Uutiset

Luvatonta kalastusta aletaan vahtia satelliittien avulla

Kalastusalusten liikkeiden seuraaminen maailman merillä helpottuu uuden nettisovelluksen ansiosta.
Uusi kalastusta vahtiva nettisovellus pystyy päättelemään aluksen liikkeistä, onko kyse nuottapyynnistä, kuten kuvassa, vai muista menetelmistä. Kuvan alus pyytää tonnikalansukuista boniittia Mikronesian vesillä. (Kuva: Christopher Pala / IPS)

(IPS) -- Kalastusalusten liikkeiden seuraaminen maailman merillä helpottuu uuden nettisovelluksen ansiosta. Sen toivotaan suitsivan luvatonta pyyntiä, joka on yleistä varsinkin kehitysmaiden vesillä.

Satelliittipaikannusta hyödyntävä Global Fishing Watch -ohjelma kertoo kalastusalusten liikkeet. "Olen varma, että aina joku jossain tietää, onko tietyllä laivalla lupa kalastaa siellä, missä se on", hanketta toteuttavan SkyTruth-järjestön puheenjohtaja John Amos sanoo.

SkyTruth kehitti Googlen ja Oceana-järjestön tuella ohjelman, joka rekisteröi laivan reitin ja kertoo yli 80 prosentin tarkkuudella, missä se on kalastanut ja millä menetelmällä: nuotalla, pitkälläsiimalla vai troolilla.

"Tiedosta on valtavasti hyötyä laittoman kalastuksen rajoittamisessa", Sierra Leonen kalantutkimuslaitoksen johtaja Josephus Mamie uskoo. Hänen maansa lähivesillä pyörii pyytäjiä kaksin- tai kolminkertainen määrä lupiin verrattuna.

Kapteeni tunnusti

Tyynellämerellä sijaitseva Kiribati epäili viime vuonna taiwanilaista nuotta-alusta kalastuksesta Phoenix-saarten suojelualueella. SkyTruthin avulla tieto vahvistui, ja aiemmin rikoksen kiistänyt aluksen kapteeni tunnusti. Yhtiö sai liki kahden miljoonan euron sakot ja lahjoitti vielä yhden miljoonan tukena Kiribatille.

SkyTruth hyödyntää alusten automaattista tunnistusjärjestelmää (AIS), jossa satelliitti rekisteröi laivojen sijainnin muutaman sekunnin välein. Syyskuun puolivälissä avatulla Global Fishing Watch -sivustolla näkyvät laivojen sijainnit maailman merillä kolmen päivän viipeellä vuodesta 2012 alkaen.

"Tämä väline voi lopettaa laittoman pyynnin", sivustoa kuukausien ajan testannut Kalifornian yliopiston tutkija Douglas McCauley arvioi.

Sijainnin voi valehdella

AIS:ää käyttäviä kalastusaluksia on noin 35 000, ja SkyTruth on tunnistanut niistä 10 000. Amos arvelee, että kenties noin 30 000 laivaa ei käytä AIS:ää, jonka YK on määrännyt pakolliseksi tilavuudeltaan yli 300 tonnin aluksille sekä kaikille matkustajalaivoille. AIS:n päätarkoitus on estää aluksia törmäämästä toisiinsa.

McCauley uskoo, että kalastusvahti lisää YK:lle paineita laajentaa AIS:n käyttöpakko kaikkiin yli sadan tonnin aluksiin, mikä kattaisi lähes koko teollisen laivaston.

Amosin mukaan osa laivoista on kuitenkin alkanut vältellä AIS:n käyttöä tai syöttää siihen väärää tietoa. "Pieni kiinalaislaivasto ilmoitti kerran sijainnikseen Antarktiksen keskustan."

SkyTruth opettaa nyt tietokoneita tunnistamaan väärät tiedot ja reagoimaan niihin.

"Pyydä, mitä pystyt"

Laittomaan pyyntiin sortuvat useimmiten lailliset alukset, jotka ylittävät kiintiönsä tai sallitut aika- ja aluerajat. Joukossa on kuitenkin myös täysin luvattomia pyytäjiä, jotka vaihtavat liputusmaata ja yritystä sitä mukaa kuin jäävät kiinni. Amosin mukaan vajaa prosentti seuratuista aluksista toimii epäilyttävästi.

Kanadan Brittiläisen Kolumbian yliopiston kalataloustutkija Daniel Pauly vakuuttaa, että laittoman kalastuksen suitsiminen ei tapahdu hetkeäkään liian aikaisin.

Vaikka Yhdysvaltain kalakannat ovat elpymässä ja Eurooppa pyrkii samaan, muualla maailmassa pelin henki on "pyydä, mitä pystyt, koska muuten saaliin vie joku muu."

kalastuslakioikeus ja rikosympäristö Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta