesta 2012 alkaen.

"Tämä väline voi lopettaa laittoman pyynnin", sivustoa kuukausien ajan testannut Kalifornian yliopiston tutkija Douglas McCauley arvioi.

Sijainnin voi valehdella

AIS:ää käyttäviä kalastusaluksia on noin 35 000, ja SkyTruth on tunnistanut niistä 10 000. Amos arvelee, että kenties noin 30 000 laivaa ei käytä AIS:ää, jonka YK on määrännyt pakolliseksi tilavuudeltaan yli 300 tonnin aluksille sekä kaikille matkustajalaivoille. AIS:n päätarkoitus on estää aluksia törmäämästä toisiinsa.

McCauley uskoo, että kalastusvahti lisää YK:lle paineita laajentaa AIS:n käyttöpakko kaikkiin yli sadan tonnin aluksiin, mikä kattaisi lähes koko teollisen laivaston.

Amosin mukaan osa laivoista on kuitenkin alkanut vältellä AIS:n käyttöä tai syöttää siihen väärää tietoa. "Pieni kiinalaislaivasto ilmoitti kerran sijainnikseen Antarktiksen keskustan."

SkyTruth opettaa nyt tietokoneita tunnistamaan väärät tiedot ja reagoimaan niihin.

"Pyydä, mitä pystyt"

Laittomaan pyyntiin sortuvat useimmiten lailliset alukset, jotka ylittävät kiintiönsä tai sallitut aika- ja aluerajat. Joukossa on kuitenkin myös täysin luvattomia pyytäjiä, jotka vaihtavat liputusmaata ja yritystä sitä mukaa kuin jäävät kiinni. Amosin mukaan vajaa prosentti seuratuista aluksista toimii epäilyttävästi.

Kanadan Brittiläisen Kolumbian yliopiston kalataloustutkija Daniel Pauly vakuuttaa, että laittoman kalastuksen suitsiminen ei tapahdu hetkeäkään liian aikaisin.

Vaikka Yhdysvaltain kalakannat ovat elpymässä ja Eurooppa pyrkii samaan, muualla maailmassa pelin henki on "pyydä, mitä pystyt, koska muuten saaliin vie joku muu."

kalastuslakioikeus ja rikosympäristö Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä