Loppuvatko turvapaikanhakijoiden käännytykset Kreikkaan? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Loppuvatko turvapaikanhakijoiden käännytykset Kreikkaan?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pohtii parhaillaan, onko Belgia toiminut Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti käännyttäessään afganistanilaisen turvapaikanhakijan Kreikkaan. Päätös voi

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pohtii parhaillaan, onko Belgia toiminut Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti käännyttäessään afganistanilaisen turvapaikanhakijan Kreikkaan. Päätös voi vaikuttaa kaikkien EU-maiden käännytyspolitiikkaan.

Jos tuomioistuin katsoo, että afgaanihakijan oikeuksia on loukattu eikä Kreikkaan käännytys ole Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukainen, Kreikkaan palautukset lakkaavat ainakin siihen asti, kunnes tilanne maassa kohenee. Vastakkainen ratkaisu vahvistaisi Euroopan turvapaikkajärjestelmän eriarvoisuutta sekä syventäisi Kreikan vaikeuksia hallita tilannetta.

Käännytykset perustuvat ns. Dublin-asetukseen, jonka mukaan turvapaikanhakijan hakemus käsitellään siinä EU-maassa, johon hän ensin saapuu. Suuri osa Dublin-käännytyksistä suuntautuu Etelä-Euroopan maihin, joissa maahan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä on Euroopan korkeimpia. Ihmisoikeuksien näkökulmasta turvapaikanhakijan asema on kyseenalainen erityisesti Kreikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia