Luonnonvarojen kulutus kasvaa nopeammin kuin väestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luonnonvarojen kulutus kasvaa nopeammin kuin väestö

Maailma ei ole mennyt oikeaan suuntaan vuoden 1992 Rio de Janeiron ympäristö- ja kehityskonferenssin jälkeen, varoittaa YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Metsätuhoja Indonesiassa. (Kuva: Rainforest Action Network / cc 2.0)

Tarvitaan nopeaa ja yksimielistä toimintaa, jotta voitaisiin estää resurssipula ja varmistaa, että ihmisen toiminta ei tuhoa ympäristöä, varoittaa YK:n ympäristöohjelma UNEP tuoreessa raportissaan.

Raportti tarkastelee maapallon ympäristökehitystä vuoden 1992 Rio de Janeiron ympäristö- ja kehityskonferenssin jälkeen. Se tarjoaa samalla tietoa vuoden 2012 Rio+20-kokousta varten. Kokouksessa tarkastellaan, miten maailma on edennyt kestävän kehityksen edistämisessä ensimmäisen kokouksen jälkeen.

Raportin mukaan kasvihuonekaasupäästöjen kasvu, biodiversiteetin ehtyminen ja luonnonvarojen lisääntyvä käyttö kaipaavat lisää huomiota päättäjiltä.

Maailman luonnonvarojen käyttö lisääntyi 40 prosentilla vuosina 1992–2005 – paljon nopeammin kuin väestö. Parinkymmenen vuoden aikana maailmasta on myös hävinnyt 300 miljoonaa hehtaaria metsää, merenpinta on noussut 2,5 millimetriä vuodessa ja biodiversiteetti on vähentynyt 12 prosentilla. Hiilidioksidipäästöt kasvavat yhä, ja päästöistä 80 prosenttia syntyy vain 19 maassa, raportti kertoo.

Toisaalta raportti muistuttaa, että monet ympäristökysymykset, joihin vasta tutustuttiin vuonna 1992, ovat nyt osa normaalia päätöksentekoa monissa maissa kansalaisyhteiskunnan ja kuluttajien ansiosta.

Kierrätys, ekomerkit ja luomutuotteet ovat yleistyneet, samoin uusiutuvan energian käyttö. Esimerkiksi aurinkoenergian käyttö on lisääntynyt lähes 30 000 prosentilla vuoden 1992 jälkeen.

Lisää uusi kommentti