Lumi tappaa kašmirvuohia Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lumi tappaa kašmirvuohia Aasiassa

Lämpimien pašminahuivien tuottajat kuolevat kylmään ja nälkään.

(IPS) -- Intian Kašmirissa ja Tiibetissä valmistetut pašminahuivit tunnetaan lämpimyydestään, mutta tuhansittain kašmir- eli pašminavillaa tuottavia vuohia on kuollut kylmään ja nälkään.

Changpa-paimentolaiskansa hoitaa lampaita, jakkihärkiä ja vuohia maailman katoksi kutsutulla seudulla, jossa lämpötilat putoavat 35 miinusasteeseen. Lunta satoi alueella ennen vain vähän, mutta tilanne on muuttunut. Aiemmin tänä vuonna raskas lumivaippa peitti vähäisen kasvillisuuden, joka olisi kelvannut karjalle rehuksi.

"Se oli toinen kova lumituisku viiden vuoden aikana. Tämä on uutta ja huolestuttaa meitä kovasti", kertoo Kharnakissa vuohia kasvattava Bihkit Angmo.

Laitumien löytäminen vaikeutui jo viime vuoden kesällä, jolloin kuivuus poltti maan karrelle. Tänä kesänä sulava lumi sai maan viheriöimään, mutta alueviranomaisten mukaan oikutteleva ilmasto oli sitä ennen surmannut liki 25 000 vuohta.

Changthangissa elää noin 2 500 changpa-perhettä, joilla on 200 000 vuohta. Vuohi tuottaa vuodessa neljänneskilon kašmirvillaa, ja siitä maksetaan 26 euroa kilolta. Aito pašminahuivi maksaa 150–450 euroa.

Yhä useampi paimentolaisperhe kuitenkin luopuu ammatistaan ja muuttaa kaupunkiin. Nykytahdilla vuohien kasvatus loppuu alueella 20 vuodessa, viranomaiset arvioivat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia