Uutiset Ilmastonmuutos

Lihansyöntiä vähennettävä etenkin rikkaissa maissa

Lihankulutuksen vähentäminen pienentäisi merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Tutkimuksen mukaan pienilläkin teoilla voi olla merkitystä.
Kerroshampurilainen ja ranskalaiset.
Jos hampurilaispihvi koostuisi 30 prosenttisesti sienistä, päästöt vähenisivät jo merkittävästi. (Kuva: Chichacha / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jopa 15 prosenttia kasvihuonepäästöistä aiheutuu lihakarjan kasvatuksesta, joten lihansyönnin vähentäminen olisi merkittävä askel kohti ilmastonmuutoksen torjumista tai hidastamista.

Lihankulutus on erityisen suurta rikkaissa maissa, joten muutoksen olisi lähdettävä sieltä.

Tutkijoiden mukaan jo pienilläkin teoilla voi olla merkitystä. Jos esimerkiksi Yhdysvalloissa hampurilaispihveihin sekotettaisiin 30 prosentin verran sieniä, päästöt vähenisivät 2,3 miljoonan auton tuottamien kasvihuonepäästöjen verran, todetaan World Resources Institute (WRI) tutkimusinstituutissa.

”Sienien lisääminen tekee pihvistä jopa lihapihviä maukkaampaa. Lisäksi pihvi on näin terveellisempi”, kommentoi WRI:n tutkija Daniel Vennard Reutersille.

Yhdysvalloissa lihankulutus on erityisen suurta. WRI arvioi, että maassa syödään noin 10 miljardia hampurilaista vuodessa. Lihasienipihvejä saa kuitenkin jo supermarketeista ja niitä on myös tarjolla joissain koulu- ja työpaikkaruokaloissa.

Parasta tietysti olisi, jos liha korvattaisiin kokonaan kasvipohjaisilla tuotteilla. Vaikka kasvissyönti on lisääntynyt ja nostamassa imagoaan, tutkijat muistuttavat, että joillekin kasvisruoka voi olla pelkän imagon vuoksi luotaantyöntävä ajatus ja jotkut kokevat lihansyönnistä luopumisen vaikeaksi makunautinnon tai tottumuksen vuoksi.

Jo kuitenkin pelkästään ruokalistojen suunnittelulla voi olla merkitystä kasvisyönnin lisäämiseksi. Käyttäytymistieteen tutkija Linda Baconin mukaan kasvisruokaa tilataan todennäköisemmin, jos se on ruokalistalla tasa-arvoisesti liharuokien seassa. Jos kasvisruoat on listattu ruokalistan perälle oman otsikon alle, asiakkaat tilaavat kasvisruokaa jopa 56 prosenttia epätodennäköisemmin.

Myös ruokien nimillä on merkitystä. Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan esimerkiksi makunautintoa korostavat termit kuten ”rapeat sipulirenkaat” ja ”voissa paistettu täyteläinen maissi” myy paremmin, kuin jos samoja ruokia myytäisiin terveysvaikutuksia korostavilla käsitteillä.

Ilmastonmuutos ruokaterveysilmastonmuutos Yhdysvallat

Lue myös

Havupuiden runkoja, taustalla järvi

Koronaviruspandemia pakottaa hakemaan elämyksiä muualta kuin kuluttamisesta – Samalla se voi toimia kestävän elämäntavan oppituntina

Kaikki joutuvat nyt muuttamaan elämäänsä, ja se voi luoda mahdollisuuksia edistää vähähiilistä elämäntapaa, arvioivat Suomen luonnonsuojeluliiton ja Sitran asiantuntijat. Koronavirus opettaa myös sen, että kaikkiin kriiseihin on pakko reagoida, muistuttaa suojeluasiantuntija Hanna Aho.
Viljelijät kyntävät peltoa lehmien vetämien aurojen avulla

Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon

Intian talous nojautuu ruumiilliseen työhön, mutta vuonna 2050 maassa saattaa olla niin lämmintä ja kosteaa, että 30 prosenttia valoisan ajan työtunneista menetetään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.

Tuoreimmat

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten