Lupaus työstä toi oppositiolle voiton Ghanan vaaleissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lupaus työstä toi oppositiolle voiton Ghanan vaaleissa

Oppositiojohtaja Nana Akufo-Addo voitti Ghanan joulukuiset presidentinvaalit lupaamalla perustaa tehtaan jokaiseen 216 piirikuntaan ja turvata kasteluveden kaikille maanviljelijöille.

(IPS) -- Oppositiojohtaja Nana Akufo-Addo voitti Ghanan joulukuiset presidentinvaalit lupaamalla perustaa tehtaan jokaiseen 216 piirikuntaan ja turvata kasteluveden kaikille maanviljelijöille.

Keskusta-oikeistolaisen NPP-puolueen johtaja Akufo-Addo, 72, pääsi presidentiksi kolmannella yrittämällä. Hän päihitti istuvan presidentin John Mahaman keräämällä 54 prosenttia äänistä. Tulevan presidentin isä Edward Akufo-Addo johti vuonna 1957 itsenäistynyttä Ghanaa vuosina 1970–72.

NPP:n lupaus talouden vahvistamisesta ja työpaikoista näyttää vakuuttaneen äänestäjät yli 27 miljoonan asukkaan Ghanassa.

"Äänestin Nanaa, koska uskon, että hänen 'tehdas joka piirikuntaan' -politiikkansa takaa minulle työpaikan valmistumisen jälkeen", toista vuotta yliopistossa opiskeleva Modesta Bonsu sanoo.

Työtä ja vettä

Hallitsevan sosiaalidemokraattisen NDC-puolueen kampanja keskittyi infrastruktuurin kohentamiseen, mutta se ei vedonnut kansaan, vaikka energiaongelmat ovat jatkuvia ja sähkölaskut ovat nousseet pilviin. Äänestäjien suurimmat murheet olivat työttömyys, korkeat elinkustannukset ja korruptio.

Myös voittoisa NPP lupasi keventää sähköveroa ja parantaa energiansaantia. Paremmin puri kuitenkin lupaus tehtaista ja toinen iskulause "pato joka kylään", jonka toivotaan ratkaisevan kastelupulmia varsinkin maan pohjoisosissa.

Pienviljelijöiden yhdistyksen entinen puheenjohtaja Mohammed Adam Nashiru uskoo, että myös maaseudulle syntyy uusia työpaikkoja.

"Nana Addo on luvannut tukea maatalouden koneistamishanketta, joka mahdollistaa traktorien ja muiden laitteiden saamisen pientilallisten yhteiskäyttöön. Toivomme, että näin syntyy työtä, joka hillitsee maaltapakoa", hän sanoo.

Korruptio ja verotus

Mahaman vaalitappiota selittävät monet hänen hallitustaan liipanneet korruptiopaljastukset, joissa puhuttiin kymmenien miljoonien eurojen hävikistä. Lisäksi valtion velka kolminkertaistui hänen neljä vuotta kestäneellä kaudellaan.

Ghanan ylipiston taloustieteilijä Adu Owusu Sarkodie uskoo, että Ghana olisi pärjännyt vähemmällä velanotolla tukkimalla verotusjärjestelmän porsaanreiät.

"Taistelemalla korruptiota vastaan Nana voi rahoittaa lupaamansa työpaikat ja kastelujärjestelmät", Sarkodie arvioi.

Taloustieteilijät lisäävät tulevan presidentin työlistalle myös ulkomaisen velan vähentämisen sekä korkean inflaation ja korkotason nujertamisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia