Luonnonsuojelu tuottaa tulosta Nepalissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luonnonsuojelu tuottaa tulosta Nepalissa

Tiikerien määrä on kasvanut tehokkaiden suojelutoimien ansiosta.

(IPS) -- Nepal on ottanut merkittäviä askelia erittäin uhanalaisen tiikerin suojelussa. Köyhä Himalajan valtio on menestynyt metsien ja luonnon lajirunsauden suojelussa muutenkin.

Vuonna 2009 Nepalin luonnossa laskettiin olevan jäljellä vain 121 tiikeriä, mutta suojelutoimien ansiosta määrä oli vuonna 2013 jo 198.

Luonnonvaraisia tiikereitä elää 13 Aasian maassa, joista Nepal otti ensimmäisenä käyttöön Maailman luonnonsäätiön (WWF) uuden tehostetun suojelumenetelmän maaliskuussa. Tavoitteena on tuplata tiikerien määrä luonnossa vuoteen 2022 mennessä.

Lähes neljännes maista suojeltu

Nepal näyttää mallia luonnonsuojelussa. Sen 20 suojelualuetta kattavat yli 34 000 neliökilometriä ja 23 prosenttia maapinta-alasta. Nepal kuuluu maailmassa 20:n eniten maitaan suojelleen valtion joukkoon. Suomen pinta-alasta on suojeltu noin 9 prosenttia.

Nepalissa on kymmenen kansallispuistoa, kolme luonnonpuistoa, yksi metsästysreservaatti, kuusi suojelualuetta ja yli 5 600 hehtaaria puskurivyöhykkeitä kansallispuistojen ympärillä.

Suojelun avulla pyritään pelastamaan 118 ainutlaatuista ekosysteemiä sekä uhanalaisia lajeja, joihin kuuluu 55 nisäkästä, 149 lintua ja lukemattomia kasveja. Esimerkiksi intiansarvikuonoja oli vuonna 2006 jäljellä Nepalissa 354 yksilöä, mutta 2011 jo 534.

Kylät mukana

"Suojeluhankkeidemme onnistuminen johtuu paljolti läheisestä yhteistyöstä kyläyhteisöjen kanssa. Niiden elinkeinot ovat riippuvaisia luonnon monimuotoisuuden säilymisestä", selittää Sher Singh Thagunna Nepalin luonnonsuojeluvirastosta.

Esimerkiksi salametsästyksen torjuntaan kansallispuistoissa on värvätty 3 500 paikallista nuorta.

Yhteistyö on saanut vauhtia kymmenen viime vuoden aikana. Itä-Nepalissa sijaitseva Kanchenjungan suojelualue siirrettiin vuonna 2006 ensimmäisenä paikallisen komitean hoitoon. Kansallispuistoja ympäröiviä puskurivyöhykkeitä hoitavat niiden 700 000 asukasta.

Salametsästys tyrehtyi

Metsäkatoa on suitsittu ja metsien kestävää käyttöä edistetty yhteisömetsillä. Vuonna 2013 niiden piirissä oli 1,7 miljoonaa hehtaaria metsää ja 2,2 miljoonaa kotitaloutta.

Köyhyyden ja metsäkadon torjuntaa on yhdistetty kannustamalla metsän antimien kestävää hyödyntämistä. Samalla kun on suojeltu 42 000 hehtaaria metsää, on autettu tuhansia perheitä hankkimaan elantoa.

Nepalin luonnonsuojeluponnistukset eivät olisi onnistuneet ilman poliittisen johdon vahvaa sitoutumista, sanoo Nepalin WWF:n suojeluohjelmien johtaja Ghanashyam Gurung. Sen ansiosta myös salametsästys on saatu aisoihin niin, ettei kahden vuoden aikana ole tullut esiin yhtään tapausta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia