Luonnonkatastrofit ajavat pakolaiseksi useammin kuin konfliktit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luonnonkatastrofit ajavat pakolaiseksi useammin kuin konfliktit

Luonnonkatastrofien aiheuttama pakolaisuus kasvanee tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen edetessä, ennustetaan tuoreessa raportissa.

Luonnonkatastrofit ajoivat viime vuonna lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä pakolaiseksi kuin 1970-luvulla. Syynä on kaupunkiväestö kasvu ja keskittyminen etenkin kaikkein haavoittuvimmissa maissa, käy ilmi tuoreesta raportista.

Norjan pakolaisneuvoston alaisen, maan sisäistä pakolaisuutta analysoivan IDMC-keskuksen mukaan viime vuonna noin 22 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan luonnonkatastrofien vuoksi. Määrä on lähes kolme kertaa niin suuri kuin konflikteja pakenevien määrä.

Noin 87 prosenttia pakolaisista oli aasialaisia. Yksi suurimmista katastrofeista oli Filippiinien taifuuni Haiyan, joka ajoi 4,1 miljoonaa ihmistä kodeistaan – enemmän kuin Euroopassa, Pohjois-Americassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Oseaniassa yhteensä. Yhteensä luonnonkatastrofeja oli viime vuonna noin 600, raportissa lasketaan.

Raportin tekijöiden mukaan luonnonkatastrofien aiheuttama pakolaisuus on yleistyvä ilmiö ilmastonmuutoksen vuoksi. Sen mukaan niiden ehkäisemiseksi voidaan tehdä kuitenkin enemmän.

"Useimmat katastrofit ovat yhtä paljon ihmisen tekemiä kuin luonnollisia. Parempi kaupunkisuunnittelu, tulvasuojat ja rakennusstandardit ehkäisisivät suuren osan vaikutuksista", sanoo IDMC:n johtaja Alfred Zamudio.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia