Lihansyöntiä vähennettävä etenkin rikkaissa maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lihansyöntiä vähennettävä etenkin rikkaissa maissa

Lihankulutuksen vähentäminen pienentäisi merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Tutkimuksen mukaan pienilläkin teoilla voi olla merkitystä.

Kerroshampurilainen ja ranskalaiset.

Jos hampurilaispihvi koostuisi 30 prosenttisesti sienistä, päästöt vähenisivät jo merkittävästi. Kuva: Chichacha / Flickr.com / CC BY 2.0 DEED.

Jopa 15 prosenttia kasvihuonepäästöistä aiheutuu lihakarjan kasvatuksesta, joten lihansyönnin vähentäminen olisi merkittävä askel kohti ilmastonmuutoksen torjumista tai hidastamista.

Lihankulutus on erityisen suurta rikkaissa maissa, joten muutoksen olisi lähdettävä sieltä.

Tutkijoiden mukaan jo pienilläkin teoilla voi olla merkitystä. Jos esimerkiksi Yhdysvalloissa hampurilaispihveihin sekotettaisiin 30 prosentin verran sieniä, päästöt vähenisivät 2,3 miljoonan auton tuottamien kasvihuonepäästöjen verran, todetaan World Resources Institute (WRI) tutkimusinstituutissa.

”Sienien lisääminen tekee pihvistä jopa lihapihviä maukkaampaa. Lisäksi pihvi on näin terveellisempi”, kommentoi WRI:n tutkija Daniel Vennard Reutersille.

Yhdysvalloissa lihankulutus on erityisen suurta. WRI arvioi, että maassa syödään noin 10 miljardia hampurilaista vuodessa. Lihasienipihvejä saa kuitenkin jo supermarketeista ja niitä on myös tarjolla joissain koulu- ja työpaikkaruokaloissa.

Parasta tietysti olisi, jos liha korvattaisiin kokonaan kasvipohjaisilla tuotteilla. Vaikka kasvissyönti on lisääntynyt ja nostamassa imagoaan, tutkijat muistuttavat, että joillekin kasvisruoka voi olla pelkän imagon vuoksi luotaantyöntävä ajatus ja jotkut kokevat lihansyönnistä luopumisen vaikeaksi makunautinnon tai tottumuksen vuoksi.

Jo kuitenkin pelkästään ruokalistojen suunnittelulla voi olla merkitystä kasvisyönnin lisäämiseksi. Käyttäytymistieteen tutkija Linda Baconin mukaan kasvisruokaa tilataan todennäköisemmin, jos se on ruokalistalla tasa-arvoisesti liharuokien seassa. Jos kasvisruoat on listattu ruokalistan perälle oman otsikon alle, asiakkaat tilaavat kasvisruokaa jopa 56 prosenttia epätodennäköisemmin.

Myös ruokien nimillä on merkitystä. Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan esimerkiksi makunautintoa korostavat termit kuten ”rapeat sipulirenkaat” ja ”voissa paistettu täyteläinen maissi” myy paremmin, kuin jos samoja ruokia myytäisiin terveysvaikutuksia korostavilla käsitteillä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia