Uutiset Ilmastonmuutos

Lihansyöntiä vähennettävä etenkin rikkaissa maissa

Lihankulutuksen vähentäminen pienentäisi merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Tutkimuksen mukaan pienilläkin teoilla voi olla merkitystä.
Kerroshampurilainen ja ranskalaiset.
Jos hampurilaispihvi koostuisi 30 prosenttisesti sienistä, päästöt vähenisivät jo merkittävästi. (Kuva: Chichacha / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jopa 15 prosenttia kasvihuonepäästöistä aiheutuu lihakarjan kasvatuksesta, joten lihansyönnin vähentäminen olisi merkittävä askel kohti ilmastonmuutoksen torjumista tai hidastamista.

Lihankulutus on erityisen suurta rikkaissa maissa, joten muutoksen olisi lähdettävä sieltä.

Tutkijoiden mukaan jo pienilläkin teoilla voi olla merkitystä. Jos esimerkiksi Yhdysvalloissa hampurilaispihveihin sekotettaisiin 30 prosentin verran sieniä, päästöt vähenisivät 2,3 miljoonan auton tuottamien kasvihuonepäästöjen verran, todetaan World Resources Institute (WRI) tutkimusinstituutissa.

”Sienien lisääminen tekee pihvistä jopa lihapihviä maukkaampaa. Lisäksi pihvi on näin terveellisempi”, kommentoi WRI:n tutkija Daniel Vennard Reutersille.

Yhdysvalloissa lihankulutus on erityisen suurta. WRI arvioi, että maassa syödään noin 10 miljardia hampurilaista vuodessa. Lihasienipihvejä saa kuitenkin jo supermarketeista ja niitä on myös tarjolla joissain koulu- ja työpaikkaruokaloissa.

Parasta tietysti olisi, jos liha korvattaisiin kokonaan kasvipohjaisilla tuotteilla. Vaikka kasvissyönti on lisääntynyt ja nostamassa imagoaan, tutkijat muistuttavat, että joillekin kasvisruoka voi olla pelkän imagon vuoksi luotaantyöntävä ajatus ja jotkut kokevat lihansyönnistä luopumisen vaikeaksi makunautinnon tai tottumuksen vuoksi.

Jo kuitenkin pelkästään ruokalistojen suunnittelulla voi olla merkitystä kasvisyönnin lisäämiseksi. Käyttäytymistieteen tutkija Linda Baconin mukaan kasvisruokaa tilataan todennäköisemmin, jos se on ruokalistalla tasa-arvoisesti liharuokien seassa. Jos kasvisruoat on listattu ruokalistan perälle oman otsikon alle, asiakkaat tilaavat kasvisruokaa jopa 56 prosenttia epätodennäköisemmin.

Myös ruokien nimillä on merkitystä. Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan esimerkiksi makunautintoa korostavat termit kuten ”rapeat sipulirenkaat” ja ”voissa paistettu täyteläinen maissi” myy paremmin, kuin jos samoja ruokia myytäisiin terveysvaikutuksia korostavilla käsitteillä.

Ilmastonmuutos ruokaterveysilmastonmuutos Yhdysvallat

Lue myös

Jäälohkareita Grönlannissa

Uusi ilmastoraportti: Merenpinta voi nousta yli metrin vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei vähennetä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli julkaisi tänään uuden raporttinsa valtameristä sekä kryosfääristä eli kylmistä alueita. Sen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa kaiken aikaa merenpinnan nousua.
Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä