Uutiset EU:n kehityspolitiikka

Luvassa lisää johdonmukaisuutta EU:n kehityspolitiikkaan

Ensi vuonna eletään Euroopan unionin kehityspolitiikassa jännittäviä aikoja, sanovat asiantuntijat.
(Kuva: K.G.Hawes / cc 2.0)

Ensi vuonna eletään Euroopan unionin kehityspolitiikassa jännittäviä aikoja, sanovat aihetta seuraavat asiantuntijat.

Pelkästään YK:n uusien, vuosituhattavoitteita seuraavien kehitystavoitteiden neuvottelut tekevät vuodesta 2015 poikkeuksellisen tärkeän. Lisäksi komissiossa ja parlamentissa on uusia toimijoita, ja oman lisänsä muutoksiin tuo Euroopassa jatkuva huono taloustilanne.

Helsingin yliopiston vierailevana politiikantutkijana ja kehityspoliittisen toimikunnan pääsihteerinä toimiva Marikki Stocchetti odottaa etenkin EU:n isoja kokouksia, joissa selviää, mikä Euroopan tuore kehityskomissaari Neven Mimica; on miehiään.

"Hän on yksi keskeisimmistä henkilöistä EU:n kehityspolitiikan kannalta. Minulle hän on kuitenkin vielä musta hevonen, enkä vielä uskalla arvata, mihin suuntaan hän kehityspolitiikkaa tulee ohjaamaan."

Stocchetti ei kuitenkaan usko suunnan muuttuvan radikaalisti lähivuosina.

"EU on niin monen tekijän summa. Asiat etenevät hitaasti nytkähdellen. En usko, että post 2015 -tavoitteetkaan tuovat mukanaan vallankumousta. Tietoisuus kokonaisvaltaisen ajattelun tärkeydestä tulee kuitenkin kasvamaan, ja se tulee vaikuttamaan politiikkaan pitkällä aikavälillä", Stocchetti arvelee.

Lisäksi Stocchetti uskoo kansainvälisen yhteisön ottavan käyttöönsä yhä enemmän uudenlaisia tukimuotoja, kuten yritysyhteistyötä ja entistä eettisempää kaupallista yhteistyötä. Näitä tarvitsevat Vietnamin ja Sambian tapaiset maat, jotka ovat nousseet köyhimmistä maista keskituloisiin.

Post 2015 suunnan näyttäjänä

Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen puolestaan uskoo, että komission ja parlamentin henkilömuutoksia enemmän muutoksiin tulevat vaikuttamaan juuri ensi vuonna päätettävät niin sanotut post 2015 –tavoitteet.

"Niiden valmistumiseen asti mennään varmasti vanhoilla spekseillä. Veikkaan, että vuonna 2016 EU tekee uuden kehityspoliittisen ohjelman, joka tulee pohjautumaan YK:n tavoitteisiin ja toivottavasti pitää sisällään universalismin, köyhyyden vähentämisen ja ilmastonmuutoksen yhdistelmän. Asioita aletaan katsoa suurempina kokonaisuuksina. Se on hyvä muutos, sillä johdonmukaisuutta olemme kymmeniä vuosia pyrkineet viemään eteenpäin."

Lappalainen toivoo, että uusista tavoitteista tehdään tarpeeksi kunnianhimoiset.

"Onnistuessaan tavoitteet antaisivat meille hienon mahdollisuuden tehdä viisaita ratkaisuja. Ensi vuonna nähdään, onko EU:lla siihen vielä poliittista tahtoa. Liman kokous ei tosin viittaa siihen, että olisi. Epätasa-arvon poistaminen ei tunnu olevan hallitusten tavoitteena, jotenkin se oma napa on kuitenkin niin paljon lähempänä."

Talouskriisissäkin hopeareunuksensa

Myös rahoitusongelmat tulevat ohjaamaan kehityspolitiikkaa talouskriisien vaivaamassa Euroopassa.

"Merkkipaalu tulee olemaan ensi heinäkuussa Addis Abebassa pidettävä YK:n rahoituskokous. Siellä puhutaan siitä, mistä köyhyyden ja epätasa-arvon poistamiseen saadaan resurssit. Tarvitaan uusia rahoituskanavia kuten nousevien talouksien apua ja kansainvälistä verotusta", Lappalainen toteaa.

Stocchetti näkee Euroopan taloudellisessa tilanteessa myös jotain hyvää.

"Euroopan talouskriisi johtuu vastuuttomasta globaalitaloudesta ja pikavoittojen tavoittelusta. Se nostaa hyvän hallinnon arvoa ja herättää kysymyksiä siitä, miten yksityissektori ja finanssipolitiikka saadaan mukaan kehityspolitiikkaan."

Tiukassa oleva raha on myös hyvä syy vaatia entistä enemmän tuloksia. Stocchetin mukaan se puolestaan pakottaa kiinnittämään huomiota siihen, mitä kehitysavulla voidaan saavuttaa.

"Kehitysapu on vain pieni osa kehitystä. Yhteiskunnan tasolla se yksinään ei riitä", Stocchetti muistuttaa.

Toiveita uudelle vuodelle

Kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen ensi vuoden toivelistalla voisi olla raskaaksi ja vaikeaksi moititun EU-hallinnon keventäminen.

"Jos seitsemän vuotta vanhoista matkalaskuista puuttuu tietty määrä kuitteja, voi järjestö joutua palauttamaan rahaa, vaikka projekti olisi saanut paljon hyvää aikaan", kertoo Rilli Lappalainen.

Kehitysyhteistyöhankkeiden EU-rahoituksen haastava hakuprosessi rajaa pienet järjestöt pois toiminnasta. Lappalainen muistuttaa, että köyhyyden poistamiseen tarvitaan kaiken kokoisia hankkeita, myös pieniä ruohonjuuritason hankkeita.

"Ongelma tiedostetaan EU:ssa kyllä jo, mutta tämän hetkinen ratkaisu on valitettavasti se, että rahoitetaan suurempia hankkeita ja siirretään hallintoa toteuttajan vastuulle."

Marikki Stocchetin toiveissa YK:n kehitystavoitteita valmistelevan työryhmän esitys menisi maailmanlaajuisesti läpi ja läpinäkyvyys lisääntyisi sekä länsi- että kehitysmaissa.

"Kolmas toiveeni olisi, että olisi jokin mekanismi, jonka avulla suomalainen kuluttaja voisi huomata, miten hän on osa tätä kaikkea. Että voitaisiin nähdä, miten kahvi meidän kupissa, vaatteet meidän iholla ja kännykkä meidän kädessä liittyvät kehityspolitiikkaan", Stocchetti toteaa.

EU:n kehityspolitiikka kehityspolitiikkaEUtalous Eurooppa Kehys ry

Lue myös

Henkilö puolilähikuvassa.

Eurooppalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöön suomalainen puheenjohtaja

Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen on valittu CONCORD-järjestön hallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2021–2023.
Eu:n lippuja suuren rakennuksen edustalla

EU:n kumppanuusneuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa etenevät hitaasti – Komissaari Jutta Urpilaiselta vaaditaan nyt diplomaattista taitoa

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi saada päätökseen kumppanuusneuvottelut, joita käydään unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välillä. Tehtävä on vaikea, sillä osapuolten intressit ovat hyvin erilaiset.
Sinisiä ilmapalloja, joissa EU:n lipun tähtiä

EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija

EU on lopettanut kuluneella rahoituskaudella monien keskitulotason maiden tukemisen, koska se haluaa keskittyä köyhimpiin maihin. Suurin osa maailman köyhistä elää kuitenkin juuri keskituloisissa maissa ja avun lopettaminen voi vaikeuttaa köyhyyden poistamista, varoittaa aiheesta väitellyt Riina Pilke.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Terassi, jonka reunalla mies katselee vuoristoiseen laaksoon.

Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen

Bhutan kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin maihin, mutta sen politiikka, joka korostaa onnellisuutta talouskasvun sijaan, kiinnostaa niin YK:ta kuin kansainvälisiä tutkijoitakin. Väitöskirjatutkija Päivi Ahonen ihastui Bhutanin puhtaaseen luontoon ja tutkii nyt, miten kestävän kehityksen filosofiaa toteutetaan maan opetusjärjestelmässä.
Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.

Tuoreimmat

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa
Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen
Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti
Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon
Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä
Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään
Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt
Ydinaseet kieltävä sopimus astui tänään voimaan – Suomalaisvaikuttajat vaativat Suomea liittymään sopimukseen
Uusi kehitysjournalismin palkinto toimittaja Taina Tervoselle – Artikkeli Kadonneiden laiva käsittelee Välimeren siirtolaisuutta ja Euroopan sulkeutuvia rajoja
Selvitys: Suomalaisyritykset ovat sitoutuneet ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mutta käytännön toimista viestitään nihkeästi

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman