Lonely Planetin Burma-opas "likaisten listalle" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lonely Planetin Burma-opas "likaisten listalle"

Maailman suurin matkaopaskirjojen kustantaja Lonely Planet on noussut Burman (Myanmar) sotilasjohtoa arvostelevan liikkeen silmätikuksi. Syynä on yhtiön haluttomuus vetää Burma-opastaan markkinoilta. Lontoossa päämajaansa pitävä kansainvälinen liike kritisoi opasta siitä, että vaikka se esittää myös opposition näkemyksiä, maahan saapuvat turistit joutuvat antamaan rahaa hallitsevien kenraalien taskuihin. Kustantaja taas haluaa jättää päätöksen matkailusta valistuneen lukijan omalle vastuulle.

"Kehotamme boikotoimaan Lonely Planetia, sillä vaikka se esittää myös meidän (Burman opposition) näkemyksiä, maahan saapuvat turistit joutuvat antamaan rahaa hallitsevien kenraalien taskuihin", Australiassa vieraileva Burman keskusammattijärjestön ihmisoikeusosaston sihteeri Saw Min Lwin sanoo.

"Jokaiselta matkailijalta peritään 200 dollarin (174 euron) maksu, ja miltei kaikki majapaikat, ravintolat ja bussiyhtiöt ovat huumekauppiaiden tai sotilaiden hallinnassa."

"Maa on kaunis ja ihmiset mukavia, mutta kehotan silti pysymään poissa siihen asti, kun Burmaan saadaan demokratia", hän jatkaa.

Pienestä perheyrityksestä maailmanlaajuiseksi kasvanut Lonely Planet sanoo edistävänsä vastuullista matkailua. Yhtiön edustajan Anna Bolgerin mukaan se ei vedä Burman-opastaan markkinoilta, vaan "jättää valistuneen matkailijan päätettäväksi, mennäkö Burmaan vai ei."

Lontoossa päämajaansa pitävä kansainvälinen liike Burman demokratian puolesta saavutti marraskuun alussa merkittävän voiton, kun "likaisen listan" kärjessä aiemmin ollut tupakkayhtiö British American Tobacco päätti lopulta vetäytyä Burmasta.

Muut Euroopan unionin jäsenmaat ovat yhtyneet Britannian ulkoministeriön kantaan, joka kehottaa matkailuyrityksiä pidättymään yhteistyöstä Burman kanssa.

Burman virallisten tilastojen mukaan maassa kävi vuosina 2001-2002 noin 160 000 turistia, joista 60 prosenttia tuli Aasiasta ja noin kolmannes Länsi-Euroopasta.

Burmaa hallitsevaa sotilasjunttaa syytetään räikeistä ihmisoikeuksien loukkauksista ja demokratian tukahduttamisesta. Maan Nobel-palkittu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on ollut kotiarestissa tai muiden rajoitusten alaisena toistakymmentä vuotta.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia