Luksustalojen solidaarisuusvero kangertaa Costa Ricassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luksustalojen solidaarisuusvero kangertaa Costa Ricassa

Keskiamerikkalainen Costa Rica on ryhtynyt verottamaan luksusasumista kootakseen varoja slummien kohentamiseen. Solidaarisuusveron maksaminen lähti kuitenkin kangertaen liikkeelle.

Keskiamerikkalainen Costa Rica on ryhtynyt verottamaan luksusasumista kootakseen varoja slummien kohentamiseen. Solidaarisuusveron maksaminen lähti kuitenkin kangertaen liikkeelle.

Veron ensimmäistä eräpäivää lykättiin vuodenvaihteesta tammikuun puoliväliin. Silti kokoon saatiin alle kolmannes odotetusta summasta, valtiovarainministeriö myöntää.

Verolle on pantu yli 126 000 euron arvoiset asunnot. Kiinteistönvälittäjien mukaan arviointiperusteet ovat alakantissa asuntojen markkinahintoihin verrattuna.

Ministeriö laski veron tuottavan 15 miljoonaa euroa, mutta kokoon saatiin vain 3,9 miljoonaa.

Ministeriön mukaan Costa Ricassa on 10 000 luksusasuntoa, mutta veron maksoi vain 3 000 omistajaa.

"Käymme maksun laistaneiden kimppuun", valtiovarainministeri Jenny Phillips vakuuttaa.

Costa Rican parlamentti hyväksyi solidaarisuusveroksi kutsutun uuden maksun yksimielisesti. Sitä on määrä periä kymmenen vuoden ajan 0,25-0,55 prosenttia riippuen asunnon arvosta, joka tarkistetaan kolmen vuoden välein.

Asuntoministeri Clara Zomerin mukaan veron tuotolla aiotaan päästä eroon slummeista ja tarjota säälliset asunnot äärimmäisessä köyhyydessä eläville.

Hankkeen puuhamiehenä ollut kansanedustaja Federico Tinoco edustaa presidentti Oscar Ariasin kansallista vapautuspuoluetta. Hänen mielestään veron perintäaikaa pitäisi saman tien pidentää, koska "slummeja ei hävitetä kymmenessä vuodessa."

Verottajalla on kolme vuotta aikaa panna maksajat kuriin. Valtiovarainministeriön mukaan hommasta selvitään vuodessa, koska kohteet ovat selvillä ja niistä on jopa ilmakuvat.

Niillä, jotka katsovat saneensa verolipun väärin perustein, on vuosi aikaa valittaa.

Kiinteistö- ja veroasiantuntijoiden mukaan osasyitä veron heikkoon tuottoon ovat koko asian sekavuus ja uudet menetelmät, kuten sähköiset ilmoitukset, joihin kansalaiset eivät ole tottuneet.

Kokoon saadut roposet on jo ohjattu slummien sanitaation ja elinympäristön kohentamiseen.

Asuntoministeri Zomerin mukaan maassa on 400 hökkelikylää, joissa asuu 40 000 perhettä. Tähänastiset tulot eivät hänen mukaansa riitä kuin yhden alueen kohentamiseen.

Ministeriöllä on kuitenkin hankkeeseen oma 88 miljoonan euron määräraha, jota veron on määrä täydentää, Zomer jatkaa.

4,5 miljoonan asukkaan Costa Rica kuuluu Latinalaisen Amerikan vauraimpiin maihin, mutta nykyisen talouskriisin aikana köyhien osuus on kääntynyt kasvuun.

Vielä 1980-luvulla köyhiä oli 40 prosenttia, mutta vuonna 2007 osuus oli pudonnut ennätysalas, 16,7 prosenttiin. Viime vuonna se kiipesi 18,5 prosenttiin. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on noussut 3,5:stä 4,2 prosenttiin.

"Köyhyys on täällä erilaista kuin ympäröivissä maissa, koska Costa Ricassa on verrattain kattava sosiaaliturva", valtio-opin professori César Zúñiga sanoo.

Tilanne on hänen mukaansa johtanut paradoksiin, jossa oman asunnon hankinta on vaikeinta keskiluokalle. Sille ei ole tarjolla yhteiskunnan tukea, muttei myöskään pankkilainaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia