Liettua kieltäytyy tutkimasta CIA:n salaisia vankiloita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liettua kieltäytyy tutkimasta CIA:n salaisia vankiloita

Liettuan valtiosyyttäjän mukaan mitään tutkittavaa ei ole, vaikka todisteet puhuvat toista.

(Kuva: Ninja M. / Flickr / cc 2.0)

Liettuan valtiosyyttäjä on kieltäytynyt avaamasta uudelleen tutkimuksia Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisista vankiloista maassa 2000-luvun alussa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on päätöksestä tyrmistynyt ja vaatii Liettuan viranomaisia harkitsemaan päätöstä uudelleen. Järjestön mukaan maan rooli Yhdysvaltojen johtamassa vankeusohjelmassa pitää selvittää.

“Syyttäjän väittää, että asiassa ei ole enää mitään tutkittavaa. Väite ei ole uskottava”, sanoo Amnestyn ihmisoikeus ja vastaterrorismin asiantuntija Julia Hall.

Vuonna 2009 tehdyn parlamenttikyselyn mukaan Liettuassa oli kaksi salaista vankilaa ottamaan vastaan pidätettyjä. Syyttäjä aloitti asian tutkimuksen vuonna 2010, mutta lopetti tutkinnan vuotta myöhemmin.

Tutkinnan tietoja ei koskaan julkaistu, sillä niiden vedottiin sisältävän valtionsalaisuuksia.

Amnestyn raportin mukaan ensimmäisessä tutkimuksessa löydettyjä tärkeitä todisteita ei ole tutkittu riittävästi. Suomen viranomaiset ovat luvanneet selvittää Suomen roolin Liettuan vankiloihin liittyvien laittomien vankilentojen osalta. Amnestyn Suomen osasto paljasti tietoa lennoista aiemmin tässä kuussa.

Lisää uusi kommentti