Uutiset Ympäristö

Lintubongarien suosima matkailukohde edistää Victoriajärven suojelua Keniassa

Paikallisten nuorten ympäristöryhmä keksi kaksi vuotta sitten esittää Victoriajärven Winaminlahteen asti ulottuvan lietemaan muuttamista matkailukohteeksi. Nyt alue on turistien suosima lintujenbongauspaikka.
Puusilta ja huvimaja ruovikon keskellä
Dunga Beachin museossa kävelysillalla on näytteillä perinteistä käsityötaitoa tarvekaluista soittimiin ja vaatteisiin. Esineet ovat pääosin paikallisten naisryhmien valmistamia. (Kuva: Isaiah Esipisu / IPS)

(IPS) -- Luke Oromo saapuu Dunga Beachille, Kenian Kisumun kaupungin ulkolaidalle yhdentoista maissa lauantaiaamupäivällä. Hän suuntaa suoraa päätä rakennelmalle, joka tunnetaan nimellä Dungan papyruskävelysilta.

Hän maksaa noin 1,7 euron päivämaksun ja liittyy viiden muun vierailijan seuraan kävelysillalla, joka on rakennettu kosteikkosuon ylle Victoriajärven rannalla. Oromo istuutuu ulkoilmakahvilaan, tilaa juoman ja nauttii näkymästä Afrikan suurimmalle järvelle.

Siinä on hyvä bongailla lintuja. Voi nähdä harvinaisen ja uhanalaisen suokeltakertun tai ugandanmetsäkerttusen tai papyrushempon – kaikki nimenomaan papyrusta kasvavalle kosteikolle tyypillisiä lajeja.

On vaikea uskoa, että vain muutama vuosi sitten Dunga Beach oli pahoin saastunut, ja sen saasteet levisivät laajemmallekin Victoriajärveen.

Vesiensuojelua ja lisätuloja nuorille

Kaksi vuotta sitten paikallisten nuorten ympäristöryhmä esitti Victoriajärven Winaminlahteen asti ulottuvan lietteisen marskimaan muuttamista matkailukohteeksi. Ryhmä sai rahallista tukea Ranskan Kenian-suurlähetystöltä.

”Päätavoitteemme oli luoda lisätuloja nuorille ja samalla suojella vesiympäristöä”, ryhmän vetäjä Samuel Owino sanoo.

Mies puolilähikuvassa lintuesite kädessä
Opas Edgar Ochieng esittelee nuorten ympäristöryhmän kokoamaa käsikirjaa Dunga Beachin linnuista. (Kuva: Isaiah Esipisu / IPS)

Alueella oppaana työskentelevä Edgar Ochieng, 28, kertoo, että kävelysillasta ja sille pystytetystä pienestä museosta on tullut täydellinen turistikohde paikallisille ja ulkomaisille vierailijoille.

”Paikallisista vieraista suurin osa on opiskelijoita maan eri puolilta. He saapuvat viikonloppuisin päiväsaikaan tutustumaan pieneen museoomme, jossa on näytteillä perinteistä käsityötaitoa – täällä tehtyjä soittimia, tarve-esineitä, koristeita ja asuja. Naisryhmät ovat valmistaneet useimmat näistä esineistä”, Ochieng sanoo.

Owino huomauttaa, että monet ulkomaiset vieraat tulevat mieluiten hyvin varhain aamulla. Dungan ympäristöryhmän kokoaman käsikirjan mukaan papyrusruovikossa sujahtelee 46 harvinaista lintulajia. Turistit haluavat bongata niistä mahdollisimman monta.

Kosteikosta tehtiin suojelualue samaan aikaan kävelysillan rakentamisen kanssa. Rannalla toimineet kaupat ja ruokapaikat siirrettiin paikallishallinnon avustuksella kauemmas vedestä. Osassa niistä oli käymälöitä suoraan veden päällä ja jätökset tippuivat järveen. Nyt kun ravintolat ovat rannan takana, kosteikon tila on kohentunut.

Tuhokasvista arvoraaka-aineeksi

Noin sadan metrin päässä kävelysillasta on biokaasutehdas, joka tuottaa päivässä noin 50 000 litraa etanolikaasua. Pääraaka-aineena on järvellä villinä rehottava vesihyasintti.

Erittäin nopeasti kasvavaa ja leviävää vesihyasinttia on Victoriajärvellä pahimmillaan niin runsaasti, ettei veden pintaa näe eivätkä veneet pysty kulkemaan siinä. Vesihyasintti ja levät ovat järkyttäneet järven ekosysteemiä ja pienentäneet Victoriajärven kalakantoja.

Suuri syypää on maatalous järven ympärillä. Maatiloilta on valunut järveen lannoitteita ja muita kemikaaleja, jotka ovat ruokkineet niin vesihyasinttia kuin leviäkin.

Lisäksi teollisuus Kisumun sekä Victoriajärven muiden rantavaltioiden, Ugandan ja Tansanian, kaupunkien ympärillä on muuttanut järven paikoitellen suoranaiseksi terveysriskiksi. Vaatii vielä paljon työtä ja ennen muuta yhteistyötä ennen kuin järvi on pelastettu.

Dungan papyruskävelysilta ja Dunga Beachin puhdistaminen ovat siinä hyvä alku.

Ympäristö ympäristöbiodiversiteettisuojelu Kenia Suomen IPS

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylhäältäpäin otettu kuva kylästä.

Finnwatch: Outokummun alihankkijan kaivos saastuttaa alkuperäiskansan elinaluetta Brasilian Amazonilla

Suomalainen teräsyhtiö Outokumpu ostaa ferronikkeliä pahamaineiselta brasilialaiselta kaivosyhtiöltä Valelta, joka on saastuttanut xikrin-alkuperäiskansan joen, käy ilmi Finnwatchin tutkimuksesta. Järjestön mukaan yhtiö on laiminlyönyt alihankintaketjunsa valvonnan ja sivuuttanut valtion omistajaohjauksen suositukset.
Vanha kivikirkko.

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.
Nepalinkielisten kirjojen selkämyksiä hyllyssä.

Nepalissa puhutaan 129:tä kieltä, mutta vähemmistökieliä uhkaa häviäminen

Nepalin valtio on ajanut kuningas Mahendran valtakaudesta 1955–1972 lähtien nepalia maan yleiskieleksi, ja lapsiaan kouluttaville vanhemmille on tullut tärkeimmäksi lasten nepalin ja englannin taito. Niinpä monia vähemmistökieliä ei enää puhuta.
Nuori kasvomaskilla suojautunut nainen tietokoneen ääressä.

Raportti: Kaksi kolmasosaa köyhistä maista on leikannut koulutusbudjettiaan koronapandemian aikana – Koulutuksen epätasa-arvo uhkaa syventyä

Jo ennen koronapandemiaa rikkaat maat käyttivät noin 177 kertaa enemmän rahaa koulutukseen oppilasta kohti kuin matalan tulotason maat. Nyt kuilu uhkaa leventyä, käy ilmi Maailmanpankin ja Unescon raportista.
Poika seisoo kuraisella maalla, joka täynnä jätettä.

Äärimmäiset sääilmiöt ja talouskriisi ovat ajaneet lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä ruokapulaan Keski-Amerikassa – Moni suunnittelee muuttoa muualle

Keski-Amerikan niin sanotun kuivan käytävän maat kärsivät nyt myös koronan aiheuttamasta talouskriisistä. Toipuminen kestää pitkään, ennustaa Maailman ruokaohjelma.

Tuoreimmat

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan
Nepalissa puhutaan 129:tä kieltä, mutta vähemmistökieliä uhkaa häviäminen
Raportti: Kaksi kolmasosaa köyhistä maista on leikannut koulutusbudjettiaan koronapandemian aikana – Koulutuksen epätasa-arvo uhkaa syventyä
Äärimmäiset sääilmiöt ja talouskriisi ovat ajaneet lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä ruokapulaan Keski-Amerikassa – Moni suunnittelee muuttoa muualle
Siviiliuhrien määrä on kasvanut Afganistanissa rauhanneuvotteluiden alkamisen jälkeen – Yli 3 000 ihmistä kuoli viime vuonna konfliktissa
Finnwatch: Outokummun alihankkijan kaivos saastuttaa alkuperäiskansan elinaluetta Brasilian Amazonilla
Yli viisi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Kongossa kahden viime vuoden aikana – ”Maailma näyttää olevan yhä välinpitämättömämpi”, sanoo Unicef
Lähes kolmasosa Australian vangeista on alkuperäiskansojen jäseniä – Oikeusjärjestelmä passittaa vankilaan jopa vain 10-vuotiaita
Etelä-Sudanissa soditaan jatkuvasti, koska vallanjakojärjestelmä on yksipuolinen – ”Ainoa tapa hallita maata rauhanomaisesti on radikaali konsensus”, sanoo tutkija
Edes musta surma ei lopettanut kaupungistumista – Siksi maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelusta pitää luopua, sanoo kestävämpiä kaupunkeja edistävä Paula Pennanen

Luetuimmat

Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen
Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Kymmenen vuotta sitten maailma iloitsi Myanmarin demokratisoitumisesta, nyt armeija on taas vallassa – Mitä oikein tapahtui?
Ennuste Jemeniin: Tänä vuonna jo puolet Jemenin alle 5-vuotiaista kärsii nälästä – ”Täysin ihmisen aiheuttamaa”
Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen
Edes musta surma ei lopettanut kaupungistumista – Siksi maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelusta pitää luopua, sanoo kestävämpiä kaupunkeja edistävä Paula Pennanen
Amnesty vetoaa turkulaisen lähihoitajan puolesta – Uhkana palautus Afganistaniin
Kehitysmaiden koronarokoteoperaatio alkaa kaukaa takamatkalta – Rikkaat maat ovat tukeneet kansainvälistä Covax-mekanismia mutta kiilanneet sen ohi neuvotteluissa
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat 57:ää valtiota kotiuttamaan naiset ja lapset Syyrian leireiltä – ”Häpeälistalta” löytyy myös Suomi